Kamp om gevinsten fra Danmarks vindressourcer

Mens havvindsbranchen venter på, at politiske ambitioner bliver til et egentligt boom, bliver kampen om pladsen på det begrænsede marked stadig mere intens. Vindmølleproducenterne kan ikke få forretningerne til at hænge sammen, og klimaet risikerer at betale den største pris. Bør politikerne være bekymrede for, om deres egne ambitioner kan føres ud i livet?

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Kort sagt

Et paradoks hjemsøger den grønne omstillings nøglesatsninger. Detn politiske miljø for havvind har aldrig været bedre. Alligevel kan vindmølleproducenterne ikke få deres forretninger til at hænge sammen.

Vigtige pointer

• Havvindsmarkedet er løfterigt, men presset. Energiselskaber som danske Ørsted kæmper en blodig kamp om at vinde meget få havvindsudbud – det skaber et økonomisk ræs mod bunden.

• Den danske stat modtager milliarder fra de energiselskaber, der opfører havvindmølleparker. Men det kan ende med en indirekte elafgift til forbrugerne, når energiselskaberne en dag skal tjene pengene hjem.

• Det danske Nordsøeventyr rummer en chance for, at arbejderne gennem pensionskasserne kan tjene penge på det grønne energiboom. En af dem, der arbejder på at forløse den vision, er PensionDanmarks direktør, Torben Möger Pedersen.

Perspektivet
Med erklæringen fra vindtopmødet i Esbjerg er der skabt vished for,
at vindenergien kommer til at spille en stor rolle i fremtidens energiforsyning. Men på den korte bane løser det ikke vindmølleproducenternes kvaler.

Det kan lyde paradoksalt. Politikere verden over er enige om, at havvind er en afgørende kilde til fremtidens grønne strømforsyning. Men er man en af de virksomheder, som bygger de vindmøller, ambitionerne er baseret på, er det stort set umuligt at tjene penge lige nu.

”Det politiske miljø har aldrig været bedre. Men realiteten er, at vi lige nu ikke kan få vores forretninger til at hænge sammen. Vi er alle sammen voldsomt udfordrede,” siger Morten Pilgaard Rasmussen, der er teknologichef for havvind ved den globale vindmølleproducent Siemens Gamesa.

Kigger man i selskabets regnskaber, ser man hurtigt udfordringen. Der er voksende ordrebøger. Alligevel kom vindmølleproducenten ud af seneste kvartalsregnskab med et underskud på knap 2,9 milliarder kroner.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu