Myten om techguderne er begyndt at smuldre

Ideen om, at Silicon Valleys techiværksættere besidder overmenneskelige evner, har været sejlivet og skadelig for helt almindelige lønmodtagere og investorer. Men efter årtiers usårlighed begynder techguruernes gudestatus nu at falde fra hinanden, skriver Christopher Mims, techjournalist på The Wall Street Journal.

Foto: MADISON KETCHAM

Techbranchen er fuld af intelligente mennesker, som stifter, driver og investerer i succesrige virksomheder, der har været leveringsdygtige i en sand eksplosion af innovation og nye teknologier. Men den seneste tids række af fiaskoer, konkurser og brutale nedjusteringer i branchen har gjort én ting mere tydelig: Mange af disse techguruer er slet ikke så kvikke, som de selv gik og troede.

Alene i denne måned har to af verdens største techvirksomheder, Amazon og Meta, meddelt, at de vil gennemføre store fyringsrunder efter i årevis at have hyret medarbejdere i et halsbrækkende tempo. En anden techgigant, Google, bliver presset af en aktivistisk investor, hedgefonden TCI, der kræver, at der bliver skåret ned på selskabets omkostninger.

Nogle af venture-investeringsbranchens største spillere, blandt andre Sequoia Capital og SoftBank Group, kæmper samtidig med at finde ud af, hvad der helt præcist gik galt, da kryptobørsen FTX – kryptovalutaernes vidunderbarn til en værdi af 227 milliarder kroner – gik ned med et brag i sidste måned. Oven i det hele har Elon Musk, som mere end nogen anden repræsenterer myten om den visionære og overmenneskelige techgud, kludret gevaldigt i det hos Twitter, efter at han har betalt svimlende 300 milliarder kroner for at købe virksomheden.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu