Nej, Europa er ikke ramt af hiv-inficerede kanyler på benzinpistoler

Et billede af en angiveligt hiv-inficeret nål i håndtaget på en benzinpistol på en tysk tankstation bliver delt i stor stil blandt danske, svenske, norske og tyske Facebookbrugere. Adskillige hævder, at der er tale om en ny tendens, der breder sig i Europa. Men det har ikke noget på sig.

Et billede af en benzinpistol, hvor nogen har placeret en angiveligt hiv-inficeret kanyle, er blevet delt adskillige gange på de sociale medier i den senere tid.

Det er især tyske Facebookbrugere, der lige nu er blevet skræmt af billedet. Men billedet cirkulerer også i Norge, Sverige og Danmark, hvor det ofte er netop et tysk opslag med billedet, som er gået viralt.

“Folk bliver sgu da også mere og mere syge i roen...Det skulle være en HIV-inficeret kanyle ved håndtaget...fy for den lede da,” skriver en dansk Facebookbruger, mens en oprørt nordmand hævder, at “dette er det nyeste på benzinstationer i Europa. Billedet er fra Tyskland, men det kommer desværre også her. Hiv-inficerede kanyler sættes fast på pumpehåndtaget”.

Men du behøver ikke gå rundt og være bange for, at der er tale om ny tendens, der har ramt europæiske tankstationer. Falske advarsler om kanyler eller nåle på tankstationers benzinpistoler har cirkuleret på sociale medier og på mail i mindst 18 år.

Når det er sagt, må vi dog også slå fast, at billedet i dette tilfælde formodentlig er ægte nok, men billedet stammer ikke fra et europæisk land, skriver adskillige faktatjekmedier.

Billedet er taget i den amerikanske delstat Californien sidste år. En mand ved navn Jose Medina stak sig angiveligt på en nål placeret på en benzinpistol. Han tog på hospitalet, hvor han fik taget mindst to blodprøver, der skulle afklare, om han var blevet inficeret med noget. Det var dog ikke tilfældet.

Den amerikanske lokale californiske tv-station Fox 11 lavede et interview med Jose Medina tre dage efter hændelsen fandt sted, hvor han blandt andet slår fast, at han selv tog billedet med sin mobiltelefon. Det lokale politi bekræfter i øvrigt over for tv-stationen, at man har modtaget en anmeldelse om sagen.

Det var hans datter, Jacqueline Medina, der den 23. maj 2017 skrev en advarsel på Facebook, som var ledsaget af billedet med benzinpistolen. Hendes mål var, at andre ikke skulle komme i samme situation som hendes far.

Siden da er billedet flere gange blevet (mis)brugt i falske opslag, hvor det blandt andet påstås, at kanylen indeholder hiv-virus, ligesom bynavnet, hvor billedet er taget, er forskelligt fra opslag til opslag. I en italiensk udgave oplyses en italiensk by, i Tyskland en tysk og så videre.

På et tidspunkt fjernede Jacqueline Medina angiveligt billedet i et forsøg på at stoppe de mange falske advarsler. Men billedet er blevet spredt for alle vinde og ikke sådan at stoppe.

Hun blev samtidig kritiseret for at sprede en falsk påstand, fordi mange kunne huske, at der i flere år har cirkuleret falske påstande om netop kanyler placeret på benzinpistoler. Den megen kritik fik Jacqueline Medina til at kontakte det amerikanske faktatjekmedie snopes.com, der kiggede på sagen.

Den aktuelle falske advarsel, der kan give indtrykket af, at der er tale om en ny tendens i Tyskland og Europa, har altså ikke noget på sig. Der er tale om en enkeltstående (kendt) hændelse.

LÆS OGSÅ: Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

LÆS OGSÅ: Kommer politiet og redder dig, hvis du indtaster din PIN-kode bagfra på hæveautomaten?

LÆS OGSÅ: Nej, dit rektal-termometer er ikke kvalitetstestet af andre mennesker

LÆS OGSÅ: Gammelt husmorråd delt over 7.000 gange: Kan man virkelig erstatte skyllemiddel med eddike?

LÆS OGSÅ: Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre 

Forrige artikel Nej, rapperen ‘will.i.am’ kom ikke til at hedde ‘will.je.suis’ på fransk tv Nej, rapperen ‘will.i.am’ kom ikke til at hedde ‘will.je.suis’ på fransk tv Næste artikel Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020 Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.