Et karbad er ikke lige så sundt som en halv times gåtur

Et langt, varmt karbad er ligeså godt for din sundhed som en 30 minutters gåtur, skrev danske og internationale medier i denne uge med henvisning til engelsk forskning. Men påstanden er forkert, siger forskeren bag.

Mange danskere går meget op i deres sundhed. Derfor vækker det særlig interesse, når man bliver præsenteret for en genvej til en sund krop, som ikke involverer at slide løbeskoene i stykker eller holde sig til den grønne salat.

Og netop sådan en genvej kunne Dagens.dk levere i denne uge med en historie om et britisk forskningsprojekt. 

“Resultatet af studiet får de britiske forskere til at hævde, at et afslappende karbad faktisk er lige så godt for sundheden som en 30 minutter lang gåtur,” kunne man læse i artiklen.

Problemet er bare, forskerne aldrig har hævdet, at det skulle være tilfældet.

“Det lyder som en journalist, der er på sensationsjagt,” svarer Steve Faulkner, der er lektor ved Nottingham Trent University i England, og står bag det omtalte studie, da han bliver præsenteret for artiklens udlægning af hans forskning.

Og Steve Faulkner havde faktisk allerede formidlet undersøgelsens resultater på en letforståelig måde i videnskabsmediet The Conversation for et år siden.

Herefter blev historien bragt i rejsemagasinet Travel + Leisure, og et år efter havnede den så hos Daily Mail og Dagens.dk. Men forskningens resultater blev altså misforstået på vejen.

For det er desværre ikke rigtigt, at en times bad er lige så sundt for dig som en halv times gåtur, og artiklernes udlægning rammer ifølge Steve Faulkner langt forbi undersøgelsens konklusioner.

“Vi undersøgte, hvad der sker med kroppen ved passiv og aktiv opvarmning - målt ved henholdsvis cykling i 60 minutter og varmt karbad i 60 minutter. Vi fandt ud af, at den mængde kalorier, der bliver forbrændt ved 60 minutters karbad er sammenlignelig med det, man normalt vil forbrænde ved 30 minutter gang.” siger Steve Faulkner.

Men det er ikke det samme som, at det er lige så sundt.

“Badet giver ikke mange af de andre positive effekter, der er ved motion, eksempelvis vedligeholdelse af muskler og knogler. Og netop det er særligt vigtigt, når vi ældes. Der er meget, der tyder på, at varme bade er sunde for helbredet, men motion er altid at foretrække,” understreger Steve Faulkner.

Medierne overfortolker

Og Lars Nybo, der er viceinstitutleder ved Institut for Integreret Fysiologi på Københavns Universitet, er enig i, at artiklerne misforstår undersøgelsens resultater.

“Det er en klar overfortolkning. Artiklerne lægger meget mere i det, end den balancerede tolkning, som forskerne har. Og det er stærkt problematisk,” siger han med henvisning til, at det kan give læserne en opfattelse af, at et bad kan erstatte fysisk aktivitet.

Selvom det varme karbad kan være godt for helbredet og betyde øget forbrænding af kalorier, er det næppe den bedste måde at få kiloene til at rasle af. Ifølge Lars Nybo er der nemlig langt mere effektive metoder.

“Det antal kalorier, der blev forbrændt i den time i karbadet, kan man forbrænde på 5-6 minutters effektiv træning, selvfølgelig afhængigt af træningstilstand,” siger Lars Nybo.

“Og forskerne gør jo også opmærksomme på, at det er mest relevant som supplement til træningen eller som alternativ til dem, der ikke er i stand til udføre til fysisk aktivitet,” uddyber han.

Lars Nybo er enig i, at der er mange af de gavnlige sundhedseffekter ved motion, som man går glip af ved i stedet at ligge i boblerne.

“Der er nogle fysiologiske processer ved passiv opvarmning af kroppen, der ligner dem, man ser ved fysisk træning. Men der er altså en hel række af positive effekter for muskler, knogler og kredsløb, som man ikke får med,” siger han.

Så selvom karbadet kan være godt for helbredet, kan det altså ikke erstatte den raske gåtur. 

Dagens.dk retter

Forelagt forskernes kritik, erkender Dagens.dk, at der er sket en fejl. Den forkerte konklusion bliver derfor slettet fra artiklen, som også bliver tilføjet en rettelse.

"Vi bestræber os altid på at undgå den slags fejlslutninger og misforståelser, men når de alligevel opstår, retter vi dem selvfølgelig så hurtigt som muligt," skriver chefredaktør Kasper Christensen i en mail. 

LÆS OGSÅ: Bakterier i børns første år er vigtige for immunforsvaret

LÆS OGSÅ: Du kan ikke snyde dig til et stærkere immunforsvar

LÆS OGSÅ:  Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald

LÆS OGSÅ: En hullet hukommelse betyder ikke højere intelligens

 

Forrige artikel Svenske og norske lønninger er langt foran de danske Svenske og norske lønninger er langt foran de danske Næste artikel Er plastikposer virkelig bedre for miljøet? Er plastikposer virkelig bedre for miljøet?
Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.