Tusindvis af fattige kvinder bruger dansk app som fødselshjælper

Hver dag dør 800 kvinder og tusindvis af spædbørn i udviklingslandene i forbindelse med fødsler. En stor del af dødsfaldene kunne forhindres med helt basale kundskaber om akut fødselshjælp. Dén viden kan hentes i en smartphone.

Foto: Maternity Foundation
Peter Hesseldahl

MM Special: Højteknologi til lavpris

Brugen af ny digital teknologi er en forudsætning for at nå FNs verdensmål

Teknologi falder så hurtigt i pris, at også de fattigste lande får adgang til nye og avancerede funktioner

Til udviklingslande skal fokus være på need to have, ikke nice to have

En række danske virksomheder har succes med at udvikle digitale løsninger til lave priser

Verden har brug for højteknologi til lavpris

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Optikere i felten laver synstest for fattige med en smartphone

Dansk app hjælper tusinder af fødende kvinder i udviklingslande

Nokia-spinoff laver billige høreapparater til verdens fattige

Reverse innovation: Når teknologi til ulande sælges i Vesten

Titusinder af fødselshjælpere i lande som Etiopien, Indien og Myanmar bruger appen ”Safe Delivery App”, der er udviklet af danske læger, og som trin for trin og med masser af tegninger viser, hvordan man håndterer de mest almindelige, akutte scenarier ved fødsler, graviditet og fødselsforberedelse.

”Det behøver ikke at kræve store investeringer i hospitaler og læger at skabe en væsentlig forbedring i udviklingslandene,” siger Anna Frellsen, der er leder af Maternity Foundation – en nonprofit-organisation med hovedkontor i København, som er støttet af bl.a. Bill & Melinda Gates og Det Obelske Familiefond.

”90 pct. af dødsfaldene i forbindelse med fødsler kan forebygges, hvis vi blot kan få kvinderne ind til en sundhedshjælper, der har en grundlæggende viden om, hvordan man eksempelvis stopper en blødning, genopliver et barn eller undgår infektioner.” 

Appen kræver ikke, at man er online

Safe Delivery App’en, som er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitet, er gratis at downlade, og den kan bruges til opslag i selve behandlingssituationen. Den bruges dog især i forbindelse med korte kursusforløb, og det indebærer en væsentlig effektivisering af undervisningen. Den måde, man typisk underviser fødselshjælpere på, er, at de sidder i et klasselokale i tre uger og får læst højt fra powerpoints, fortæller Anna Frellsen: ”Det er dyrt, og det når ikke ud til så mange.”

I stedet indgår appen som en del af tredageskurser, som Maternity Foundation afholder sammen med deres lokale samarbejdspartnere. For at teste deltagernes viden er der indlagt en række quizzer i appen.

Den første version af appen blev lanceret i 2015, og siden er den løbende forbedret. På baggrund af erfaringerne med at bruge appen i Somali-regionen i Etiopien blev man eksempelvis opmærksom på, at der var behov for et modul om, hvad man gør i situationer, hvor den fødende kvinde er omskåret.

Safe Delivery App’en kan anvendes med en simpel smartphone eller en tablet. Man kan bruge appen selv om der ikke er forbindelse til internettet, fordi alle oplysningerne ligger klar, når appen er installeret. Den kan downloades fra Apples App Store eller Google Play, men den kan også overføres gennem bluetooth, hvis der slet ikke er internetforbindelse. Når brugeren kommer online igen, sendes informationer tilbage til Maternity om, hvordan den bliver anvendt, og de data kan bruges til at videreudvikle appen. 

Behovet skal drive teknologien – ikke omvendt

Anna Frellsen er opmærksom på, at den digitale teknologi, som er til rådighed, er under hastig udvikling. Hun forestiller sig, at man om 5 år vil kunne bruge augmented reality til at forbedre undervisningen.

Som en del af nuværende kurser øver fødselshjælperne sig på særlige dukker. De kan fremover forsynes med sensorer, så appen kan give feedback om, hvordan en behandling skal udføres.

Anna Frellsen forventer også, at den mobile teknologi kan udvikles til bedre at støtte og vejlede fødselshjælperne under selve fødslen.

Fakta

Illustration - Maternity Foundation

”Vi er i stenalderen i forhold til, hvor det bærer hen. Men det er vigtigt, at det ikke er teknologien, der driver udviklingen af nye funktioner, men behovene derude,” siger Anna Frellsen:

”Vi er ikke fra Silicon Valley. De løsninger, vi har designet, virker, fordi vi har taget udgangspunkt i vores viden om forholdene. Man kan finde mange mere avancerede løsninger, men de er sjældent ret udbredte.”

Safe Delivery App’en bliver brugt som en del af de nationale undervisningsprogrammer i Etiopien, Indien, Myanmar og Laos, men appen bruges i 35 lande. I Indien bruger omkring 4.000 appen på månedlig basis.

Maternity Foundations mål er, at 250.000 fødselshjælpere skal anvende appen i 2021 – og dermed hjælpes til en sikrere fødsel for de 50 millioner kvinder, de hjælper.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu