Kampen står om Blå Bjarne.... og Blå Bettina  

To meget forskellige vælgertyper, en mand og en kvinde, kan afgøre det kommende folketingsvalg ved at skifte fra rød til blå. Manden ligner den erhvervsuddannede Blå Bjarne, der i 20 år har afgjort danske valg. Den kvindelige vælger, Blå Bettina, har en mellemlang videregående uddannelse og arbejder i det offentlige. Stor vælgeranalyse tegner en profil af de 250.000 blokskiftere.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

I over 20 år har Blå Bjarne været med til at afgøre valg efter valg med sin tilbøjelighed til at skifte parti og ikke mindst blok.

Nu lader det til, at Bjarne har fået selskab af en kvindelig vælger, der også er klar til at vandre over den politiske midte.

Om undersøgelsen

Vælgeranalysen er foretaget for Altinget af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Den er baseret på interviews foretaget af Kantar Public Gallup og Epinion i juli og august 2022. I alt er 8.564 interviews med i analysen. Kategorien "Ved ikke" er fraregnet.  

Vandringer er vægtet op mod valgresultatet ved FV2019 og seneste snit af målingerne. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere, førstegangsvælgere, sofavælgere og såkaldte sidstegangsvælgere – altså folk, som enten er døde eller udvandret siden FV2019.

Det nuværende vælgerkorps består af 4.542.784 vælgere.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu