Hvor kan Socialdemokratiet finde deres 1.000 ekstra sygeplejersker?

Vinder Socialdemokratiet regeringsmagten ved næste folketingsvalg, skal der kort tid efter være 1.000 ekstra sygeplejersker på hospitalerne, lyder et forslag fra partiet. Men så mange ledige sygeplejersker findes der slet ikke, så hvor skal de komme fra?

Da Socialdemokratiet forleden fremlagde sit sundhedsudspil, fik især ét forslag stor bevågenhed. Socialdemokratiet “foreslår nu, at der over de kommende år ansættes 1.000 ekstra sygeplejersker,” fremgik det blandt andet af udspillet

Og hvis Socialdemokratiet kommer til magten, vil de allerede det første år afsætte de nødvendige midler til at kunne ansætte de 1.000 sygeplejersker. 

Men det kan faktisk godt vise sig at blive vanskeligt for socialdemokraterne at indfri deres valgløfte. Der er nemlig slet ikke 1.000 ledige sygeplejersker i Danmark, siger forskere som DR og TjekDet har talt med.  

En af forskerne er Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. Han har svært ved at se, hvor Socialdemokratiet vil finde de 1.000 ledige sygeplejersker.  

“Der går ikke ledige sygeplejersker rundt. I virkeligheden er det et af de fag, hvor vi har den laveste arbejdsløshed. Så man kan ikke bare med et knips med fingrene sige, 'nu har vi dem' - for de er der ikke,” siger Kjeld Møller Pedersen til DR.  

Også Jakob Kjellberg, der er professor og sundhedsøkonom ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd VIVE, har svært ved at se, hvor Socialdemokratiet vil finde de ledige sygeplejersker. 

“Vi står ikke med tusind ledige sygeplejersker, som man lige kan absorbere. Man kan godt give noget finansiering, men de kan ikke stampes op af jorden,” siger han til TjekDet. 

Forskerens bekymring i forhold til at stampe 1.000 ledige sygeplejersker op af jorden bekræftes af tal fra regionerne. De driver landets hospitaler og har allerede i dag svært ved at finde sygeplejersker til ledige stillinger. Alene sidste år skete det hele 480 gange, at regionerne slog en sygeplejestilling op, uden at få den besat, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 

Uddannelse kan være den langsigtede plan 

Flemming Møller Mortensen, der er Socialdemokratiets sundhedsordfører, har da også efter udspillet været ude at præcisere partiets ambition. 

“Jeg ved godt, at de 1.000 sygeplejersker ikke findes derude. Men vi vil finde alle dem, der er. Og så vil vi sørge for at sikre, at der bliver uddannet flere sygeplejersker,” siger han til DR.  

Jakob Kjellberg

Ifølge Jakob Kjellberg fra VIVE kan man godt uddanne flere sygeplejersker, men effekten af at gøre det, vil man ikke kunne se lige med det samme.    

“Selvfølgelig kan man uddanne nogle flere. Men det kræver også ressourcer, og det tager jo lidt mere end en uge at uddanne en sygeplejerske. Det er en uddannelse på tre et halvt år, så det vil være en langsigtet plan, hvis man vil uddanne sig ud af det,” siger han.  

Sygeplejersker skal op i tid 

Jakob Kjellberg mener, at den mest realistiske måde at finde de tusind sygeplejersker – eller årsværk - på, er at rette blikket mod de sygeplejersker, der allerede er i arbejde - både i og uden for branchen.   

“Der er rigtig mange sygeplejersker, der er på deltid, og det letteste og mest realistiske ville være at løfte nogle flere af dem op i fuldtid. Det er dog ikke nødvendigvis særlig let eller særlig realistisk, men der er i hvert fald én arbejdskraftressource, man i teorien kunne udnytte,” siger Jakob Kjellberg.  

"Der er også sygeplejersker, der arbejder uden for sygehusvæsenet, dem kunne man prøve at rekruttere tilbage. Men der er jo en grund til, at mange af dem har valgt sundhedsvæsenet fra,” siger han. 

DSR: Det afhænger af arbejdsgiverne 

Hos Dansk Sygeplejeråd er man positivt indstillet over for Socialdemokratiets forslag. 

“De store problemer lige nu er især arbejdspresset og problemer med normeringer. Så at man vil forsøge at tilvejebringe flere sygeplejersker - hovedsageligt på de medicinske eller akutte afdelinger – det bliver i særdeleshed modtaget positivt,” siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, til TjekDet. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tal fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der i 2016 var 54.106 ansatte sygeplejersker på tværs af sektorer. Af disse var 53 procent - altså knap 30.000 - ansat i deltidsstillinger.  

Og Grete Christensen mener, det ikke er urealistisk at få nogle af de deltidsansatte til at gå op i tid. Men det kræver at arbejdsgiverne er villige til at forbedre arbejdsvilkårene.   

“Vi så allerhelst, at langt de fleste var fuldtidsansatte. Men det kræver, at man kan se meningen med det og føler, man kan stå på mål for det arbejde, man udfører. Jeg tror det er vigtigt, at arbejdsgiverne kommer på banen i forhold til at kreere nogle stillinger, som gør det tillokkende at være fuldtidsansat,” siger Grete Christensen.  

Bedre vilkår vil trække plejere tilbage 

Hun stiller sig heller ikke afvisende over for, at det vil være muligt at få nogle af de sygeplejersker, der i dag arbejder uden for sundhedsvæsenet, tilbage i faget. Igen peger hun dog på, at meget afhænger af arbejdsgiverne.  

“Jeg tror, det er sandsynligt, at vi kan trække nogle tilbage, hvis man kan overbevise dem om, at man vil etablere nogle arbejdspladser, hvor vilkårene er anderledes, end det mange ser i dag,” siger Grete Christensen.  

“Kernen er, at langt de fleste af de her sygeplejersker elsker deres fag, men er rejst, for eksempel fordi vilkårene og rammerne for at kunne udøve sygepleje har været for dårlige,” siger hun. 

Den seneste opgørelse fra Dansk Sygeplejeråd fra 2017 viser, at der i dag er 7.391 autoriserede sygeplejersker, der ikke arbejder som sygeplejersker. Noget præcist tal for, hvor mange af dem det vil være muligt få tilbage i faget, vil Grete Christensen ikke gætte på. 

LÆS OGSÅ: Spilder danske sygeplejersker over fire millioner timer på bureaukrati?

LÆS OGSÅ: De er rygende uenige om antallet af læger og sygeplejersker på danske hospitaler – men de har alle ret

LÆS OGSÅ: Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

LÆS OGSÅ: Rød talgymnastik skaffer S flere varme hænder

Forrige artikel Alle går til angreb på techgiganterne Alle går til angreb på techgiganterne Næste artikel Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.