Maritim matrikulering: Industrialiseringen af havet er i fuld gang

Danmarks havplan fordeler lunser af havet til forskellige formål, men kritiseres for ikke at give nok plads til naturen. Derfor venter der politiske forhandlinger om havplanens endelige udformning, og de vil trække planen i en grønnere retning. Kampen om havet er i gang.

Foto: /Henning Bagger/Ritzau/Scanpix
Andreas Baumann

Danmark er nok et lille land. Men på havet er det knap 105.000 kvadratkilometer danske areal næsten dobbelt så stort som det tyske havterritorium. Hidtil har anvendelsen af dette enorme havområde, der også er mere end dobbelt så stort som de danske landarealer, bare ikke været planlagt på nogen samlet måde.

Det bliver ændret med Danmarks første havplan, der blev præsenteret som et udkast sidste år og her til foråret skal op til politiske forhandlinger.

Altså går Danmark fra en tilgang, hvor havet i vid udstrækning er blevet anvendt ud fra et først-til-mølle-princip til en slags ”tværsektoriel helhedsplanlægning”, som den ansvarlige myndighed, Søfartsstyrelsen, beskriver det. Det er i sig selv historisk, og kan blive opfattet som en slags matrikulering af havet, men det er også en helt nødvendig anledning til at diskutere, hvad vi skal bruge havet til, mener professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu



Mandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024