Gammelt husmorråd delt over 7.000 gange: Kan man virkelig erstatte skyllemiddel med eddike?

Et opslag på Facebook, der anbefaler at bruge eddike i stedet for skyllemiddel, er blevet delt næsten 7.000 gange. Men at både tøjet, miljøet og vaskemaskinen har bedre af eddike er både rigtigt og forkert. 

Jakob Kudsk Skoffer

Et Facebook-opslag, der er blevet delt næsten 7.000 gange, har pustet nyt liv i den gamle debat om, hvorvidt tøjet og miljøet har bedre af eddike end skyllemiddel.

Opslaget er ledsaget af et billede fra en pjece fra varehuset Magasin. Og det er her, vi finder budskabet om, at eddike er den bedste løsning, når tøjet skal vaskes. Skyllemiddel bør undgås, da det belaster miljøet, hævder opslaget.

“I Danmark bruger vi omkring 10.000 tons skyllemiddel om året. Hvis alle danskere holdt op med at bruge skyllemiddel, ville vi hvert år skåne miljøet for 3.000 tons miljøbelastende stoffer,” lyder opfordringen fra Magasin.

Og det er ikke første gang, Magasins pjece har skudt gang i debatten om skyllemiddel. Tilbage i 2014 blev et lignende Facebook-opslag med det samme billede af vaskerådet delt over 16.000 gange.

Men er det rigtigt, at man kan skåne miljøet for tonsvis af skadelige stoffer og stadig opnå blødt tøj, hvis man bare skifter skyllemidlet ud med eddike?

Vi begynder med at se på miljøet. Tallene i opslaget stammer fra en rapport, som Miljøstyrelsen udarbejdede i 2006. Og tallene er for så vidt gengivet korrekt, men opslaget glemmer en væsentlig detalje. Ifølge Miljøstyrelsen er det nemlig langt fra alle 3.000 tons miljøbelastende stoffer, der havner i naturen, fordi 90 procent bliver nedbrudt i renseanlæggene. Men styrelsen anbefaler dog alligevel, at man lader være med at bruge skyllemiddel i tøjvask, fordi det påvirker miljøet negativt.

Også Leif Skibsted, professor i fødevarekemi på Københavns Universitet, bekræfter skyllemiddels miljøbelastning. I forhold til miljøet er eddike det bedste valg.

“Eddike er ikke en miljøbelastning i de mængder, der bruges i forbindelse med tøjvask," siger Leif Skibsted.

Eddike blødgør, men fjerner ikke statisk elektricitet

Facebook-opslaget hævder også, at skyllemidlet heller ikke er godt for tøjet, fordi midlet "rent faktisk ødelægger dine tekstilers absorberingsevne". Der står også, at eddike kan give samme blødgørende effekt som skyllemiddel, fordi det fjerner kalken i vandet, "så du undgår, at den sætter sig i frottéen". Men skyllemiddel og eddike fungerer ikke på samme måde, forklarer Leif Skibsted.

“De primære grunde til, at man bruger skyllemiddel, er, at det blødgør tøjet og får det til at dufte godt. De overfladeaktive stoffer fjerner ikke kalk, men de indlejres på overfladen, så fibrene ikke binder sig så stærkt til sig selv. Det gør, at tøjet bliver blødt og ikke krøller så let. En ulempe er dog, at det forringer for eksempel håndklæders sugeevne”, siger Leif Skibsted.

Forskellen på skyllemiddel og eddikes måde at virke på kan ifølge Leif Skibsted forklares enkelt: Skyllemiddel indkapsler kalken, mens eddike opløser den.

“Eddikes fordel er, at det opløser kalkrester på tøjet. Det betyder, at tøjet bliver blødere. Eddiken kan til gengæld ikke stille noget op mod statisk elektricitet, som skyllemidlet fjerner,” siger han.

Man skal dog være opmærksom på, understreger Leif Skibsted, at eddike skal hældes i skuffen til skyllemiddel, så den ikke på noget tidspunkt bliver blandet sammen med vaskemidlet. Hvis eddike og vaskemiddel blandes sammen, ødelægger det nemlig sæbens virkning.

Pas på eddikesyren

Hvis man beslutter sig for at gå over til eddike, skal man også være opmærksom på, hvilken eddike man bruger til tøjvasken. Man skal bruge den klare lagereddike - og ikke den brune. Den brune eddike er nemlig farvet af nogle sukkerstoffer, der kan sætte sig i stoffet.

Det er også en god idé at undgå eddikesyre, da det er en meget stærk væske, der skal blandes op med vand.

Leif Skibsted understreger, at det bedste er helt at undgå både skyllemiddel og eddike. Der er nemlig allerede ingredienser i vaskepulveret, der binder kalken og skyller det med ud, så eddikens effekt bliver minimal. Men det afhænger af vandets hårdhed, altså kalkindholdet, i det område man bor. I områder, hvor vandet har højt kalkindhold, for eksempel i Københavnsområdet, kan eddiken have en god effekt.  

Ødelægger du vaskemaskinen, er det dit problem

Magasin-pjecen hævder også, at brugen af eddike kan forlænge vaskemaskinens levetid. Men holder den påstand? Det er svært at sige noget generelt om.

I stedet er det en god idé at finde sin manual frem og følge producentens anbefalinger til, hvordan man fjerner kalk.

“Når du fjerner kalk på andre måder, end producenten anbefaler, er det nemlig på eget ansvar. Hvis vaskemaskinen bliver ødelagt på grund af forkert håndtering bortfalder reklamationsretten,” siger Henrik Egede, direktør for Foreningen af Producenter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA), og fortsætter:

“Den trygge vej til korrekt vedligeholdelse er at bruge fem minutter på manualen eller producentens hjemmeside. De fem minutter er godt givet ud.”

LÆS OGSÅ: Lidl dropper plastikposer, men det er ikke nødvendigvis bedre for miljøet

LÆS OGSÅ: Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre

LÆS OGSÅ: Betyder klimaforandringer palmer på danske strande?

LÆS OGSÅ: Nej, vikingerne havde slet ikke horn på hjelmene


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu