Turisme er næste erhvervseventyr i Arktis

Den historisk lave oliepris har efterhånden fjernet alt håb om et arktisk olieeventyr. I sidste uge kunne Financial Times berette, at 10 planlagte olieudvindingsprojekter i Canada og tre i Norge er blevet kasseret. Og så er de grønlandske oliedrømmerier straks blevet endnu mere luftige.

Dertil er den i forvejen fodslæbende satsning på mineudvinding i Grønland også blevet ramt af et alvorligt tilbageslag, da landets største virksomhed indenfor mineralefterforskning, NunaMinerals, for nylig begærede sin konkurs for senere at fortryde og nu er ude i en usikker overlevelseskamp.[graph title="Fly mod nord" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/545fa-next_fig01_fly-mod-nord.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c56e9-next_fig01_fly-mod-nord.png" text="Det store antal turister til Island kan gavne turistindustrierne i Grønland og Færøerne.  "]Kilde: Statice.is. [/graph]

Mens de luftige drømmerier om hurtige milliarder fra råstoffer lidt efter lidt går op i røg, vokser tiltroen til nye erhvervseventyr i Arktis til gengæld inden for helt andre områder, heriblandt først og fremmest turisme. Sådan lyder tonerne nu fra grønlandske og færøske politikere og erhvervsfolk.

Login