Hvor kan Socialdemokratiet finde deres 1.000 ekstra sygeplejersker?

Vinder Socialdemokratiet regeringsmagten ved næste folketingsvalg, skal der kort tid efter være 1.000 ekstra sygeplejersker på hospitalerne, lyder et forslag fra partiet. Men så mange ledige sygeplejersker findes der slet ikke, så hvor skal de komme fra?

Da Socialdemokratiet forleden fremlagde sit sundhedsudspil, fik især ét forslag stor bevågenhed. Socialdemokratiet “foreslår nu, at der over de kommende år ansættes 1.000 ekstra sygeplejersker,” fremgik det blandt andet af udspillet

Og hvis Socialdemokratiet kommer til magten, vil de allerede det første år afsætte de nødvendige midler til at kunne ansætte de 1.000 sygeplejersker. 

Men det kan faktisk godt vise sig at blive vanskeligt for socialdemokraterne at indfri deres valgløfte. Der er nemlig slet ikke 1.000 ledige sygeplejersker i Danmark, siger forskere som DR og TjekDet har talt med.  

En af forskerne er Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. Han har svært ved at se, hvor Socialdemokratiet vil finde de 1.000 ledige sygeplejersker.  

“Der går ikke ledige sygeplejersker rundt. I virkeligheden er det et af de fag, hvor vi har den laveste arbejdsløshed. Så man kan ikke bare med et knips med fingrene sige, 'nu har vi dem' - for de er der ikke,” siger Kjeld Møller Pedersen til DR.  

Også Jakob Kjellberg, der er professor og sundhedsøkonom ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd VIVE, har svært ved at se, hvor Socialdemokratiet vil finde de ledige sygeplejersker. 

“Vi står ikke med tusind ledige sygeplejersker, som man lige kan absorbere. Man kan godt give noget finansiering, men de kan ikke stampes op af jorden,” siger han til TjekDet. 

Forskerens bekymring i forhold til at stampe 1.000 ledige sygeplejersker op af jorden bekræftes af tal fra regionerne. De driver landets hospitaler og har allerede i dag svært ved at finde sygeplejersker til ledige stillinger. Alene sidste år skete det hele 480 gange, at regionerne slog en sygeplejestilling op, uden at få den besat, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 

Uddannelse kan være den langsigtede plan 

Flemming Møller Mortensen, der er Socialdemokratiets sundhedsordfører, har da også efter udspillet været ude at præcisere partiets ambition. 

“Jeg ved godt, at de 1.000 sygeplejersker ikke findes derude. Men vi vil finde alle dem, der er. Og så vil vi sørge for at sikre, at der bliver uddannet flere sygeplejersker,” siger han til DR.  

Jakob Kjellberg

Ifølge Jakob Kjellberg fra VIVE kan man godt uddanne flere sygeplejersker, men effekten af at gøre det, vil man ikke kunne se lige med det samme.    

“Selvfølgelig kan man uddanne nogle flere. Men det kræver også ressourcer, og det tager jo lidt mere end en uge at uddanne en sygeplejerske. Det er en uddannelse på tre et halvt år, så det vil være en langsigtet plan, hvis man vil uddanne sig ud af det,” siger han.  

Sygeplejersker skal op i tid 

Jakob Kjellberg mener, at den mest realistiske måde at finde de tusind sygeplejersker – eller årsværk - på, er at rette blikket mod de sygeplejersker, der allerede er i arbejde - både i og uden for branchen.   

“Der er rigtig mange sygeplejersker, der er på deltid, og det letteste og mest realistiske ville være at løfte nogle flere af dem op i fuldtid. Det er dog ikke nødvendigvis særlig let eller særlig realistisk, men der er i hvert fald én arbejdskraftressource, man i teorien kunne udnytte,” siger Jakob Kjellberg.  

"Der er også sygeplejersker, der arbejder uden for sygehusvæsenet, dem kunne man prøve at rekruttere tilbage. Men der er jo en grund til, at mange af dem har valgt sundhedsvæsenet fra,” siger han. 

DSR: Det afhænger af arbejdsgiverne 

Hos Dansk Sygeplejeråd er man positivt indstillet over for Socialdemokratiets forslag. 

“De store problemer lige nu er især arbejdspresset og problemer med normeringer. Så at man vil forsøge at tilvejebringe flere sygeplejersker - hovedsageligt på de medicinske eller akutte afdelinger – det bliver i særdeleshed modtaget positivt,” siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, til TjekDet. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tal fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der i 2016 var 54.106 ansatte sygeplejersker på tværs af sektorer. Af disse var 53 procent - altså knap 30.000 - ansat i deltidsstillinger.  

Og Grete Christensen mener, det ikke er urealistisk at få nogle af de deltidsansatte til at gå op i tid. Men det kræver at arbejdsgiverne er villige til at forbedre arbejdsvilkårene.   

“Vi så allerhelst, at langt de fleste var fuldtidsansatte. Men det kræver, at man kan se meningen med det og føler, man kan stå på mål for det arbejde, man udfører. Jeg tror det er vigtigt, at arbejdsgiverne kommer på banen i forhold til at kreere nogle stillinger, som gør det tillokkende at være fuldtidsansat,” siger Grete Christensen.  

Bedre vilkår vil trække plejere tilbage 

Hun stiller sig heller ikke afvisende over for, at det vil være muligt at få nogle af de sygeplejersker, der i dag arbejder uden for sundhedsvæsenet, tilbage i faget. Igen peger hun dog på, at meget afhænger af arbejdsgiverne.  

“Jeg tror, det er sandsynligt, at vi kan trække nogle tilbage, hvis man kan overbevise dem om, at man vil etablere nogle arbejdspladser, hvor vilkårene er anderledes, end det mange ser i dag,” siger Grete Christensen.  

“Kernen er, at langt de fleste af de her sygeplejersker elsker deres fag, men er rejst, for eksempel fordi vilkårene og rammerne for at kunne udøve sygepleje har været for dårlige,” siger hun. 

Den seneste opgørelse fra Dansk Sygeplejeråd fra 2017 viser, at der i dag er 7.391 autoriserede sygeplejersker, der ikke arbejder som sygeplejersker. Noget præcist tal for, hvor mange af dem det vil være muligt få tilbage i faget, vil Grete Christensen ikke gætte på. 

LÆS OGSÅ: Spilder danske sygeplejersker over fire millioner timer på bureaukrati?

LÆS OGSÅ: De er rygende uenige om antallet af læger og sygeplejersker på danske hospitaler – men de har alle ret

LÆS OGSÅ: Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

LÆS OGSÅ: Rød talgymnastik skaffer S flere varme hænder

Forrige artikel Alle går til angreb på techgiganterne Alle går til angreb på techgiganterne Næste artikel Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.