Tusindvis af fattige kvinder bruger dansk app som fødselshjælper

Hver dag dør 800 kvinder og tusindvis af spædbørn i udviklingslandene i forbindelse med fødsler. En stor del af dødsfaldene kunne forhindres med helt basale kundskaber om akut fødselshjælp. Dén viden kan hentes i en smartphone.

MM Special: Højteknologi til lavpris

Titusinder af fødselshjælpere i lande som Etiopien, Indien og Myanmar bruger appen ”Safe Delivery App”, der er udviklet af danske læger, og som trin for trin og med masser af tegninger viser, hvordan man håndterer de mest almindelige, akutte scenarier ved fødsler, graviditet og fødselsforberedelse.

”Det behøver ikke at kræve store investeringer i hospitaler og læger at skabe en væsentlig forbedring i udviklingslandene,” siger Anna Frellsen, der er leder af Maternity Foundation – en nonprofit-organisation med hovedkontor i København, som er støttet af bl.a. Bill & Melinda Gates og Det Obelske Familiefond.

”90 pct. af dødsfaldene i forbindelse med fødsler kan forebygges, hvis vi blot kan få kvinderne ind til en sundhedshjælper, der har en grundlæggende viden om, hvordan man eksempelvis stopper en blødning, genopliver et barn eller undgår infektioner.” 

Appen kræver ikke, at man er online

Safe Delivery App’en, som er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitet, er gratis at downlade, og den kan bruges til opslag i selve behandlingssituationen. Den bruges dog især i forbindelse med korte kursusforløb, og det indebærer en væsentlig effektivisering af undervisningen. Den måde, man typisk underviser fødselshjælpere på, er, at de sidder i et klasselokale i tre uger og får læst højt fra powerpoints, fortæller Anna Frellsen: ”Det er dyrt, og det når ikke ud til så mange.”

I stedet indgår appen som en del af tredageskurser, som Maternity Foundation afholder sammen med deres lokale samarbejdspartnere. For at teste deltagernes viden er der indlagt en række quizzer i appen.

Den første version af appen blev lanceret i 2015, og siden er den løbende forbedret. På baggrund af erfaringerne med at bruge appen i Somali-regionen i Etiopien blev man eksempelvis opmærksom på, at der var behov for et modul om, hvad man gør i situationer, hvor den fødende kvinde er omskåret.

Safe Delivery App’en kan anvendes med en simpel smartphone eller en tablet. Man kan bruge appen selv om der ikke er forbindelse til internettet, fordi alle oplysningerne ligger klar, når appen er installeret. Den kan downloades fra Apples App Store eller Google Play, men den kan også overføres gennem bluetooth, hvis der slet ikke er internetforbindelse. Når brugeren kommer online igen, sendes informationer tilbage til Maternity om, hvordan den bliver anvendt, og de data kan bruges til at videreudvikle appen. 

Behovet skal drive teknologien – ikke omvendt

Anna Frellsen er opmærksom på, at den digitale teknologi, som er til rådighed, er under hastig udvikling. Hun forestiller sig, at man om 5 år vil kunne bruge augmented reality til at forbedre undervisningen.

Som en del af nuværende kurser øver fødselshjælperne sig på særlige dukker. De kan fremover forsynes med sensorer, så appen kan give feedback om, hvordan en behandling skal udføres.

Anna Frellsen forventer også, at den mobile teknologi kan udvikles til bedre at støtte og vejlede fødselshjælperne under selve fødslen.

Fakta

”Vi er i stenalderen i forhold til, hvor det bærer hen. Men det er vigtigt, at det ikke er teknologien, der driver udviklingen af nye funktioner, men behovene derude,” siger Anna Frellsen:

”Vi er ikke fra Silicon Valley. De løsninger, vi har designet, virker, fordi vi har taget udgangspunkt i vores viden om forholdene. Man kan finde mange mere avancerede løsninger, men de er sjældent ret udbredte.”

Safe Delivery App’en bliver brugt som en del af de nationale undervisningsprogrammer i Etiopien, Indien, Myanmar og Laos, men appen bruges i 35 lande. I Indien bruger omkring 4.000 appen på månedlig basis.

Maternity Foundations mål er, at 250.000 fødselshjælpere skal anvende appen i 2021 – og dermed hjælpes til en sikrere fødsel for de 50 millioner kvinder, de hjælper.

 

Forrige artikel Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar Næste artikel "Investeringer i fællesskaber er de mest profitable"

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.