Kristian Jensen: Ingen aktuelle planer om at sælge SAS

Mens regeringen ikke har planer om at sælge hverken PostNord eller SAS, arbejdes der på at privatisere TV 2 og Dansk BiblioteksCenter.

Klaus Dalgas

MM Special: De statslige selskaber

  • Generationsskifte på vej i toppen af statens selskaber. I morgen skifter SAS bestyrelsesformand.
  • Erhvervsfolk vil gerne stå i spidsen for statens selskaber, selv om lønnen er beskeden i forhold til det private.
  • 40 pct. af TV 2 skal sælges ifølge det nye medieudspil, men ellers er salgsprocessen gået i stå. Eksperter peger på mulige salgsobjekter.
  • Kun 3 ud af 29 bestyrelsesformænd i statens selskaber er kvinder.

Statslige bestyrelsesposter i høj kurs hos topledere

Ny teknologi skal få SAS til at flyve højere

Finansminister Kristian Jensen (V), regeringen ønsker at privatisere flere af statens selskaber, ikke mindst TV 2. Hvorfor er der ikke sket mere på dette område i regeringens levetid? 

”Det er udtryk for regeringens overordnede politik, at staten som udgangspunkt skal søge at afhænde selskaber, som er i konkurrence med privatejede selskaber. Der kan dog være andre hensyn, som gør, at staten fortsat er den bedste ejer af et selskab. En beslutning om salg af en statslig aktiepost vil altid afhænge af en konkret vurdering af selskabet og rammebetingelserne for dets virksomhed. Derfor skriver vi også i regeringsgrundlaget, at vi vil undersøge nærmere, hvor snittet ligger imellem det, som staten bør eje, og det, som staten ikke behøver at eje. Det betyder konkret, at rationalerne for ejerskabet af statens selskaber løbende skal vurderes,” skriver finansministeren i et svar.

Flere eksperter mener, at regeringen bør arbejde på at sælge både SAS og PostNord. Er ministeren indstillet på at sælge, lukke eller afhænde aktierne i disse selskaber? 

”I forhold til PostNord var ambitionen med fusionen af det danske og svenske postvæsen en børsnotering på sigt. For regeringen er det dog den absolutte førsteprioritet, at selskabet får genoprettet økonomien og får eksekveret transformationsplanen succesfuldt. I forhold til SAS er der bred politisk enighed om vigtigheden af, at Danmark understøtter et fortsat stærkt og konkurrencedygtigt SAS. Det skal være med til at sikre Danmarks internationale tilgængelighed, hvilket er vigtigt for danske virksomheder og dansk økonomi. Regeringen er derfor af den opfattelse, at Danmark skal fastholde sin ejerandel i SAS, og har ingen aktuelle planer om at gennemføre salg af statens aktiebeholdning. Regeringen er samtidig bevidst om, at luftfartsbranchen er stærkt konkurrencepræget, og den konkurrencesituation kan på sigt føre til en yderligere konsolidering af den europæiske luftfartssektor. Både SAS og den danske stat vil løbende forholde sig til udviklingen, hvilket kan få betydning for den danske stats ejerskab på sigt.”

Hvad er det, der forhindrer regeringen i at sætte fut i sine egne ambitioner om at sælge flere af de statslige selskaber?

”I 2017 blev statens aktiepost på 81,5 pct. i Vestjysk Bank frasolgt til et konsortium af private investorer. Beslutninger om salg af en statslig aktiepost vil altid bero på en konkret vurdering af selskabet og rammebetingelserne for dets virksomhed, ligesom et frasalg også altid vil afhænge af en konkret vurdering af bl.a. potentielle købere, pris og timing, så det sikres, at statens investerede midler forvaltes bedst muligt.” 

Der arbejdes p.t. på at sælge TV 2, men er der andre af statens selskaber, eller dele af dem, som står over for at skulle privatiseres inden for kort tid?

”Det forberedende arbejde i relation til en eventuel privatisering af TV 2 er i gang. Derudover arbejder Kulturministeriet på at afhænde statens medejerskab af Dansk BiblioteksCenter,” siger Kristian Jensen. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu