Puma-chef: ”Danmark har altid været småt i mit verdensbillede”

Snæversynet, selvtilstrækkeligt og småt. Pumas internationale driftschef, danske Lars Radoor Sørensen, lægger ikke fingre imellem, når han skal vurdere sit hjemland. Og den megen snak om danskhed skader i virkeligheden Danmarks muligheder for at forblive en stærk nation, mener han.

MM Special: Danske topchefer i udlandet

Tag ikke fejl. På mange måder holder han af sit fædreland. Han roser også gerne det danske uddannelsessystem og kalder det ligefrem fantastisk.

”Det har været en gave,” siger 54-årige Lars Radoor Sørensen, der bl.a. har en master i Strategy & Leadership fra Aalborg Universitet og studier på IIT University of Chicago på cv’et.

Efter topstillinger i Lego, Adidas, Esprit og Bestseller kom han i 2013 til tyske Puma, hvor han året efter blev udnævnt til COO for sportsbrandkoncernen i Herzogenaurach nær Nürnberg i Bayern. Men ud over en stor tak til opvæksten og de gode studiemuligheder, så er det så som så med stoltheden ved det rød-hvide.

”Jeg har altid haft et verdensbillede af, at jeg var opvokset i noget småt – eller rettere i et lille land,” siger Lars Radoor Sørensen og bemærker, at lige så langt han kan huske tilbage, har udlængslen ligget dybt i ham.

”Jeg har altid været ydmyg over for andre kulturer, og at der var en stor verden ude omkring, som var interessant,” siger han og tilføjer:

”Vi kommer jo fra et lille land, som ingenting har, og derfor er vi nødt til at sælge det, vi kan finde på vejen.”

Tror vi er verdensmestre

Lars Radoor Sørensen vurderer, at fælles for ham og andre succesrige danskere, der er strøget til tops i globale virksomheder, gælder det, at de ofte har en meget direkte facon, er gode til at connecte med folk på alle niveauer og så er de typisk klare i mælet.

”Det er det, vi kan. For vi ser mennesker, og vi ser resultater, hvorimod vi ikke går så meget op i, om der nu også er en titel,” siger han og påpeger, at den mere rebelske del af danskheden, hvor man uden fine fornemmelser går efter bolden, er en stor styrke.

”Men ellers er det jo ikke sådan, at jeg er særlig stolt af den danske kultur eller danskernes måde at åbne sig for fremmede og sådan nogle ting,” siger han og nævner i flæng en stribe forhold, hvor tiden i udlandet har fået ham til at se endnu mere kritisk på sit gamle hjemland.

”Vi tror hjemme i Danmark, at vi er langt foran. Vi tror, at vi har det bedste sundhedssystem, at vi er verdensmestre i bæredygtighed, og vi tror, at vi har de bedste grønne virksomheder osv. Men det er jo bare en illusion – en total illusion. På mange felter er regelsættet uden for Danmark og Europa væsentligt skrappere,” siger han og minder samtidig om, at mange ude i verden stadig ikke ved, hvor Danmark ligger.

”Vi tror, at vi er en hel masse, men vi kommer altså blot fra et lille marked. Selv hvis vi medregner resten af Norden, er den samlede købekraft jo mindre end i Sydtyskland. Og jo, danskerne har gode egenskaber, men vi er altså ikke the center of the universe.”

Ingen efterspørger erfaringer

Lars Radoor Sørensen mener, at vi som nation til tider kunne have godt af et wakeupcall fra danskere, der befinder sig ude i verden.

”Derfor tror og håber jeg da også, at nogle af de tunge virksomheder, hvor jeg har bestyrelsesposter, hører lidt efter. For det går stærkt derude, og tænker man lidt for hjemmefødning-agtigt, så taber vi fremtiden,” siger han. 

Pumas driftsdirektør sidder bl.a. med i bestyrelserne for Svend Høyer A/S, Scandinavian Brake Systems A/S og SBS Automotive, hvor han bl.a. bidrager med viden om forretningsprocesudvikling, afsætnings- og forsyningsmarkedet, it-management samt change management. Egentlig ville han også gerne dele ud af sin viden og erfaring over for danske studerende:

”Det er lidt underligt, når man nu er uddannet på et universitet i Danmark, og man har fået en god gave med sig til at lave sin erhvervskarriere, at der så ikke er nogen af universiteterne, der efterspørger vores erfaringer. Det er der faktisk en del af os (andre danskere i udlandet, red.), der faktisk synes er lidt underligt,” siger Lars Radoor Sørensen

Ingen fordele i Danmark

Om han overvejer at vende hjem på et tidspunkt?

”Hmmm – det er nok ikke lige det, der trækker. Det vil i hvert fald ikke være pga. Danmark som kultursted, og vejret er også ad helvede til, så det er i sig selv diskvalificerende,” siger han og peger på, at andre danske ledere i udlandet – formentlig af andre grunde – også fravælger at komme hjem igen:

”Efterhånden som stadig flere danskere når til tops ude i verden, er det også en reel risiko, at de aldrig vender hjem. Danmark risikerer at miste ledelseskraft.”

Han opfordrer derfor til, at danske firmaer kommer i gang med at tænke og opføre sig internationalt. 

”De skal altså være lidt mere på stikkerne. Det er nok hverken fynsk, jysk eller københavnersprog, der bør være virksomhedssproget. Det er altså engelsk. Og vi skal fremhæve folk, der kommer udefra med andre egenskaber og værdier, for så vil vi gøre det lettere for danskerne, som har det som modersmål – men også andre. Det er vigtigt for verden, og det er vigtigt for Danmark,” siger Lars Radoor Sørensen, der er godt træt af al den snak om danskhed. 

”Man opnår jo det stik modsatte af, hvad man ønsker. Man er jo faktisk med til at skade dansk kulturs overlevelse, når man gør det så besværligt at komme hertil. For det er på ingen måde en kvalificering, hvis man ønsker succesrige danskere tilbage til landet, når man hører, hvordan danskerne taler om danskheden. Det er det altså ikke. Det er nærmere pinligt,” siger han, der frygter konsekvenserne for landet, hvis det fortsætter:

”Når dele af det danske samfund ikke formår at være inkluderende – men ekskluderende – så er det den direkte road to hell. Landet mister kompetente chefer og medarbejdere. Det skader også konkurrenceevnen, og dermed rammer fremmedfjendtligheden ikke kun udlændinge – den rammer danskerne selv. Og det er pinligt, at det her velfungerende land, som vi er stolte af på andre områder, har en så ekskluderende tilgang til fremmede,” siger Lars Radoor Sørensen.

Forrige artikel Danmarks mest skalerbare virksomhed laver 3D-printere Danmarks mest skalerbare virksomhed laver 3D-printere Næste artikel Erhvervsorganisationer advarer: Forsvaret kan ikke klare cybertruslen alene Erhvervsorganisationer advarer: Forsvaret kan ikke klare cybertruslen alene
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.