De samler frustrerede danskere i protest mod coronarestriktioner

POLITIK OG VELFÆRD Fem nøglepersoner binder den danske coronamodstand sammen. Det viser Mandag Morgen og Altingets kortlægning af de netværk, der står bag mobiliseringen af modstanden mod restriktioner og nedlukning. Bevægelsen spænder fra indædte kritikere af den danske coronapolitik til folk, der tror på en global sammensværgelse styret fra Schweiz. Flere nye partier konkurrerer nu om at blive modstandens politiske stemme.

Titusindvis af danskere har siden marts 2020 engageret sig inderligt i debatten om centrale principper i det danske demokrati. Størstedelen af de nye aktivister og debattører har ikke tidligere haft med politik at gøre.

Et sådant nyt engagement blandt samfundets græsrødder ville under normale omstændigheder blive hyldet som en velkommen demokratisk landvinding af samfundets ledere.

Men oprøret mod nedlukning og restriktioner har en anderledes karakter, end de politiske uenigheder, vi er vant til at tackle i vores demokrati. Mange af demonstranterne tager udgangspunkt i helt andre fakta og opfattelser af virkeligheden, end dem politikerne abonnerer på. Derfor ser de folkevalgte snarere demonstrationerne som et udtryk for en problematisk mistillid end et sundhedstegn for demokratiet.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu