Dataindsamling om medarbejdere er ikke et problem. Det er data-umoden ledelse derimod
Virksomhedens medarbejdere sætter så mange digitale spor, at lederen i princippet kan følge deres færden ret præcist. Det kan misbruges til overvågning, men det kan også højne kvaliteten af arbejdet, forbedre effektiviteten, sikre bedre trivsel og grønnere løsninger. Det hele er et spørgsmål om, hvordan vi ledelsesmæssigt håndterer data og kommunikerer om det – og her er vi bagud.
Stine Bjerre Herdel
LedelsesredaktørI Dansk Industri bruger medarbejderne en digital nøglebrik for at komme ind og ud ad bygningen. Deres arbejdstelefoner har teknologi installeret, som logger al aktivitet. Og skrivebordene i bygningen har sensorer installeret, som registrerer, om der sidder nogen ved dem.
Er det tidssvarende og fornuftig brug af teknologi – eller er det overvågning af medarbejderne? Det spørgsmål bliver mere og mere relevant, i takt med at digitaliseringen ændrer vores arbejdsliv.
For nylig viste en lederundersøgelse, udført af Tænketanken Mandag Morgen for Dansk Erhverv, DI, Djøf, DM, FH, Finansforbundet, Forsikringsforbundet og IDA, at otte ud af ti ledere indsamler digitale medarbejderdata i deres ledelsespraksis. De tal blev fra flere sider udlagt sådan, at danske arbejdsgivere udnytter nye, digitale værktøjer til at ’overvåge’ deres medarbejdere.