Citatfusk på Facebook: Hænger kendt politiker ud for at mobbe fattige

Det er for let at melde sig syg og få førtidspension og fleksjob i Danmark, og Joachim B. Olsen vil have stoppet de syges “ragen til sig-mentalitet”. Sådan siger LA-profilen i hvert fald i et meme, der afføder stærke reaktioner på Facebook. Men memet er falsk. 

“Det er for nemt at melde sig syg i Danmark. Og det er alt for let at få førtidspension og flexjob. Vi må have stoppet de syges ragen til sig-mentalitet af andre folks penge.”

Sådan lyder det i et meme med formand for folketingets finansudvalg og finansordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen. Lige nu spredes det skrappe budskab lystigt på Facebook. Og det får kommentarfelterne til at slå gnister:

Artiklen fortsætter under billedet.

Kommentarer til billedet

Problemet er bare, at citatet er fri fantasi. Det oplyser Robin Juel Johansen, kommunikationschef for Liberal Alliance. Han mener ikke, at den slags grafikker hører hjemme i valgkampen:

“Den politiske debat skal have brede rammer, og ordet skal være frit, så alle holdninger kan få plads. Men grænsen går ved spredningen af falske citater og usande historier. Den grænse overskrider grafikken med det falske citat fra Joachim B. Olsen,” skriver Robin Juel Johansen i en mail til TjekDet.

Falske memer er et tilbagevendende problem

Tidligere på året kom det frem, at Liberal Alliance har fået Facebook til at fjerne grafikker med falske citater fra deres politikere, heriblandt memet af Joachim B. Olsen.

Men nu er det altså genopstået, og deles flittigt. 111 delinger, 282 kommentarer og 306 reaktioner har opslaget modtaget på siden Black Label Organisation, der deler stærkt venstreorienteret indhold.

Flere forskere i sociale medier, som TjekDet tidligere har talt med, siger, at memer med falske budskaber er kommet for at blive.

Ifølge forskerne kan memerne vandalisere valgkampen, fordi de misinformerer om partiers og politikeres budskaber og dermed polariserer debatten.

LA i skudlinjen

Særligt Joachim B. Olsen har været offer for falske budskaber leveret i memer. Men også andre fra Liberal Alliance har stået for skud.

For eksempel skulle partileder og udenrigsminister Anders Samuelsen angiveligt have sagt, at "folk på kontanthjælp og andre der ikke bidrager, bør fratages deres stemmeret". Det viste sig også at være helt forkert.

Artiklen fortsætter under billedet.  

Et andet eksempel på et falsk citat fra Joachim B. Olsen (eller "Joarkim", som han hedder i memet), går på hans påståede holdninger til ulighed:

"Ulighed er godt. Det er folks egen skyld, om de er arbejdsløse, syge eller fattige. De vælger selv om de vil bruge deres penge på øl. Grillmad og fester, eller de vil investere i aktier", citeres Joachim B. Olsen for at sige - ordret må man forstå.

Men memet afslører sig selv ved at være præget af dårlig grammatik og stavning: Citatet er ikke korrekt. 

Artiklen fortsætter under billedet.  

Og Joachim B. Olsen kan ikke selv genkende, at han skulle have sagt, som der står på billedet. 

"Det er et falsk citat. Og jeg mener heller ikke det, der står i citatet," har han oplyst til TjekDet.

De falske, de sande og de fordrejende memer

Ikke alle memer er direkte falske. Flere memer baserer sig på ægte udtalelser fra politikere, men fordrejes eller skæres skarpt, for at stille dem i et dårligt lys.

Herunder har TjekDet samlet fem andre eksempler på memer, der fordrejer budskaber fra Liberal Alliance eller citerer politikerne for noget, der er decideret opdigtet.

Fælles for de fem memer er, at det ikke er Liberal Alliance, der står bag dem. Partiet har dog ikke ønsket at forholde sig til de konkrete udsagn eller memer.

Joachim B. Olsen har ikke selv udtalt det første citat. Det er dog et oplæg til et citat bragt i en artikel fra Ekstra Bladet, hvor Joachim B. Olsen udtaler sig. Det andet citat er korrekt angivet fra Joachim B. Olsens egen pressemeddelelse i 2009.

Memet har mindst 848 delinger, 242 kommentarer og 597 reaktioner på facebooksiden 'Lars Løkke er ren'.  

Citatet er ikke ordret gengivet. Joachim B. Olsen siger dog i Debatten 25. Januar 2019: 

“På LO’s hjemmeside har de selv lagt en KRAM-analyse, hvori der står, at 60 til 70 procent af forskellen i levealder kan forklares med to faktorer alene. Det er rygning, og det er alkoholvaner. Så der er noget livsstil, der betyder en hel masse.”  

Memet er fået mindst 255 delinger, 234 kommentarer og 518 reaktioner på facebooksiden 'Lars Løkke er ren'.

Begge citater er taget fra Avisen.dk, der citerer udtalelser fra Joachim B. Olsen under en udgave af DR2-programmet Debatten.

Det andet citat er modereret fra udtalelsen i Debatten, som lyder:  

“Du kan ikke sige, at du automatisk er mere nedslidt, hvis du er SOSU, end hvis du er Akademiker”.

Memet har fået mindst 508 delinger, 924 kommentarer og 930 reaktioner på facebooksiden 'Black Label Organisation'.   

Overskriften og underoverskriften er fra en artikel bragt i Ekstra Bladet. Det indsatte Tweet er fra Joachim B. Olsen i 2014. Taleboblen lader dog til at være fri fantasi fra skaberen af memet. 

Det er delt mindst 60 gange, med 88 kommentarer og 147 reaktioner i facebookgruppen 'Lars Løkke er ren'.

Citaterne stammer fra en udgave af DR2-programmet Debatten. Udtalelserne kan alle sammen findes i en sammenklipning af programmet, som DR har lagt på sin facebookside.

Memet har opnået mindst 313 delinger, 262 kommentarer og 378 reaktioner på facebooksiden 'Lars Løkke er ren'. 

Forrige artikel S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler Næste artikel Stikker EU bugnende hævekort i hænderne på migranterne? Stikker EU bugnende hævekort i hænderne på migranterne?
Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.

Kan en graviditetstest afsløre testikelkræft?

Kan en graviditetstest afsløre testikelkræft?

Et opslag på Facebook anbefaler alle mænd i alderen 18-40 år at tage en graviditetstest for at tjekke, om de har testikelkræft. Men to kræftlæger mener, at man skal være påpasselig med at følge denne anbefaling.