Bestanden af enhjørninger vokser eksplosivt i Indien

I disse år vokser bestanden af unicorns eksplosivt i Indien. Det skaber national stolthed og vidner om en succesfuld indsats målrettet tech- og startupmiljøet – og om rå mængder talent, stor skala, høj hastighed og masser af risikovillig kapital.

I Bangalore ligger de store techvirksomheders pletfri campus lige op og ned af Indiens kaotiske mylder
I Bangalore ligger de store techvirksomheders pletfri campus lige op og ned af Indiens kaotiske mylder

Målt på bestanden af unicorns er Indiens tech- og startup-økosystem i dag at betragte som verdens tredjestørste efter USA og Kina.

En unicorn er en ung techvirksomhed, der når en værdiansættelse på en milliard dollars. Alene i 2021 opnåede 44 indiske startups den eftertragtede unicornstatus.

Generelt har det indiske tech- og startupmiljø haft en forrygende vækst de seneste par år, på trods af store udfordringer med covid-19. Siden 2019 er antallet af unicorns steget med 66 procent årligt og tæller i alt 94 ved udgangen af februar 2022.

Der er stadig et stykke vej op til USA og Kina, der med henholdsvis 487 og 301 unicorns i 2021 ligger solidt på første- og andenpladsen, men Indien har fart på, og afstanden bliver kortere. 

Tendensen ser ud til at fortsætte i 2022, hvor foreløbig ni virksomheder allerede har tilsluttet sig den eftertragtede klub.

Det er eksempelvis virksomheder som Fractal Analytics, der ved hjælp af kunstig intelligens hjælper Fortune 100-virksomheder med at styrke alle menneskelige beslutningsprocesser i virksomheden. Eller edtech-virksomheden Lead School, der tilbyder digital læring online med hybridmodeller af klasseværelser.

Samlet set anslås der at være 59.000 startups i Indien, hvoraf 14.000 kom til i 2021 – en enorm vækst sammenlignet med blot 733 i 2016. I alt rejste indiske startups 38 milliarder dollars i risikovillig kapital i 2021 – en tredobling sammenlignet med året før.

Succesen for startupmiljøet er ikke kommet af sig selv. Den indiske regering og delstater såsom Karnataka har både før og under covid haft et stærkt fokus på at stimulere tech- og startupmiljøet.

Premierminister Modi er selv gået forrest og har flere gange ytret, at Indiens "startups are going to be the backbone of New India".

De fire indiske hotspots

Indien har flere hotte startupbyer.

Bangalore, Indiens svar på Silicon Valley i delstaten Karnataka, indtager en solid førerposition hvad angår antallet af unicorns, risikovillig kapital og deeptech-baserede startups.

Kigger man på verdens hurtigst voksende, modne tech-økosystem, blev mængden af investeringer i Bangalore mere end femdoblet i perioden 2016 til 2020. I London, der ligger på andenpladsen, blev væksten i investeringer tredoblet i samme periode.

Det er i høj grad også grunden til, at Innovation Center Denmark ligger strategisk placeret midt i dette økosystem med ambitionen om at gøre danske ideer til indiske og globale løsninger.

Den mindre kendte by Hyderabad anses for at være Indiens anden IT-hub efter Bangalore, og har tiltrukket internationale giganter som Microsoft, Google og Uber.

Den politiske hovedstad, New Delhi, indtager den nationale førsteplads hvad angår antallet af startups og har generelt ry for at fostre mange serviceorienterede, nicheprægede startups.

Den finansielle hovedstad, drømmenes by Mumbai, også kaldet Bollywood, har tidligere været kendt som Indiens foretrukne startup-hub og er stadig førstevalget for mange ikke-techbaserede startups.

Tilsammen bidrager disse fire byer med cirka 28 procent af Indiens samlede GDP i 2021.

Dansk iværksættersucces i Indien

Den danske virksomhedsstifter Troels Licht er et godt eksempel på en dansk iværksættersucces i Indien. For Licht har vejen til Bangalore ellers budt på mange muligheder for at slå sig ned i andre, mere kendte globale startup-hubs.

Efter at have taget en bachelor i filosofi, politik og økonomi på University of Oxford og en kandidat i international økonomisk politik fra Sciences Po Paris og London School of Economics arbejdede Troels i en årrække for den engelske nationalbank i London.

Dernæst gik vejen til Finansministeriet i København, inden turen gik tilbage til Bain & Co i London som strategikonsulent, hvilket førte til en længere periode i San Francisco.

I 2018 pegede kompasset atter på London, hvor Troels blev headhuntet af Ola, den Indiske pendant til Uber, som er synonym med Indiens tech- og startupmiljø.

Hos Ola var Troels ansvarlig for virksomhedens udvidelse på det britiske og europæiske marked. Han blev tilmed hentet til Bangalore for at hjælpe med at starte Olas nye satsning inden for connected cars.

 I Bangalore blev Troels hurtigt dybt imponeret over de rå mængder talent og åbenlyse muligheder i startup- og techmiljøet. Så efter et par år som strategichef for Ola tog Troels springet i 2020 og etablerede sammen med to Ola-kolleger selskabet 56 Secure. Ambitionen er at disrupte den gigantiske indiske sikkerhedsbranche med en AI-drevet platform, der tilbyder individer, husstande og virksomheder automatiserede sikkerhedsløsninger.

Beslutningen om at starte 56 Secure i Bangalore var ifølge Troels en iskold kalkule baseret på adgang til talent, kunder og investeringer.

Kalkulen ser ud til at holde. I skrivende stund tæller virksomheden 60 ansatte, deriblandt verdensklasseingeniører og dataspecialister, som servicerer tusindvis af kunder, og den er værdisat til over 300 millioner kroner.

Spørger man Troels Licht, opvejer mulighederne udfordringerne med flere længder. De uundgåelige kampe, der må kæmpes, er ikke meget anderledes, end hvad han tidligere har oplevet på tværs af Danmark, England og USA.

Mange undervurderer stadig adgangen til talentmasse i Indien, og overvurderer de kulturelle forskelle. Men det er ikke længere kun generiske back office-opgaver, der outsources til Indien. Det er cutting edge R&D og udvikling af nye forretningsmodeller, der arbejdes med.

Potentiale til mere  

Indien er med sit enorme befolkningstal og med størrelsesordenen af de udfordringer, som landet står overfor i forhold til eksempelvis grøn energi, drikke- og spildevand, cirkularitet og bæredygtig byudvikling, et interessant marked for mange små og store danske virksomheder.

Det dansk-indiske Grønne Strategiske Partnerskab er den overordnede ramme for samarbejde på de områder. Partnerskabet er designet som et myndigheds-, forsknings- og innovationssamarbejde inden for energi, vand og miljø, landbrug, sundhed og byudvikling.

Efter statsminister Mette Frederiksens officielle besøg i Indien i oktober 2021 er relationerne styrket, og det åbner for udviklingen af nye platforme for samarbejde mellem startups, SMV’er, større virksomheder og investorer.

Samarbejdet har allerede båret frugt.

Et eksempel er 4Life Solutions, en dansk startup på en mission om at hjælpe lavindkomstsamfund med at skabe sikrere, gladere og sundere hjem.

Deres produkt, SaWa Bag, er en genanvendelig vandbeholder, der udrydder vira og bakterier fra forurenet drikkevand udelukkende ved hjælp af sollys.

I 2021 lancerede 4Life Solutions i samarbejde med Novozymes og Anarde Foundation virksomhedens første pilotprojekt i Indien, der sikrede rent drikkevand til 95 hjem i landsbyen Thakarwadi i Maharashtra. Efterfølgende har virksomheden med succes lanceret flere piloter på tværs af Indien.

4Life Solutions er en af i alt 36 danske startups og SMV’er, der deltog i innovationsplatformen Nordin, et projekt finansieret af Industriens Fond med partnerne ICDK Bangalore, Asia House, DI India og Green Innovation Group. Et partnerskab, der er et eksempel på den tilgang, som regeringens nye strategi for økonomisk diplomati efterspørger mere af i fremtiden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu