Partnerskaber skal fremtidssikre Grønland

Grønland kan blive fundamentalt forandret af massive udenlandske investeringer i bl.a. råstofudvinding. Skal det lille samfund kunne håndtere masseindvandring, miljøpåvirkninger og nye krav til uddannelse og infrastruktur, kræver det nye alliancer, der kan fremtidssikre Grønland, siger virksomheder og politikere. Fagforeninger og arbejdsgivere har været kritiske over for den nye storskalalov, men vil også samarbejde om de aftaler med internationale virksomheder, der skal falde på plads i 2013. 

Grønlands beslutningstagere står foran den største udfordring i en generation. 

Det spæde grønlandske selvstyre står med ansvaret for et samfund, hvor stigende velfærdsudgifter og faldende skatteindtægter spænder ben for ønsket om udvikling og mindre afhængighed af Danmark.

Men man har samtidig taget hul på et råstofeventyr i milliardklassen, hvor multinationale selskaber står i kø for at omsætte olie, guld og mineraler til afkast for deres aktionærer. Med Selvstyreloven fik Grønland i 2009 rettighederne til sin egen undergrund. Og det grønlandske Landsting har vedtaget en såkaldt storskalalov, der gør det muligt for udenlandske selskaber at etablere mineprojekter på grønlandsk jord.  

Login