SOMMERSERIE: Går den grønne omstilling op?

Efterhånden som vi bevæger os i retning af målet om CO2-neutralitet, viser de besværlige bump på vejen sig tydeligere. I denne sommerserie har vi samlet en håndfuld artikler, der undersøger, om de grønne planer har hold i virkeligheden.

Foto: Mandag Morgen og Midjourneys kunstige intelligens

Mandag Morgen i sommerklæder

Mandag Morgen udkommer i juli med sommerserier fra arkivet. 

Første udgave af Ugebrevet efter ferien udkommer den 7. august.

Men allerede onsdag den 2. august er vi tilbage med de normale MM Briefs i din indbakke.

Hvad skal der til for, at de store ord om en klimarigtig fremtid bliver til virkelighed?

Vi har samlet artikler, der stiller skarpt på de teknologiske bestræbelser om power-to-X og CO2-fangst.

Og så tager vi fat om roden på et af tidens helt store ideologiske spørgsmål: Skal vi vækste os til en grønnere fremtid – eller er der derimod brug for et opgør med vækstlogikken?

 

  • Det bliver mere sort, før det bliver grønt - Chefredaktør Tanja Nyrup Madsen undersøger det ubekvemme forhold, at vi bliver nødt til at svine mere på kort sigt for at kunne svine mindre på lang sigt. Det nådesløse paradoks er: Den grønne omstilling af energien vil uundgåeligt belaste klimaet i byggeprocessen på et tidspunkt i klodens historie, hvor vi simpelthen ikke har råd til at udlede mere.
  • Hvor grønt er PtX? - Når strømmen fra de gigantiske havvindmøller kan omdannes til flydende brændstoffer, kan den bruges til at drive skibe og fly. Men der er et stort spild af energi i processen, og man kommer ikke langt i et jetfly på strømmen fra en vindmølle. Derfor bliver det nødvendigt at prioritere, hvad de dyrebare dråber skal bruges til.
  • CO2-fangst er nødplanen for enden af hockeystaven - CO2-fangst er den teknologi, som fremskridtet gerne måtte gøre overflødig. Det er bare ikke sket. Nu har staten givet et milliardbeløb til Ørsted, som vil indfange CO2 fra afbrænding af biomasse, køre CO2’en tværs over Sjælland og sejle den til Norge i store fragtskibe. Giver det virkelig mening?
  • At vækste eller ikke at vækste – det er spørgsmålet - Grøn vækst lyder godt. Ikke alene kan den grønne omstilling redde klimaet, den kan også sætte skub i en ny bølge af vækst og fremgang. Men mange tvivler på at vi kan vækste os ud af miljøproblemerne; i stedet skal vi begrænse forbruget og lære at nøjes. Holdningen til vækst er den nye skillelinje i politik.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu