Historien i tal

Fakta: Netværksanalyse af det danske coronaoprør

POLITIK OG VELFÆRD Se landkortet over de vigtigste organisationer og personer bag mobiliseringen af mennesker, der er så kritiske overfor den danske coronapolitik, at de griber til aktiv ’modstandskamp’. 

Netværket bag oprøret
Coronakrisen har givet grobund for en oprørsbevægelse med stor politisk sprængkraft. Altinget og Mandag Morgen har analyseret en række af de personer og organisationer, der har haft en mobiliserende eller organiserende funktion i modstanden mod restriktionerne. Fem personer spiller en særlig rolle. Fire nye partier er opstået. Og en mentaltræner fra topfodbold flirter med tanken om at blive politisk frontfigur.

De samler frustrerede danskere i protest mod coronarestriktioner

Den mentale kriger

Nye politiske partier vokser ud af coronaprotester

Undervurder ikke coronamodstandens politiske sprængkraft

GRAFIK: Netværksanalyse af det danske coronaoprør

Af Chris Lehmann, Katrine Falk Lønstrup, Andreas Krog, Birk Kotkas og Claus Kragh

Mandag Morgen og Altingets kortlægning af den danske coronaskepsis bygger på offentligt tilgængelige informationer fra især sociale medier og cvr-registret og på samtaler med en lang række af de personer, der indgår i netværket.

Alle, der optræder i netværket, har enten en mobiliserende eller organiserende funktion i modstanden mod coronarestriktionerne siden marts 2020. De fem ‘nøglepersoner’ er alle er frontfigurer i en forening, platform eller parti, der er centrale for modstanden, og de er nogle af de mest velforbundne personer i netværket.

De centrale personer i netværket har fået forelagt de oplysninger, vi bringer om dem, og haft mulighed for at kommentere på dem.

Netværket af mennesker og grupperinger, der er skeptiske overfor den danske coronapolitik, er vidt forgrenet, og langt fra alle er repræsenteret i denne kortlægning. 

Den fredelige kriger

Den nye makker

Facilitatoren

Ingeniøren

Manden i sort


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu