Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Snart kommer falckredderen i en drone

Transport af medicin, blod og blodprøver er oplagte anvendelser af droner, og også i Danmark er brugen af sundhedsdroner formentlig kun et par år væk. Ikke længe efter følger droner til at bringe redningspersonale frem til ulykker i en fart. Men der er stadig lige nogle udfordringer, der skal overkommes.

Falck tester i øjeblikket droner af denne type langs Ærøs kyst. Senere vil man bruge droner der har faste vinger som et fly.
Falck tester i øjeblikket droner af denne type langs Ærøs kyst. Senere vil man bruge droner der har faste vinger som et fly.Foto: Falck

En dag, fem år ude i tiden, kører et par biler sammen på en landevej på Lolland. Så snart 112-opkaldet når alarmcentralen, løber en paramediciner fra den nærmeste Falck-station ud og sætter sig ind i en lille drone, der stryger afsted med 150 kilometer i timen. Syv minutter senere er han fremme ved ulykkesstedet og kan begynde den livreddende indsats. Seks minutter senere ankommer ambulancen, der kan overtage behandlingen og bringe de tilskadekomne til hospitalet. 

Til den tid, i 2025 eller 2026, har det allerede i flere år været almindeligt at sende blodprøver med drone fra lokale sundhedshuse til de centrale hospitaler. 

Sådan ser tidsplanen ud for Nicolai Søndergaard Laugesen, ansvarlig for Falcks udviklingsarbejde med blandt andet droner og kunstig intelligens. Som han beskriver scenariet, er det fuldstændig oplagt, at udviklingen går den vej. Nu er det bare et spørgsmål om at arbejde sig fremad, skridt for skridt, godt hjulpet af teknologien og en øget accept i samfundet. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu