Science fiction, der viser vej ud af klimakrisen

‘The Ministry for the Future’ er noget så sjældent som en roman om fremtiden, der giver håb. Er den realistisk? Måske ikke helt – men måske er vi netop nødt til at bruge fantasien lidt mere for at finde nye løsninger.

Foto: Malthe Ivarsson/ Bloom
Peter Hesseldahl

Man skulle ikke tro, at en 500 sider lang roman om klimaproblemerne, der samtidig er halvvejs en lærebog i økonomi, klimaforhold, gletsjere, psykologi og international politik, kunne være en page turner. Men det er ‘The Ministry for the Future’ af den amerikanske science fiction-forfatter Kim Stanley Robinson. 

Bogens handling ligger et par årtier ude i fremtiden, og den fortæller, hvordan en lang række personer og organisationer over hele verden gennem til tider meget dramatiske handlinger sammen får vendt klimakrisen. Da de globale politikere mødes til COP58, er det for første gang med en følelse af, at krisen begynder at lette, og at civilisationen ikke længere er i akut fare for kollaps.

Kim Stanley Robinson var i forvejen en af verdens væsentligste science fiction-forfattere. Flere af hans bøger er filmatiseret, og han er især kendt for Mars-trilogien, der beskriver, hvordan mennesker koloniserer Mars og omdanner planeten til menneskelig beboelse.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu