Konservative og Liberal Alliance får vigtige roller i EU’s grønne omstilling

Konservative og Liberal Alliance går til Europa-Parlamentsvalget for at vinde mandater i den store konservative gruppe, EPP. Det grønne slagsmål internt i denne gruppe bliver afgørende for at sikre Danmarks klima-, miljø- og erhvervspolitiske interesser i EU’s grønne omstilling.

Foto: Andreea Alexandru/AP/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Fokus på Danmarks Europa-valg 9. juni

Mandag Morgen sætter i en række artikler fokus på de partigrupper, som de 15 danske medlemmer af Europa-Parlamentet kommer til at sidde i. Det er de danske politikeres flid og engagement i parlamentets udvalg, som afgør, i hvor høj grad der bliver lyttet til danske ønsker.

Den første handler om den store konservative EPP-gruppe.

Mens Det Konservative Folkeparti i Danmark er nødlidende i meningsmålingerne og henvist til en diffus oppositionsrolle over for SVM-regeringen, er Europas konservative gruppe, EPP, den helt centrale partiorganisation i EU. Og det er EPP, EU’s topchef, kommissionspræsident Ursula von der Leyen, kommer fra.

Derfor er det af stor betydning for Danmark, om De Konservative genvinder deres mandat i EPP-gruppen ved Europa-valget 9. juni. Og om Liberal Alliance, der ser sig som konservative i europæisk sammenhæng, tillige får et medlem af den konservative gruppe, der står til igen at blive den største gruppe i parlamentet.

EPP-gruppen bliver toneangivende i forhold til implementeringen af EU’s ambitiøse klimamål i perioden 2024-2029, og her er der ifølge danske erhvervslobbyister brug for danske medlemmer, der har et mere positivt syn på den grønne omstilling, end man eksempelvis har hos konservative franske eller tyske bønder.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu