23. april 202408:00 - 09:00
MM Morgenmøde: Digital omsorg eller krænkende overvågning?

Et kamera i loftet får en alarm til at gå, hvis en beboer på et plejehjem i Næstved falder og ikke kan rejse sig. Men i Aarhus har det fået alarmklokkerne til at ringe hos kommunens jurister. Kom til morgenmøde tirsdag den 23. april fra klokken 8.00 til 8.50 og hør mere om de dilemmaer, som følger med ny velfærdsteknologi.

Danmark er et lille land med meget store forskelle.

Skulle en beboer falde ud af sengen på et pleje­center i Næstved, får medarbejderne en alarm på deres mobil og kan hurtigt hjælpe beboeren op i sengen igen.

Sådan er det ikke i Aarhus.

Her går medarbejderne på plejecentrene fra værelse til værelse og åbner døren, og er beboeren faldet ud af sen­gen, hjælper de til.

I Aarhus henviser kommunens jurister til bestemmelser i serviceloven – og afviser, at lige netop løsningen fra Næstved kan tages i brug. Det er tilfældet selv om beboere i Aarhus-plejehjemmene kan ligge meget længere på gulvet efter et fald end i Næstved.

Men hvad er rigtigt? Det er temaet for det næste digitale MM Morgenmøde, som afholdes tirsdag den 23. april fra klokken 8.00 til 8.50.

Næstved-løsningen indebærer, at der skal monteres et videokamera i loftet inde på beboernes værelse. AI oversætter så videobillederne til anonymiserede piktogrammer, sosu’erne kan se på deres skærme.

På morgenmødet diskuterer vi, om Næstved-løsningen er krænkende, digital overvågning eller om det er et kæmpeskridt frem i omsorgen, som nu også er digital?

Regeringen er på vej med en revision af de afgørende dele af serviceloven. Det er dog tvivlsomt, om revisionen giver grønt lys for en løsning som i Næstved.

Hvordan kan lovgivningen indrettes, så den tillader nye digitale muligheder – uden at åbne op for overvågning i en udgave, der ligger alt for tæt på det, vi hører fra Kina.

I panelet sidder:

  • Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune
  • Torben Klitmøller Hollmann, Centerchef for sundhed og ældre i Næstved Kommune
  • Kirsten Normann, formand for Folketingets Ældreudvalg og ældreordfører for SF

Det digitale morgenmøde faciliteres af Mandag Morgens velfærdsredaktør, Jens Reiermann. Som deltager har du mulighed for at stille spørgsmål undervejs. Som introduktion kan du læse vores tema om emnet her

TILMELD DIG MØDET HER.

Kender du en, der gerne vil med? Du er velkommen til at invitere op til to gæster med til morgenmødet. Send os en mail til [email protected] med gæsternes navne og mails, så vil de modtage et tilmeldingslink. Husk at skrive ‘Tilmelding til morgenmøde’ i emnefeltet.

De månedlige MM Morgenmøder er et eksklusivt tilbud til Mandag Morgens abonnenter og særligt inviterede gæster. Her kan du få ny viden, møde inspirerende mennesker og debattere aktuelle emner.

Omtalte personer

Ivan Kjær Lauridsen

Velfærdsteknologichef, Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune
sygeplejerske (Aarhus Amts Sygeplejeskole 1987), HD (Handelshøjskolen i Aarhus 2003), MPM (SDU 2008)

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

Torben Klitmøller Hollmann

Centerchef for sundhed og ældre, Næstved Kommune, bestyrelsesmedlem, Alkohol & Samfund
Social- og sundhedsassistent, ma. i organisationspsykologi


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu