Det vigtige - og så det vi taler om

MM MENER: Opfordring til både politikere og medier: Lad det nye folketingsår blive et demokratisk vendepunkt med mindre fnidder og mere substans i den politiske debat.

MM Special: Løkkes to do-liste

Med denne uge er den politiske sæson for alvor skudt i gang. Økonomien har det generelt godt, så det burde være tidspunktet til at sætte det lange lys på inde i det politiske værksted på Christiansborg og sikre, at de gode tider kan komme til at vare lidt længere.

Mandag Morgens gennemgang af Lars Løkke Rasmussens to do-liste for det nye folketingsår kan godt give sved på panden hos selv trænede folk. Men der mangler noget. Noget, der giver Danmark en klar vision. Det er præcis otte år siden, at Lars Løkke Rasmussen holdt sin berømte tale på Venstres landsmøde om den danske drøm. En drøm om lige muligheder for alle. Og en drøm om 10 ambitiøse mål for Danmark frem mod 2020.

Han drømte bl.a. om, at Danmark skulle være et af de 10 rigeste lande i verden, de danske skolebørn skulle være i top-5 internationalt, og danskernes gennemsnitlige levetid skulle være blandt de 10 længste i verden. Desværre har næsten alle glemt de smukke visioner fra dengang. Også Løkke selv. 

LÆS OGSÅ: Løkkes drøm for Danmark skranter

De 10 mål står i skærende kontrast til Løkkes nuværende regeringsgrundlag. Det er skrællet for den slags visioner om Danmark som international ledestjerne. Da Løkke gik til valg for godt to år siden, ville han da også blot måles på fire ukonkrete pejlemærker: Flere i arbejde, færre asylansøgere, bedre kernevelfærd og flere private job. Fire pejlemærker, hvoraf det er svært at være uenig i mindst tre.

Tænk, hvis Folketinget kunne samles om 10 mål for Danmark frem mod 2030. 10 mål, som skiftende regeringer kunne styre efter. 10 mål, som kunne gøre Danmark til en global ledestjerne. 10 mål, som kunne få os til at rette ryggen, gøre os stolte som nation og inspirere andre lande. Det kunne styrke den politiske debat. Det kunne betyde, at politikere – og journalister – måske ikke længere rangerende på linje med brugtvognsforhandlere i bunden på danskernes liste over de mest troværdige befolkningsgrupper.

Sådan en vision for Danmark er det, der burde tales om, når Folketinget holder åbningsdebat på torsdag. Hvad det er for en udvikling af kernevelfærd, uddannelses- og forskningspolitik, erhvervspolitik og politik for grøn omstilling, vi gerne vil have. Går samfundet i retning af større eller mindre ulighed? Bevæger vi os i den rigtige retning i forhold til at håndtere den globale og digitale udvikling? Har vi de rigtige kompetencer og et uddannelsessystem, som modsvarer fremtidens krav og behov?

Sagen er bare, at det i alt for ringe grad er de store og væsentlige spørgsmål, der fylder i det offentlige rum. Til gengæld kan integrationsminister Inger Støjbergs iPad med en Muhammed-tegning fylde medierne i flere dage. Det samme kan dag efter dag bandekonflikten og politiets ressourcemangel, selv om alle kender både spørgsmålene og svarene fra den faste kreds af retspolitiske gengangere. Det kan de afledte konsekvenser af forskellige tv-dokumentarprogrammer om anbragte børn og vold mod børn, der kalder på masser af empati og akut handling.

Det er alt sammen relevante og vigtige emner drevet af en aktuel kunstudstilling om blasfemi på Skovgaard Museet, af en ny skudepisode på Nørrebro i København eller af en forfærdelig, tragisk sag om omsorgssvigt i en kommune. Det handler om følelser, og der er værdier på højkant. Den slags har mediemæssig og folkelig gennemslagskraft.

Den samme entusiasme og passion i debatten kan ikke rigtigt manifestere sig omkring en virkelig vigtig og længe ventet efteruddannelsesreform, omkring en skattereform, et satspuljeforlig, et flerårigt forsvarsforlig eller et energiforlig. For slet ikke at tale om EU's fremtid. Det går måske lige an at fyre op under passionen og følelserne i forbindelse med et medieforlig, når det handler om DR's fremtid, som alle kan have en mening om.

Der er blevet en tendens til, at politikerne på begge sider af midten – belært af Foghs meget udfordrende kontraktpolitik og Thornings kamp mod løftebrudsanklager – ikke tør love vælgerne noget konkret og ikke tør tale højt om de ønskede langsigtede mål og visioner. Vi bliver hængende i det daglige værksted.

Løftebrudsdiskussionen er blevet en spærrebom for politisk nytænkning og en forhindring for den frie og åbne politiske debat. Alle er bange for at havne i presseinkvisitionen, når medie-Danmark går i gang med at kølhale den partiformand, der ikke kan levere på egne forslag og løfter, fordi der nu engang ikke altid kan samles 90 mandater til selv de mest geniale ideer. Og derfor ender det med, at ingen tør love noget.

Demokrati er kompromiser. I hvert fald i vores udgave af det med mange partier og usikre mindretalsregeringer. Vi er kommet ind på et galt spor, hvis partierne og regeringen ikke kan lægge forslag frem til debat, uden at blive klandret for ikke at få dem 100 procent igennem, og uden at blive udstillet som tabere eller dårlige politiske håndværkere, hvis noget må ændres undervejs. Det er jo netop vilkårene.

Vi har brug for et folketingsår, som kan blive et demokratisk vendepunkt. Hvor de store spørgsmål tager pladsen i stedet for kunsten at indkalde endnu en minister i samråd på baggrund af en eller anden sag, som det er nemt at rejse forargelse over. Hvor medierne nedlægger inkvisitionen og lægger jagten på tabere og vindere til side til fordel for at granske og virkelig kritisk trykprøve politikernes evne til at have visioner for Danmark.

Forrige artikel ”Vi begynder ikke med teknologien, men med borgeren. Det er helt uomgængeligt ”Vi begynder ikke med teknologien, men med borgeren. Det er helt uomgængeligt" Næste artikel Dansk Erhverv: Her er kravene til fremtidens rådgivere Dansk Erhverv: Her er kravene til fremtidens rådgivere
En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.