Fattigdomskrisens nye ansigt

Der er gjort store sociale fremskridt, og flere hundrede millioner af mennesker er løftet ud af den ekstreme fattigdom. Den teknologiske revolution med mobiltelefoni og internet er en game changer, fra Asien til Afrika. Nye voksende uligheder og relativ forarmelse af middelklassen i de vestlige lande kan udløse nye sociale konflikter og politiske spændinger. Fattigdomskrisen har store konsekvenser for finans-, sundheds- og sikkerhedskrisen.

Globaliseringen og den øgede verdenshandel har bidraget til at løfte hundrede millioner af mennesker ud af fattigdom, og i de sidste par årtier er antallet af verdensborgere i ekstrem fattigdom halveret. Det er et imponerende fremskridt. Ikke mindst Kina er med sin langvarige økonomiske vækst og integration i den globale handel med til at drive udviklingen frem. Men dermed er den globale fattigdomskrise langtfra aflyst. Den præger virkeligheden på dramatisk vis i en række udviklingslande, og den er gradvist også ved at rykke ind i hjertet af de vestlige samfund.

Fattigdomskrisen er én af syv forbundne megakriser, som kommer til at præge 2013. Læs analyser af de øvrige kriser her.

I dag lever 1,2 milliarder mennesker i ekstrem fattigdom og skal klare sig for mindre end 1,25 dollar om dagen. Verdensbanken vurderer, at der i 2015 stadig vil være cirka en milliard mennesker i ekstrem fattigdom. Yderligere 1,2 milliarder mennesker lever for 1,25-2 dollar om dagen.

Login