Turisme er næste erhvervseventyr i Arktis

Den historisk lave oliepris har efterhånden fjernet alt håb om et arktisk olieeventyr. I sidste uge kunne Financial Times berette, at 10 planlagte olieudvindingsprojekter i Canada og tre i Norge er blevet kasseret. Og så er de grønlandske oliedrømmerier straks blevet endnu mere luftige.

Dertil er den i forvejen fodslæbende satsning på mineudvinding i Grønland også blevet ramt af et alvorligt tilbageslag, da landets største virksomhed indenfor mineralefterforskning, NunaMinerals, for nylig begærede sin konkurs for senere at fortryde og nu er ude i en usikker overlevelseskamp.[graph title="Fly mod nord" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/545fa-next_fig01_fly-mod-nord.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c56e9-next_fig01_fly-mod-nord.png" text="Det store antal turister til Island kan gavne turistindustrierne i Grønland og Færøerne.  "]Kilde: Statice.is. [/graph]

Mens de luftige drømmerier om hurtige milliarder fra råstoffer lidt efter lidt går op i røg, vokser tiltroen til nye erhvervseventyr i Arktis til gengæld inden for helt andre områder, heriblandt først og fremmest turisme. Sådan lyder tonerne nu fra grønlandske og færøske politikere og erhvervsfolk.

Tydeligst var signalet, da Grønlands koalitionsregering for få uger siden lagde sidste hånd på justeringerne af årets finanslov. Her valgte man helt at droppe ellers planlagte besparelser på turismeorganisationen Visit Greenland og samtidig nedbringe afgifterne på krydstogter i en nyvunden tiltro til, at turismeindustrien kan blive det næste arktiske erhvervseventyr. Et af de grønlandske regeringspartier, Inuit Ataqatigiit, tror på, at Grønlands indtægter fra turismen kan fordobles over de næste 10 år.

Det, der driver den nye optimisme, er især det boost i antallet af turister, som nabolandet Island oplever lige nu. På under 10 år er vulkanøen gået fra at have besøg af 350.000 turister om året til over en million sidste år.

De mange nye flyruter til Island har forbedret tilgængeligheden for hele regionen markant, påpegede Anders Stenbakken, direktør for Visit Greenland, f.eks. på konferencen ”Nye erhvervsmuligheder i Nordatlanten", der blev afholdt på Christiansborg i sidste måned.

”Vi har set et markant skifte i Grønlands tilgængelighed for turister over de sidste få år, hvor flere og flere turister kommer på besøg via Island,” sagde Anders Stenbakken.

På bare 10 år er der sket en fordobling i antallet af flypassagerer, som passerer gennem Islands lufthavn Keflavik. Det kan have en afsmittende effekt på Grønland. Se figur 1.

Samme positive melding kommer fra Færøernes turismeorganisation. Mens fiskeriet stadig er den helt store økonomiske generator i både Grønland og Færøerne, er det stadig relativt begrænset, hvad der bliver tjent på turister nord for polarcirklen.

”Men det vil vi gerne ændre på. Flere og flere destinationer ser også turismen som en væsentlig kompenserende industri fremover,” sagde Guðrið Højgaard, direktør for Visit Faroe Islands, på samme konference.

Kilde – Naalakkersuisut.gl & Statice.is


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu