Et karbad er ikke lige så sundt som en halv times gåtur

Et langt, varmt karbad er ligeså godt for din sundhed som en 30 minutters gåtur, skrev danske og internationale medier i denne uge med henvisning til engelsk forskning. Men påstanden er forkert, siger forskeren bag.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Mange danskere går meget op i deres sundhed. Derfor vækker det særlig interesse, når man bliver præsenteret for en genvej til en sund krop, som ikke involverer at slide løbeskoene i stykker eller holde sig til den grønne salat.

Og netop sådan en genvej kunne Dagens.dk levere i denne uge med en historie om et britisk forskningsprojekt. 

“Resultatet af studiet får de britiske forskere til at hævde, at et afslappende karbad faktisk er lige så godt for sundheden som en 30 minutter lang gåtur,” kunne man læse i artiklen.

Problemet er bare, forskerne aldrig har hævdet, at det skulle være tilfældet.

“Det lyder som en journalist, der er på sensationsjagt,” svarer Steve Faulkner, der er lektor ved Nottingham Trent University i England, og står bag det omtalte studie, da han bliver præsenteret for artiklens udlægning af hans forskning.

Og Steve Faulkner havde faktisk allerede formidlet undersøgelsens resultater på en letforståelig måde i videnskabsmediet The Conversation for et år siden.

Herefter blev historien bragt i rejsemagasinet Travel + Leisure, og et år efter havnede den så hos Daily Mail og Dagens.dk. Men forskningens resultater blev altså misforstået på vejen.

For det er desværre ikke rigtigt, at en times bad er lige så sundt for dig som en halv times gåtur, og artiklernes udlægning rammer ifølge Steve Faulkner langt forbi undersøgelsens konklusioner.

“Vi undersøgte, hvad der sker med kroppen ved passiv og aktiv opvarmning - målt ved henholdsvis cykling i 60 minutter og varmt karbad i 60 minutter. Vi fandt ud af, at den mængde kalorier, der bliver forbrændt ved 60 minutters karbad er sammenlignelig med det, man normalt vil forbrænde ved 30 minutter gang.” siger Steve Faulkner.

Men det er ikke det samme som, at det er lige så sundt.

“Badet giver ikke mange af de andre positive effekter, der er ved motion, eksempelvis vedligeholdelse af muskler og knogler. Og netop det er særligt vigtigt, når vi ældes. Der er meget, der tyder på, at varme bade er sunde for helbredet, men motion er altid at foretrække,” understreger Steve Faulkner.

Medierne overfortolker

Og Lars Nybo, der er viceinstitutleder ved Institut for Integreret Fysiologi på Københavns Universitet, er enig i, at artiklerne misforstår undersøgelsens resultater.

“Det er en klar overfortolkning. Artiklerne lægger meget mere i det, end den balancerede tolkning, som forskerne har. Og det er stærkt problematisk,” siger han med henvisning til, at det kan give læserne en opfattelse af, at et bad kan erstatte fysisk aktivitet.

Selvom det varme karbad kan være godt for helbredet og betyde øget forbrænding af kalorier, er det næppe den bedste måde at få kiloene til at rasle af. Ifølge Lars Nybo er der nemlig langt mere effektive metoder.

“Det antal kalorier, der blev forbrændt i den time i karbadet, kan man forbrænde på 5-6 minutters effektiv træning, selvfølgelig afhængigt af træningstilstand,” siger Lars Nybo.

“Og forskerne gør jo også opmærksomme på, at det er mest relevant som supplement til træningen eller som alternativ til dem, der ikke er i stand til udføre til fysisk aktivitet,” uddyber han.

Lars Nybo er enig i, at der er mange af de gavnlige sundhedseffekter ved motion, som man går glip af ved i stedet at ligge i boblerne.

“Der er nogle fysiologiske processer ved passiv opvarmning af kroppen, der ligner dem, man ser ved fysisk træning. Men der er altså en hel række af positive effekter for muskler, knogler og kredsløb, som man ikke får med,” siger han.

Så selvom karbadet kan være godt for helbredet, kan det altså ikke erstatte den raske gåtur. 

Dagens.dk retter

Forelagt forskernes kritik, erkender Dagens.dk, at der er sket en fejl. Den forkerte konklusion bliver derfor slettet fra artiklen, som også bliver tilføjet en rettelse.

"Vi bestræber os altid på at undgå den slags fejlslutninger og misforståelser, men når de alligevel opstår, retter vi dem selvfølgelig så hurtigt som muligt," skriver chefredaktør Kasper Christensen i en mail. 

LÆS OGSÅ: Bakterier i børns første år er vigtige for immunforsvaret

LÆS OGSÅ: Du kan ikke snyde dig til et stærkere immunforsvar

LÆS OGSÅ:  Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald

LÆS OGSÅ: En hullet hukommelse betyder ikke højere intelligens

 

Forrige artikel Svenske og norske lønninger er langt foran de danske Svenske og norske lønninger er langt foran de danske Næste artikel Er plastikposer virkelig bedre for miljøet? Er plastikposer virkelig bedre for miljøet?
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.