Nej, Europa er ikke ramt af hiv-inficerede kanyler på benzinpistoler

Et billede af en angiveligt hiv-inficeret nål i håndtaget på en benzinpistol på en tysk tankstation bliver delt i stor stil blandt danske, svenske, norske og tyske Facebookbrugere. Adskillige hævder, at der er tale om en ny tendens, der breder sig i Europa. Men det har ikke noget på sig.

Et billede af en benzinpistol, hvor nogen har placeret en angiveligt hiv-inficeret kanyle, er blevet delt adskillige gange på de sociale medier i den senere tid.

Det er især tyske Facebookbrugere, der lige nu er blevet skræmt af billedet. Men billedet cirkulerer også i Norge, Sverige og Danmark, hvor det ofte er netop et tysk opslag med billedet, som er gået viralt.

“Folk bliver sgu da også mere og mere syge i roen...Det skulle være en HIV-inficeret kanyle ved håndtaget...fy for den lede da,” skriver en dansk Facebookbruger, mens en oprørt nordmand hævder, at “dette er det nyeste på benzinstationer i Europa. Billedet er fra Tyskland, men det kommer desværre også her. Hiv-inficerede kanyler sættes fast på pumpehåndtaget”.

Men du behøver ikke gå rundt og være bange for, at der er tale om ny tendens, der har ramt europæiske tankstationer. Falske advarsler om kanyler eller nåle på tankstationers benzinpistoler har cirkuleret på sociale medier og på mail i mindst 18 år.

Når det er sagt, må vi dog også slå fast, at billedet i dette tilfælde formodentlig er ægte nok, men billedet stammer ikke fra et europæisk land, skriver adskillige faktatjekmedier.

Billedet er taget i den amerikanske delstat Californien sidste år. En mand ved navn Jose Medina stak sig angiveligt på en nål placeret på en benzinpistol. Han tog på hospitalet, hvor han fik taget mindst to blodprøver, der skulle afklare, om han var blevet inficeret med noget. Det var dog ikke tilfældet.

Den amerikanske lokale californiske tv-station Fox 11 lavede et interview med Jose Medina tre dage efter hændelsen fandt sted, hvor han blandt andet slår fast, at han selv tog billedet med sin mobiltelefon. Det lokale politi bekræfter i øvrigt over for tv-stationen, at man har modtaget en anmeldelse om sagen.

Det var hans datter, Jacqueline Medina, der den 23. maj 2017 skrev en advarsel på Facebook, som var ledsaget af billedet med benzinpistolen. Hendes mål var, at andre ikke skulle komme i samme situation som hendes far.

Siden da er billedet flere gange blevet (mis)brugt i falske opslag, hvor det blandt andet påstås, at kanylen indeholder hiv-virus, ligesom bynavnet, hvor billedet er taget, er forskelligt fra opslag til opslag. I en italiensk udgave oplyses en italiensk by, i Tyskland en tysk og så videre.

På et tidspunkt fjernede Jacqueline Medina angiveligt billedet i et forsøg på at stoppe de mange falske advarsler. Men billedet er blevet spredt for alle vinde og ikke sådan at stoppe.

Hun blev samtidig kritiseret for at sprede en falsk påstand, fordi mange kunne huske, at der i flere år har cirkuleret falske påstande om netop kanyler placeret på benzinpistoler. Den megen kritik fik Jacqueline Medina til at kontakte det amerikanske faktatjekmedie snopes.com, der kiggede på sagen.

Den aktuelle falske advarsel, der kan give indtrykket af, at der er tale om en ny tendens i Tyskland og Europa, har altså ikke noget på sig. Der er tale om en enkeltstående (kendt) hændelse.

LÆS OGSÅ: Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

LÆS OGSÅ: Kommer politiet og redder dig, hvis du indtaster din PIN-kode bagfra på hæveautomaten?

LÆS OGSÅ: Nej, dit rektal-termometer er ikke kvalitetstestet af andre mennesker

LÆS OGSÅ: Gammelt husmorråd delt over 7.000 gange: Kan man virkelig erstatte skyllemiddel med eddike?

LÆS OGSÅ: Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre 

Forrige artikel Nej, rapperen ‘will.i.am’ kom ikke til at hedde ‘will.je.suis’ på fransk tv Nej, rapperen ‘will.i.am’ kom ikke til at hedde ‘will.je.suis’ på fransk tv Næste artikel Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020 Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020
Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.