Holland vil afvikle højintensivt animalsk landbrug

Europas grønne frontløbernation inden for fødevaresektoren skal være Holland. Det mener landets nye regering, der vil investere 30 milliarder kroner om året de næste 10-15 år i at skabe en cirkulær fødevaresektor med færre dyr, flere vegetabilske afgrøder og bedre vilkår for bønderne.

Foto: Ramon Van Flymen/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

På de lavtliggende, sandede jorder ved Nordsøens sydøstlige hjørne finder man to af Europas mest effektive landbrugsnationer.

I både Danmark og Holland driver man animalsk fokuserede landbrug, hvis afgrøder sælges af de to nationers succesrige fødevarekoncerner på verdensmarkederne, men som samtidig forårsager store skader på de lokale naturressourcer, og som synes at fastholde bønderne i en desperat jagt på stadig mindre marginaler.

Denne uholdbare situation har Hollands netop tiltrådte borgerlige firepartiregering tænkt sig at gøre op med. Planen er at gøre Holland til den europæiske – og dermed globale – frontløbernation i udviklingen af det nye, grønne fødevareparadigme, der skal sætte verden i stand til at brødføde de cirka 10 milliarder mennesker, der forventes at bo på kloden i 2100. En sådan udvikling er også stærkt tiltrængt i klimapolitisk sammenhæng, eftersom landbrugs- og fødevaresektorerne er store klimasyndere.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu