Nej, Europa er ikke ramt af hiv-inficerede kanyler på benzinpistoler

Et billede af en angiveligt hiv-inficeret nål i håndtaget på en benzinpistol på en tysk tankstation bliver delt i stor stil blandt danske, svenske, norske og tyske Facebookbrugere. Adskillige hævder, at der er tale om en ny tendens, der breder sig i Europa. Men det har ikke noget på sig.

Et billede af en benzinpistol, hvor nogen har placeret en angiveligt hiv-inficeret kanyle, er blevet delt adskillige gange på de sociale medier i den senere tid.

Det er især tyske Facebookbrugere, der lige nu er blevet skræmt af billedet. Men billedet cirkulerer også i Norge, Sverige og Danmark, hvor det ofte er netop et tysk opslag med billedet, som er gået viralt.

“Folk bliver sgu da også mere og mere syge i roen...Det skulle være en HIV-inficeret kanyle ved håndtaget...fy for den lede da,” skriver en dansk Facebookbruger, mens en oprørt nordmand hævder, at “dette er det nyeste på benzinstationer i Europa. Billedet er fra Tyskland, men det kommer desværre også her. Hiv-inficerede kanyler sættes fast på pumpehåndtaget”.

Men du behøver ikke gå rundt og være bange for, at der er tale om ny tendens, der har ramt europæiske tankstationer. Falske advarsler om kanyler eller nåle på tankstationers benzinpistoler har cirkuleret på sociale medier og på mail i mindst 18 år.

Når det er sagt, må vi dog også slå fast, at billedet i dette tilfælde formodentlig er ægte nok, men billedet stammer ikke fra et europæisk land, skriver adskillige faktatjekmedier.

Billedet er taget i den amerikanske delstat Californien sidste år. En mand ved navn Jose Medina stak sig angiveligt på en nål placeret på en benzinpistol. Han tog på hospitalet, hvor han fik taget mindst to blodprøver, der skulle afklare, om han var blevet inficeret med noget. Det var dog ikke tilfældet.

Den amerikanske lokale californiske tv-station Fox 11 lavede et interview med Jose Medina tre dage efter hændelsen fandt sted, hvor han blandt andet slår fast, at han selv tog billedet med sin mobiltelefon. Det lokale politi bekræfter i øvrigt over for tv-stationen, at man har modtaget en anmeldelse om sagen.

Det var hans datter, Jacqueline Medina, der den 23. maj 2017 skrev en advarsel på Facebook, som var ledsaget af billedet med benzinpistolen. Hendes mål var, at andre ikke skulle komme i samme situation som hendes far.

Siden da er billedet flere gange blevet (mis)brugt i falske opslag, hvor det blandt andet påstås, at kanylen indeholder hiv-virus, ligesom bynavnet, hvor billedet er taget, er forskelligt fra opslag til opslag. I en italiensk udgave oplyses en italiensk by, i Tyskland en tysk og så videre.

På et tidspunkt fjernede Jacqueline Medina angiveligt billedet i et forsøg på at stoppe de mange falske advarsler. Men billedet er blevet spredt for alle vinde og ikke sådan at stoppe.

Hun blev samtidig kritiseret for at sprede en falsk påstand, fordi mange kunne huske, at der i flere år har cirkuleret falske påstande om netop kanyler placeret på benzinpistoler. Den megen kritik fik Jacqueline Medina til at kontakte det amerikanske faktatjekmedie snopes.com, der kiggede på sagen.

Den aktuelle falske advarsel, der kan give indtrykket af, at der er tale om en ny tendens i Tyskland og Europa, har altså ikke noget på sig. Der er tale om en enkeltstående (kendt) hændelse.

LÆS OGSÅ: Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

LÆS OGSÅ: Kommer politiet og redder dig, hvis du indtaster din PIN-kode bagfra på hæveautomaten?

LÆS OGSÅ: Nej, dit rektal-termometer er ikke kvalitetstestet af andre mennesker

LÆS OGSÅ: Gammelt husmorråd delt over 7.000 gange: Kan man virkelig erstatte skyllemiddel med eddike?

LÆS OGSÅ: Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre 

Forrige artikel Nej, rapperen ‘will.i.am’ kom ikke til at hedde ‘will.je.suis’ på fransk tv Nej, rapperen ‘will.i.am’ kom ikke til at hedde ‘will.je.suis’ på fransk tv Næste artikel Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020 Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.