Citatfusk på Facebook: Hænger kendt politiker ud for at mobbe fattige

Det er for let at melde sig syg og få førtidspension og fleksjob i Danmark, og Joachim B. Olsen vil have stoppet de syges “ragen til sig-mentalitet”. Sådan siger LA-profilen i hvert fald i et meme, der afføder stærke reaktioner på Facebook. Men memet er falsk. 

<div>Facebook har før fjernet opslaget. Men nu florerer det igen.</div><div><div><div><div><div><div><div><div><a href="https://www.mm.dk/tjekdet/artikel/joachim-b-olsen-haenges-ud-med-falske-citater?fbclid=IwAR1QCh6gfA6Twci-_GjpuPvcYc6mz7tjd0L7Eg8yldw8LHr05KY2eWxZar8" target="_blank" rel="noopener nofollow"><div></div></a></div></div></div></div></div></div></div></div>
Facebook har før fjernet opslaget. Men nu florerer det igen.
Christian Louison Vang

“Det er for nemt at melde sig syg i Danmark. Og det er alt for let at få førtidspension og flexjob. Vi må have stoppet de syges ragen til sig-mentalitet af andre folks penge.”

Sådan lyder det i et meme med formand for folketingets finansudvalg og finansordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen. Lige nu spredes det skrappe budskab lystigt på Facebook. Og det får kommentarfelterne til at slå gnister:

Artiklen fortsætter under billedet.

Kommentarer til billedet

Problemet er bare, at citatet er fri fantasi. Det oplyser Robin Juel Johansen, kommunikationschef for Liberal Alliance. Han mener ikke, at den slags grafikker hører hjemme i valgkampen:

“Den politiske debat skal have brede rammer, og ordet skal være frit, så alle holdninger kan få plads. Men grænsen går ved spredningen af falske citater og usande historier. Den grænse overskrider grafikken med det falske citat fra Joachim B. Olsen,” skriver Robin Juel Johansen i en mail til TjekDet.

Falske memer er et tilbagevendende problem

Tidligere på året kom det frem, at Liberal Alliance har fået Facebook til at fjerne grafikker med falske citater fra deres politikere, heriblandt memet af Joachim B. Olsen.

Men nu er det altså genopstået, og deles flittigt. 111 delinger, 282 kommentarer og 306 reaktioner har opslaget modtaget på siden Black Label Organisation, der deler stærkt venstreorienteret indhold.

Flere forskere i sociale medier, som TjekDet tidligere har talt med, siger, at memer med falske budskaber er kommet for at blive.

Ifølge forskerne kan memerne vandalisere valgkampen, fordi de misinformerer om partiers og politikeres budskaber og dermed polariserer debatten.

LA i skudlinjen

Særligt Joachim B. Olsen har været offer for falske budskaber leveret i memer. Men også andre fra Liberal Alliance har stået for skud.

For eksempel skulle partileder og udenrigsminister Anders Samuelsen angiveligt have sagt, at "folk på kontanthjælp og andre der ikke bidrager, bør fratages deres stemmeret". Det viste sig også at være helt forkert.

Artiklen fortsætter under billedet.  

Fakta

Et andet eksempel på et falsk citat fra Joachim B. Olsen (eller "Joarkim", som han hedder i memet), går på hans påståede holdninger til ulighed:

"Ulighed er godt. Det er folks egen skyld, om de er arbejdsløse, syge eller fattige. De vælger selv om de vil bruge deres penge på øl. Grillmad og fester, eller de vil investere i aktier", citeres Joachim B. Olsen for at sige - ordret må man forstå.

Men memet afslører sig selv ved at være præget af dårlig grammatik og stavning: Citatet er ikke korrekt. 

Artiklen fortsætter under billedet.  

Fakta

Og Joachim B. Olsen kan ikke selv genkende, at han skulle have sagt, som der står på billedet. 

"Det er et falsk citat. Og jeg mener heller ikke det, der står i citatet," har han oplyst til TjekDet.

De falske, de sande og de fordrejende memer

Ikke alle memer er direkte falske. Flere memer baserer sig på ægte udtalelser fra politikere, men fordrejes eller skæres skarpt, for at stille dem i et dårligt lys.

Herunder har TjekDet samlet fem andre eksempler på memer, der fordrejer budskaber fra Liberal Alliance eller citerer politikerne for noget, der er decideret opdigtet.

Fælles for de fem memer er, at det ikke er Liberal Alliance, der står bag dem. Partiet har dog ikke ønsket at forholde sig til de konkrete udsagn eller memer.

Fakta

Joachim B. Olsen har ikke selv udtalt det første citat. Det er dog et oplæg til et citat bragt i en artikel fra Ekstra Bladet, hvor Joachim B. Olsen udtaler sig. Det andet citat er korrekt angivet fra Joachim B. Olsens egen pressemeddelelse i 2009.

Memet har mindst 848 delinger, 242 kommentarer og 597 reaktioner på facebooksiden 'Lars Løkke er ren'.  

Fakta

Citatet er ikke ordret gengivet. Joachim B. Olsen siger dog i Debatten 25. Januar 2019: 

“På LO’s hjemmeside har de selv lagt en KRAM-analyse, hvori der står, at 60 til 70 procent af forskellen i levealder kan forklares med to faktorer alene. Det er rygning, og det er alkoholvaner. Så der er noget livsstil, der betyder en hel masse.”  

Memet er fået mindst 255 delinger, 234 kommentarer og 518 reaktioner på facebooksiden 'Lars Løkke er ren'.

Fakta

Begge citater er taget fra Avisen.dk, der citerer udtalelser fra Joachim B. Olsen under en udgave af DR2-programmet Debatten.

Det andet citat er modereret fra udtalelsen i Debatten, som lyder:  

“Du kan ikke sige, at du automatisk er mere nedslidt, hvis du er SOSU, end hvis du er Akademiker”.

Memet har fået mindst 508 delinger, 924 kommentarer og 930 reaktioner på facebooksiden 'Black Label Organisation'.   

Fakta

Overskriften og underoverskriften er fra en artikel bragt i Ekstra Bladet. Det indsatte Tweet er fra Joachim B. Olsen i 2014. Taleboblen lader dog til at være fri fantasi fra skaberen af memet. 

Det er delt mindst 60 gange, med 88 kommentarer og 147 reaktioner i facebookgruppen 'Lars Løkke er ren'.

Fakta

Citaterne stammer fra en udgave af DR2-programmet Debatten. Udtalelserne kan alle sammen findes i en sammenklipning af programmet, som DR har lagt på sin facebookside.

Memet har opnået mindst 313 delinger, 262 kommentarer og 378 reaktioner på facebooksiden 'Lars Løkke er ren'. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu