Fem kriser – femten muligheder

Adgang til tilstrækkeligt og rent vand er bare en af mange store globale udfordringer. Men hver krise rummer også flere muligheder og løsninger. Dem beskriver årets Global Opportunity Report fra DNV GL, FN Global Compact og Mandag Morgen Global Insitute. I rapporten beskrives 15 områder med store muligheder for at adressere en eller flere af de store udfordringer, samt 120 konkrete eksempler på, hvordan det allerede bliver gjort verden over.

Marianne Kristensen Schacht

Adgang til tilstrækkeligt og rent vand udgør en af de største udfordringer for menneskeheden. Det samme gør ekstremt vejr, uholdbar befolkningseksplosion i byerne, udviklingen i mængden af patienter med kroniske sygdomme og det, at vi holder fast i fossile energikilder og ikke får transformeret energiforbruget over på bæredygtige energikilder i stedet for at transformere energiforbruget til bæredygtige energikilder.

Listen over globale udfordringer er længere endnu. Den seneste ”Global Risks”-rapport fra World Economic Forum rangordner en stribe af de mest presserende risici. Men ud af kriserne vokser både muligheder og konkrete løsninger. Og mange af dem bygger på viden, ressourcer og teknologi, vi allerede har, og som gør det muligt allerede i dag at vende kriserne til muligheder til gavn for samfund og virksomheder.

Global Opportunity Report fra DNV GL, FN Global Compact og Mandag Morgen Global Insitute beskriver 15 områder med store muligheder for at adressere en eller flere af de store udfordringer, samt 120 konkrete eksempler på, hvordan det allerede bliver gjort verden over. De femten mulighedsområder i rapporten er udvalgt på baggrund af indsigter samlet blandt mere end 200 eksperter og interessenter og er testet gennem mere end 6.000 lederes vurdering af, hvilke muligheder, der gavner samfundet mest, og som samtidig har størst sandsynlighed for at blive realiseret. Det er positiv læsning, og et stort katalog af konkrete indsigter i hvilke strategier for at adressere udfordringerne, der finder mest opbakning i forskellige dele af verden, i forskellige sektorer og forskellige demografiske grupper.

”Rapporten viser, at hvis vi vil, så kan vi klare udfordringerne. I stedet for kun at pege på truslerne, fokuserer rapporten på et mindset om at se muligheder og løsninger. Det kan vores kunder og samarbejdspartnere bruge, så vi sammen kan udvikle forretning om at løse udfordringerne,” siger Bjørn K. Haugland, der er Executive Vice President og Chief Sustainability Officer os DNV GL.

Erhvervslivet spiller en afgørende rolle i henseende til, om de mange muligheder og løsninger realiseres. Men ingen sektor kan stå alene. Det offentlige skal hjælpe løsningerne på vej bl.a. ved hjælp af smart regulering, der kan flytte efterspørgslen over på løsningen af de globale kriser.

”Hvis vi skal vende risici og udfordringer til muligheder til gavn for samfund og erhvervsliv, så skal politikerne spille en aktiv rolle og understøtte adfærd og markedsmuligheder, der gør det attraktivt at fokusere på løsninger,” siger Kim Nøhr Skibsted, der er kommunikationsdirektør i Grundfos og som holdt et oplæg ved offentliggørelsen af Global Opportunity Report om, hvordan Grundfos arbejder med at bruge udfordringer som afsæt for at udvikle nye løsninger.

Optimistiske kinesere og indere

De mange tilbagemeldinger fra ledere i mere end 21 lande har resulteret i tre konkrete mulighedsområder for hver af de fem udvalgte risici. Se figur 1. Ekstremt vejr giver eksempelvis mulighed for at opbygge forretning inden for tjenester, der giver information om vejret og kan advare mod eksemplevis storme. Det giver ikke bare vækst i de virksomheder, som producerer og leverer ydelserne, det har også stor gevinst for samfundet i form af menneskeliv og materielle værdier, som ellers vil gå tabt.

En verden af muligheder" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/62f10-mak_fig02_forandringsdriverne.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/385f1-mak_fig02_forandringsdriverne.png | Forstør   Luk

Kilde: “Global Opportunity Report”, Mondaymorning Global Institute, UN Global Compact og DNV GL, januar 2015. 

Forskellene er ikke bare geografiske. Ledere inden for industrien og den finansielle sektor er mest positive over for, at mulighederne ikke bare gavner samfundet, men at der også er kapacitet til at udføre dem. Og unge under 30 år er mere positive end dem over 50. Se figur 2.

Tankevækkende er graden af optimisme over for krisernes muligheder og løsninger. Kinesere og indere, der har mange af de store kriser meget tæt på allerede i dag, er langt mere positive over for at forfølge mulighederne end europæerne.

”Rapporten viser, hvordan folk rundt om i verden tænker, og hvilket mindset vi kan forvente i fremtiden. Og det er en reminder til os i Europa, om at vi skal forblive nysgerrige og bevare et åbent sind, så vi ikke mister innovationshøjde,” siger Kim Nøhr Skibsted fra Grundfos.    


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu