Skal grønne lån være billigere end sorte? Det siger Macron

Udlån til grøn omstilling bør være billigere end lån til fossilsektoren. Det har den franske præsident gjort sig til talsmand for, og det er et nybrud, mener dansk forsker, der også mener, at Danmark halter efter. Nationalbanken afviser muligheden.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Mads Thunestvedt Hansen

”Vores investeringssystemer er massivt dysfunktionelle.”

Sådan sagde Emmanuel Macron på klimatopmødet i Dubai i december. Her advokerede den franske præsident for at ændre rentesystemet, så der vil være to forskellige renter for henholdsvis grønne og brune investeringer, fordi ”der lige nu ikke bliver taget højde for klimarisikoen, hvis vi fortsætter med at investere i finansielle aktiver, som om få år forsvinder”, som præsidenten udtrykte det fra talerstolen. 

Hvis vi begynder at differentiere de vilkår, som vi giver til bankerne, på baggrund af hvor grønne de er, kan det udfordre fastkurspolitikken og i værste fald føre til økonomiske og finansielle tab.

Marcus Mølbak Ingholt
Klimaøkonom i Nationalbanken

Det er bemærkelsesværdigt nye toner fra et af verdens mest magtfulde mennesker, konstaterer lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC Jakob Vestergaard. Han har længe undersøgt mulighederne for at gøre det finansielle system grønnere, og nu ser han en politisk åbning.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu