Kan Troels Lund sige Helle Thorning udhulede landdistrikterne? Ja, hvis 9 arbejdspladser er en udhuling

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen beskylder den seneste S-regering for at udhule landdistrikterne. Men den såkaldte udhulning, som ministeren lægger til grund for sin påstand, dækker over blot ni arbejdspladser. Professor peger på, at Venstre selv har stået bag reformer, der har centraliseret arbejdspladser.

Andreas Oved Askjær Rasmussen

Fakta

"Under den tidligere socialdemokratiske regering, da udhulede vi landdistrikterne, da flyttede man arbejdspladser fra landdistrikterne til København."

Citat: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i Debatten på DR2 den 18. januar i år.

Da vi beder beskæftigelsesministeren om dokumentation for sin påstand, får vi tilsendt en opgørelse, der viser, at der under Helle Thorning-Schmidts regering blev flyttet ni statslige arbejdspladser mere til København, end der blev flyttet derfra. Og det er ikke en udhuling, siger professor i statskundskab.

VLAK-Regeringen lancerede i starten af 2018 planen Bedre Balance 2 med det mål at etablere omkring 4.000 statslige arbejdspladser uden for hovedstaden.

For der er i den grad brug for at genoprette balancen mellem København og provinsen, kunne man for nylig høre i Debatten på DR2. Her kritiserede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nemlig den tidligere regering ledet af Helle Thorning-Schmidt for at have bidraget til et skævt Danmark.

"Under den tidligere socialdemokratiske regering, da udhulede vi landdistrikterne, da flyttede man arbejdspladser fra landdistrikterne til København," sagde Troels Lund Poulsen i DR-programmet Debatten den 18. januar i år.

Og det er altså den udhuling, som Troels Lund Poulsen og resten af regeringen nu kæmper for at råde bod på.

Der er bare et problem med Venstre-ministerens udlægning af udviklingen i landdistrikterne. Han kan nemlig ikke dokumentere beskyldningerne mod den tidligere regering, fastslår professor i statskundskab overfor TjekDet.

Udhuling dækker over kun ni jobs

Da TjekDet kontakter Beskæftigelsesministeriet for at få svar på, hvilken statistik Troels Lund Poulsen bygger sin påstand på, bliver vi henvist til et svar til Folketingets Erhvers-, Vækst- og Eksportudvalg.

Svaret gav Troels Lund Poulsen til udvalget i oktober 2016, da han var erhvervs- og vækstminister. Og her finder vi rigtig nok en oversigt over statslige arbejdspladser, der er flyttet henholdsvis til og fra København i perioden september 2011 til juni 2015. Altså samme periode, hvor Helle Thorning-Schmidt var statsminister og angiveligt udhulede landdistrikterne.

Regnestykket i svaret viser, at der perioden er flyttet 246 statslige arbejdspladser fra provinsen til København. Men samtidig rykker 237 statslige arbejdspladser den anden vej, altså ud af hovedstaden.

Dermed har den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt - ifølge Troels Lund Poulsen - “udhulet” landdistrikterne for ni arbejdspladser, der alle er flyttet til København. Men de ni arbejdspladser berettiger slet ikke til, at man kan tale om en udhuling af landdistrikterne, siger Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

“Du behøver ikke være professor i statskundskab for at kunne se, at det er nogle små tal, der næppe udhuler ret meget,” lyder professorens vurdering.

Dokumentationen er på vej

Opgørelsen, som Troels Lund Poulsens ministerium henviser til, dokumenterer altså ikke beskyldningerne mod socialdemokraterne.

Det skyldes ikke kun, at tallene er meget små, men også, at tallene udelukkende dækker over statslige arbejdspladser.

"Hvis man vil dokumentere, at landdistrikterne er tømt for offentlige arbejdspladser, skal man også medregne de kommunale og regionale arbejdspladser," siger Jørgen Goul Andersen, professor ved Center for forskning i regional dynamik og ulighed på Aalborg Universitet.

En sådan opgørelse findes endnu ikke, men Jørgen Goul Andersen arbejder på den. Og han ønsker at have de præcise data, før han kaster sig ud i en konklusion.

“Jeg ville ønske, vi havde været nogle måneder længere fremme, for vi er faktisk i gang med fuldstændig systematisk at undersøge spørgsmålet om centralisering i et langtidsperspektiv,” siger han.

Pilen kan pege mod Venstre

En sådan opgørelse kan faktisk ende med at placere ansvaret for en eventuel udhuling af landdistrikterne på Venstres egen banehalvdel.

For ifølge Peter Munk Christiansen har Venstre nemlig selv været med til at udhule landdistrikterne og derfor skabt den ubalance, som de nu forsøger at rette op på ved at flytte op mod 4.000 statslige arbejdspladser fra København og ud i landet.

Det var nemlig Lars Løkke Rasmussen, der som daværende indenrigsminister var arkitekt bag blandt andet Strukturreformen - i daglig tale også kaldet Kommunalreformen - der i 2007 slog 271 kommuner sammen til 98. Som konsekvens er kommunerne i Danmark større end kommunerne i syv lande, vi ofte sammenligner os med.

Strukturreformens omfattende centralisering står dog langt fra alene. I dens kølvand fulgte reformer af politi, domstole, sygehuse og forsvar. I alle tilfælde blev mindre enheder lukket til fordel for større.

”Konklusionen er entydig. Reformerne har svækket de mindre bysamfund og landdistrikterne til fordel for de større bysamfund. Når regeringen udflytter statslige arbejdspladser, reparerer den til dels på problemer, der blev skabt i 00’erne. De mindre bysamfund er blevet udsultet,” vurderer Peter Munk Christiansen.

Troels Lund: Den tidligere regering skabte ikke balance

Det har ikke været muligt at få et interview med Troels Lund Poulsen. Men i en mail spørger TjekDet beskæftigelsesministeren, om han virkelig mener, at det er en udhuling af landdistrikterne, at der er flyttet ni statslige arbejdspladser mere til hovedstaden, end der er flyttet derfra.

”Vi ønsker et Danmark i balance, og i stedet for kun at tale om det, etablerer vi endnu en gang et historisk stort antal arbejdspladser i hele landet. Det skete ikke under den tidligere regering. Og det var sådan set bare dén kendsgerning, jeg gerne ville slå fast. Og derudover har denne regering styrket vores landdistrikter ved blandt andet at gennemføre en landbrugspakke, bedre vilkår for turismesektoren og en lang række afgiftslettelser for vores produktionsvirksomheder,” svarer Troels Lund Poulsen i en mail.

LÆS OGSÅ: Danmark er det mest centraliserede land i Nordeuropa

LÆS OGSÅ: Hvad koster udflytningen af statslige arbejdspladser?

LÆS OGSÅ: Har københavnere dårligere arbejdsmoral end jyder?

LÆS OGSÅ: Hvordan går det med regeringens pejlemærker?

LÆS OGSÅ: Kan statsministeren sige, at han har skabt 79.000 job i den private sektor?

LÆS OGSÅ: Gør boom i østarbejdere jobmangel til en myte?

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu