Et karbad er ikke lige så sundt som en halv times gåtur

Et langt, varmt karbad er ligeså godt for din sundhed som en 30 minutters gåtur, skrev danske og internationale medier i denne uge med henvisning til engelsk forskning. Men påstanden er forkert, siger forskeren bag.

Mange danskere går meget op i deres sundhed. Derfor vækker det særlig interesse, når man bliver præsenteret for en genvej til en sund krop, som ikke involverer at slide løbeskoene i stykker eller holde sig til den grønne salat.

Og netop sådan en genvej kunne Dagens.dk levere i denne uge med en historie om et britisk forskningsprojekt. 

“Resultatet af studiet får de britiske forskere til at hævde, at et afslappende karbad faktisk er lige så godt for sundheden som en 30 minutter lang gåtur,” kunne man læse i artiklen.

Problemet er bare, forskerne aldrig har hævdet, at det skulle være tilfældet.

“Det lyder som en journalist, der er på sensationsjagt,” svarer Steve Faulkner, der er lektor ved Nottingham Trent University i England, og står bag det omtalte studie, da han bliver præsenteret for artiklens udlægning af hans forskning.

Og Steve Faulkner havde faktisk allerede formidlet undersøgelsens resultater på en letforståelig måde i videnskabsmediet The Conversation for et år siden.

Herefter blev historien bragt i rejsemagasinet Travel + Leisure, og et år efter havnede den så hos Daily Mail og Dagens.dk. Men forskningens resultater blev altså misforstået på vejen.

For det er desværre ikke rigtigt, at en times bad er lige så sundt for dig som en halv times gåtur, og artiklernes udlægning rammer ifølge Steve Faulkner langt forbi undersøgelsens konklusioner.

“Vi undersøgte, hvad der sker med kroppen ved passiv og aktiv opvarmning - målt ved henholdsvis cykling i 60 minutter og varmt karbad i 60 minutter. Vi fandt ud af, at den mængde kalorier, der bliver forbrændt ved 60 minutters karbad er sammenlignelig med det, man normalt vil forbrænde ved 30 minutter gang.” siger Steve Faulkner.

Men det er ikke det samme som, at det er lige så sundt.

“Badet giver ikke mange af de andre positive effekter, der er ved motion, eksempelvis vedligeholdelse af muskler og knogler. Og netop det er særligt vigtigt, når vi ældes. Der er meget, der tyder på, at varme bade er sunde for helbredet, men motion er altid at foretrække,” understreger Steve Faulkner.

Medierne overfortolker

Og Lars Nybo, der er viceinstitutleder ved Institut for Integreret Fysiologi på Københavns Universitet, er enig i, at artiklerne misforstår undersøgelsens resultater.

“Det er en klar overfortolkning. Artiklerne lægger meget mere i det, end den balancerede tolkning, som forskerne har. Og det er stærkt problematisk,” siger han med henvisning til, at det kan give læserne en opfattelse af, at et bad kan erstatte fysisk aktivitet.

Selvom det varme karbad kan være godt for helbredet og betyde øget forbrænding af kalorier, er det næppe den bedste måde at få kiloene til at rasle af. Ifølge Lars Nybo er der nemlig langt mere effektive metoder.

“Det antal kalorier, der blev forbrændt i den time i karbadet, kan man forbrænde på 5-6 minutters effektiv træning, selvfølgelig afhængigt af træningstilstand,” siger Lars Nybo.

“Og forskerne gør jo også opmærksomme på, at det er mest relevant som supplement til træningen eller som alternativ til dem, der ikke er i stand til udføre til fysisk aktivitet,” uddyber han.

Lars Nybo er enig i, at der er mange af de gavnlige sundhedseffekter ved motion, som man går glip af ved i stedet at ligge i boblerne.

“Der er nogle fysiologiske processer ved passiv opvarmning af kroppen, der ligner dem, man ser ved fysisk træning. Men der er altså en hel række af positive effekter for muskler, knogler og kredsløb, som man ikke får med,” siger han.

Så selvom karbadet kan være godt for helbredet, kan det altså ikke erstatte den raske gåtur. 

Dagens.dk retter

Forelagt forskernes kritik, erkender Dagens.dk, at der er sket en fejl. Den forkerte konklusion bliver derfor slettet fra artiklen, som også bliver tilføjet en rettelse.

"Vi bestræber os altid på at undgå den slags fejlslutninger og misforståelser, men når de alligevel opstår, retter vi dem selvfølgelig så hurtigt som muligt," skriver chefredaktør Kasper Christensen i en mail. 

LÆS OGSÅ: Bakterier i børns første år er vigtige for immunforsvaret

LÆS OGSÅ: Du kan ikke snyde dig til et stærkere immunforsvar

LÆS OGSÅ:  Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald

LÆS OGSÅ: En hullet hukommelse betyder ikke højere intelligens

 

Forrige artikel Svenske og norske lønninger er langt foran de danske Svenske og norske lønninger er langt foran de danske Næste artikel Er plastikposer virkelig bedre for miljøet? Er plastikposer virkelig bedre for miljøet?
Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.