Nu skal du bruge tiden fornuftigt på Facebook og komme tættere på dine nærmeste

Facebook vil give din tid på Facebook mere mening, og du skal komme tættere på din familie og venner, siger Facebooks stifter og direktør, Mark Zuckerberg. Det skal ske i form af nogle systemændringer, der vil opprioritere indhold fra dine Facebookvenner.

Facebook annoncerer nye store ændringer af det sociale medies algoritme. Målet er, at du skal se flere opdateringer fra venner og familie, når du er på Facebook.

”Et af vores store fokusområder i 2018 er at sikre, at den tid vi tilbringer på Facebook også er godt brugt,” skriver stifteren og direktøren for Facebook, Mark Zuckerberg, i et blogindlæg, der blev offentliggjort natten til fredag (dansk tid).

Dermed er det ikke længere det sociale medies mål at vise sine over to milliarder brugere, hvad der i dag kaldes ”relevant indhold”, men i stedet prioritere indhold, der skaber samtaler og meningsfulde interaktioner mellem mennesker. Det er især indhold, der skaber debat i brugernes virtuelle vennekreds.

”For at kunne gøre det, vil vi forudsige, hvilke opslag du måske vil interagere på med dine venner, og give de opslag større opmærksomhed i dit nyhedsfeed. Det kan være opslag, der skaber frem-og-tilbage-samtaler i kommentarfelter og opslag, som du måske vil dele,” skriver Mark Zuckerberg.

Kodeordet er debat

Systemændringerne vil opprioritere opslag fra venner eller familie, der søger råd, en ven, der spørger efter anbefalinger til en ferie, eller nyhedsartikler eller videoer, der kan skabe samtaler mellem brugerne.

For at kunne finde frem til den type af opslag, der skaber nærhed mellem brugerne, skal Facebooks algoritme bruge nogle pejlemærker.

Det kan for eksempel være, hvilke opslag brugerne kommenterer, billeder eller statusopdateringer, som de ’synes godt om’, og links, der bliver delt via Facebooks beskedfunktion, Messenger, og som udløser en debat mellem brugernes venner.

Virksomheder får sværere ved at nå brugerne

Mark Zuckerberg siger dermed også, at brugerne nu skal forvente at se mindre indhold fra virksomheder, mærkevarer og medier, ligesom opslag med clickbait-overskrifter og falske nyheder vil blive nedprioriteret endnu mere.

Og clickbait behøver ikke kun komme fra medier. Hvis en bruger for eksempel skriver ”Klik på ‘synes godt om’, hvis du er vædder!” risikerer brugeren at blive nedprioriteret i venners og følgeres nyhedsfeed.

Ændringerne kan blive et slag i ansigtet på medierne. Facebook har i den senere tid langsomt reduceret virksomhedernes muligheder for at opnå stor eksponering. Og med de nye ændringer, ser det nu ud til at blive endnu sværere.

Det lægger Facebook da heller ikke skjul på. I en mail til Facebooks mediepartnere - heriblandt TjekDet.dk - oplyser det sociale medie, at når man fremover kraftigt opprioriterer opslag fra brugernes venner, så vil det højest sandsynligt få den konsekvens, at brugerne vil se mindre indhold fra medierne, kendte mennesker og andre opslag med kommercielt indhold. Derfor vil de grupper opleve en nedgang i antallet af brugere, der ser deres opslag og dermed få sværere ved at tiltrække trafik til egne hjemmesider.

Men ifølge Facebook vil for eksempel medierne kunne få noget af trafikken tilbage, hvis deres opslag vitterlig har til formål at skabe - og rent faktisk skaber - ”meningsfulde” debatter i brugernes vennekreds på det sociale medie.

Hvis ændringerne viser sig ikke at falde i en brugers smag, så er der en bagdør. Brugeren kan ændre indstillingerne for nyhedsfeeded, så det stadig er muligt at prioritere de seneste opdateringer fra venner og Facebooksider, som de følger. Men også her vil systemopdateringen stadig lægge mere vægt på indhold, der skaber reelle samtaler mellem brugerne.

LÆS OGSÅ: 60 dages fængsel for hadefuld kommentar på Facebook

LÆS OGSÅ: Facebook blæser til kamp mod falske nyheder i Danmark

LÆS OGSÅ: Politiet advarer: Døm nu ikke manden, før det er bevist, at han er skyldig

LÆS OGSÅ: Facebook går jo ikke væk, så hvad gør vi så?

Forrige artikel 60 dages fængsel for hadefuld kommentar på Facebook 60 dages fængsel for hadefuld kommentar på Facebook Næste artikel Trump kårer de største falske nyheder om sig selv Trump kårer de største falske nyheder om sig selv
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.