Findes covid-19-vaccinen allerede? Nej, coronaskeptikere misforstår patent

Vaccinen mod corona er klar, og patentet er udstedt, lyder det flere steder på sociale medier. Men dokumentet, som skeptikere stirrer sig blinde på, handler ikke om en covid-19-vaccine.

Kinesisk forsker stirrer på abenyre-celler i en test af vaccine mod covid-19.
Kinesisk forsker stirrer på abenyre-celler i en test af vaccine mod covid-19.Foto: Nicolas Asfouri/AFP/Ritzau Scanpix
Andreas Oved Askjær Rasmussen

Fakta
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Fakta

”Bill Gates har allerede sin vaccine klar til dig (mod covic-19, red.), og her er patentet."

Kilde: En række facebookopslag.

 

Patentet, facebookbrugerne henviser til, viser ikke, at der allerede findes en vaccine mod covid-19. I stedet er der tale om et patent på en metode til at udvikle vacciner gennem en bestemt genteknologi. Selv om patentets primære fokus er vacciner til dyr, vil metoden i princippet kunne bruges til at udvikle en vaccine mod covid-19. Men vaccinen findes endnu ikke. 

“Bill Gates har allerede sin vaccine klar til dig, og her er patentet,” skriver en facebookbruger i et opslag

Samme budskab lyder fra en række brugere i opslag, der er delt adskillige hundrede gange:

Coronavirussen er ingen ny opfindelse. Der er sågar taget patent på vaccinen for flere år tilbage. Patentet står multimilliardæren og Microsoft-medstifteren Bill Gates bag, lyder påstandene blandt andet. Det påstås også, at Bill Gates selv opfandt virussen.

I en dansk kontekst er det særligt et patent udstedt af Den Europæiske Patentmyndighed, der bruges til at underbygge en teori om, at der i virkeligheden foregår noget særdeles fordækt i myndighedernes håndtering af coronaepidemien.

I patentet står der nemlig “coronavirus” flere steder, og indehaveren af patentet er et Pirbright Institute, der tidligere har modtaget donationer gennem Bill Gates' fond, Bill & Melinda Gates Foundation.

Artiklen fortsætter under billedet

Uddrag af patentet, der cirkulerer i coronaskeptiske grupper på Facebook. Der er dog ikke tale om en vaccine mod covid-19, men om patent på en metode til at udvikle vacciner mod coronavirusser - primært til dyr. TjekDet har i flere faktatjek påvist, at mange misforstår betegnelsen "coronavirus", som et unikt navn for den virus, der for tiden florerer. Men coronavirus er en fællesbetegnelse for mange typer af virusser, hvorfor ordet har været anvendt i mange år.

Opslagenes problem er bare, at patentet slet ikke viser, at der findes en vaccine mod covid-19. Faktisk er der ikke engang tale om et patent på en vaccine, men på en metode til at udvikle vacciner.

"Patentet er på en metode til at gøre virus ufarligt, men sådan at der stadig dannes antistoffer mod sygdommen,” siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, der har læst patentet igennem.

Primært til dyr

Metoden går på at lave en såkaldt levende vaccine. Ideen er, at man tager en levende og stadig aktiv virus og afsvækker den. Når man får den afsvækkede virus sprøjtet i sig i form af en vaccine, danner det antistoffer mod virussen, og man undgår dermed at få den sygdom, som vaccinen retter sig mod. 

LÆS OGSÅ: Vil Bill Gates affolke verden med vacciner? Vilde teorier får nyt liv i coronatiden

Man kan også lave vacciner med dræbt virus, men de er ikke nær så effektive til at danne antistoffer mod forskellige sygdomme, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Så det er altså en metode til at udvikle levende vaccine, som Pirbright Institute har fået patenteret, og det nye er her en særlig genteknologisk metode kaldet revers genetik. Og den metode kan instituttet så benytte sig af fremover, når de udvikler vacciner mod coronavirusser.

For dem er der nemlig adskillige af. Både SARS og MERS, der tidligere har truet med at udvikle sig til pandemier - som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret covid-19 til at være - hører også under fællesbetegnelsen coronavirus. Også dyr som heste, svin og høns risikerer af få forskellige afarter af coronavirus, og det er særligt her Pirbright Institutes patent er relevant.

Artiklen fortsætter under billedet

Hans Jørn Kolmos er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet (Foto: Robert Wengler)

“Det er helt tydeligt i patentet, at det er målrettet veterinær brug, altså for eksempel vacciner til fjerkræ. Formentlig også til svin,” siger Hans Jørn Kolmos om patentet.

At metoden kan bruges til at udvikle en vaccine mod den nye coronavirus er dog ikke utænkeligt, tilføjer han. Men patentet nævner ikke covid-19 med et eneste ord.

Ingen vaccine

I strid med hvad facebookopslagene hævder, findes der endnu ikke nogen vaccine mod covid-19. Forskere verden over arbejder dog hårdt på at finde den, men at udvikle vacciner til mennesker er en langsommelig proces.

På trods af hurtige fremskridt, og på trods af at forskerhold i en række lande er begyndt at teste en coronavaccine på mennesker, forestiller Lægemiddelstyrelsen sig ikke, at der er vaccine klar i løbet af 2020.

Samme styrelse fører på sin hjemmeside en opdateret oversigt over, hvor langt forskere er med en vaccine forskellige steder i verden.

Heller ikke en egentlig behandling af covid-19 er tilgængelig på nuværende tidspunkt, også selv om enkelte har haft fidus til malariamedicinen klorokin. Dog har midlet remdisivir vist sig lovende.

“På nuværende tidspunkt kan vi kun behandle symptomerne ved covid-19 og ikke selve sygdommen. Vi har heller ikke en tilgængelig vaccine mod covid-19,” skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu