Puma-chef: ”Danmark har altid været småt i mit verdensbillede”

Snæversynet, selvtilstrækkeligt og småt. Pumas internationale driftschef, danske Lars Radoor Sørensen, lægger ikke fingre imellem, når han skal vurdere sit hjemland. Og den megen snak om danskhed skader i virkeligheden Danmarks muligheder for at forblive en stærk nation, mener han.

MM Special: Danske topchefer i udlandet

Tag ikke fejl. På mange måder holder han af sit fædreland. Han roser også gerne det danske uddannelsessystem og kalder det ligefrem fantastisk.

”Det har været en gave,” siger 54-årige Lars Radoor Sørensen, der bl.a. har en master i Strategy & Leadership fra Aalborg Universitet og studier på IIT University of Chicago på cv’et.

Efter topstillinger i Lego, Adidas, Esprit og Bestseller kom han i 2013 til tyske Puma, hvor han året efter blev udnævnt til COO for sportsbrandkoncernen i Herzogenaurach nær Nürnberg i Bayern. Men ud over en stor tak til opvæksten og de gode studiemuligheder, så er det så som så med stoltheden ved det rød-hvide.

”Jeg har altid haft et verdensbillede af, at jeg var opvokset i noget småt – eller rettere i et lille land,” siger Lars Radoor Sørensen og bemærker, at lige så langt han kan huske tilbage, har udlængslen ligget dybt i ham.

”Jeg har altid været ydmyg over for andre kulturer, og at der var en stor verden ude omkring, som var interessant,” siger han og tilføjer:

”Vi kommer jo fra et lille land, som ingenting har, og derfor er vi nødt til at sælge det, vi kan finde på vejen.”

Tror vi er verdensmestre

Lars Radoor Sørensen vurderer, at fælles for ham og andre succesrige danskere, der er strøget til tops i globale virksomheder, gælder det, at de ofte har en meget direkte facon, er gode til at connecte med folk på alle niveauer og så er de typisk klare i mælet.

”Det er det, vi kan. For vi ser mennesker, og vi ser resultater, hvorimod vi ikke går så meget op i, om der nu også er en titel,” siger han og påpeger, at den mere rebelske del af danskheden, hvor man uden fine fornemmelser går efter bolden, er en stor styrke.

”Men ellers er det jo ikke sådan, at jeg er særlig stolt af den danske kultur eller danskernes måde at åbne sig for fremmede og sådan nogle ting,” siger han og nævner i flæng en stribe forhold, hvor tiden i udlandet har fået ham til at se endnu mere kritisk på sit gamle hjemland.

”Vi tror hjemme i Danmark, at vi er langt foran. Vi tror, at vi har det bedste sundhedssystem, at vi er verdensmestre i bæredygtighed, og vi tror, at vi har de bedste grønne virksomheder osv. Men det er jo bare en illusion – en total illusion. På mange felter er regelsættet uden for Danmark og Europa væsentligt skrappere,” siger han og minder samtidig om, at mange ude i verden stadig ikke ved, hvor Danmark ligger.

”Vi tror, at vi er en hel masse, men vi kommer altså blot fra et lille marked. Selv hvis vi medregner resten af Norden, er den samlede købekraft jo mindre end i Sydtyskland. Og jo, danskerne har gode egenskaber, men vi er altså ikke the center of the universe.”

Ingen efterspørger erfaringer

Lars Radoor Sørensen mener, at vi som nation til tider kunne have godt af et wakeupcall fra danskere, der befinder sig ude i verden.

”Derfor tror og håber jeg da også, at nogle af de tunge virksomheder, hvor jeg har bestyrelsesposter, hører lidt efter. For det går stærkt derude, og tænker man lidt for hjemmefødning-agtigt, så taber vi fremtiden,” siger han. 

Pumas driftsdirektør sidder bl.a. med i bestyrelserne for Svend Høyer A/S, Scandinavian Brake Systems A/S og SBS Automotive, hvor han bl.a. bidrager med viden om forretningsprocesudvikling, afsætnings- og forsyningsmarkedet, it-management samt change management. Egentlig ville han også gerne dele ud af sin viden og erfaring over for danske studerende:

”Det er lidt underligt, når man nu er uddannet på et universitet i Danmark, og man har fået en god gave med sig til at lave sin erhvervskarriere, at der så ikke er nogen af universiteterne, der efterspørger vores erfaringer. Det er der faktisk en del af os (andre danskere i udlandet, red.), der faktisk synes er lidt underligt,” siger Lars Radoor Sørensen

Ingen fordele i Danmark

Om han overvejer at vende hjem på et tidspunkt?

”Hmmm – det er nok ikke lige det, der trækker. Det vil i hvert fald ikke være pga. Danmark som kultursted, og vejret er også ad helvede til, så det er i sig selv diskvalificerende,” siger han og peger på, at andre danske ledere i udlandet – formentlig af andre grunde – også fravælger at komme hjem igen:

”Efterhånden som stadig flere danskere når til tops ude i verden, er det også en reel risiko, at de aldrig vender hjem. Danmark risikerer at miste ledelseskraft.”

Han opfordrer derfor til, at danske firmaer kommer i gang med at tænke og opføre sig internationalt. 

”De skal altså være lidt mere på stikkerne. Det er nok hverken fynsk, jysk eller københavnersprog, der bør være virksomhedssproget. Det er altså engelsk. Og vi skal fremhæve folk, der kommer udefra med andre egenskaber og værdier, for så vil vi gøre det lettere for danskerne, som har det som modersmål – men også andre. Det er vigtigt for verden, og det er vigtigt for Danmark,” siger Lars Radoor Sørensen, der er godt træt af al den snak om danskhed. 

”Man opnår jo det stik modsatte af, hvad man ønsker. Man er jo faktisk med til at skade dansk kulturs overlevelse, når man gør det så besværligt at komme hertil. For det er på ingen måde en kvalificering, hvis man ønsker succesrige danskere tilbage til landet, når man hører, hvordan danskerne taler om danskheden. Det er det altså ikke. Det er nærmere pinligt,” siger han, der frygter konsekvenserne for landet, hvis det fortsætter:

”Når dele af det danske samfund ikke formår at være inkluderende – men ekskluderende – så er det den direkte road to hell. Landet mister kompetente chefer og medarbejdere. Det skader også konkurrenceevnen, og dermed rammer fremmedfjendtligheden ikke kun udlændinge – den rammer danskerne selv. Og det er pinligt, at det her velfungerende land, som vi er stolte af på andre områder, har en så ekskluderende tilgang til fremmede,” siger Lars Radoor Sørensen.

Forrige artikel Danmarks mest skalerbare virksomhed laver 3D-printere Danmarks mest skalerbare virksomhed laver 3D-printere Næste artikel Erhvervsorganisationer advarer: Forsvaret kan ikke klare cybertruslen alene Erhvervsorganisationer advarer: Forsvaret kan ikke klare cybertruslen alene

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Danske medier har valgt deres Trump

Danske medier har valgt deres Trump

KOMMENTAR: Den danske presse har givet Klaus Riskær Pedersen en flyvende start på hans politiske karriere. Fortsat kritik mod hans kandidatur kan ovenikøbet styrke hans chancer. Det handler om at vinde kampen om opmærksomheden, og det mestrer han.

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.