Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Man skal ikke opholde sig længe sammen med svine- og mælkebønder, før man konstaterer, at det er et folkefærd med et ret usentimentalt forhold til dyr.

Ikke at de hårdtarbejdende landmænd ikke føler stolthed over at producere præmiesvin og dyrskuevindende malkekøer. Det gør de bestemt.

Men den daglige omgang med de mange svin og kreaturer gør, at landmændene har et praktisk og pragmatisk forhold til dyrene, som står i stærk kontrast til de følelsesladede dyreetiske holdninger, der findes i de hastigt voksende storbybefolkninger.

På den baggrund kan det undre, at dansk landbrug sidder så hårdt fast i det aktuelle fødevareparadigme, hvor svinet og koen er blevet hellige dyr, som det er tilfældet. Men det gør de, svineavlerne og mælkebønderne. Og det kan blive et problem for landbruget og de virksomheder, som betjener det.

Fødevaregiganterne Danish Crown og Arla er som bekendt opstået ud af den danske andelsbevægelse og er således sat i verden for at maksimere indtjeningen for danske svineproducenter og mælkebønder – ikke nødvendigvis for at lave den mest profitable fødevareproduktion.

Med andre ord er Danish Crown og Arla ejet af landmænd, som avler svin og kreaturer, og som forståeligt nok synes, at det eneste, Danish Crown og Arla skal bekymre sig om, er at lave produkter af svin og kreaturer.

Klimaet og forbrugerne banker på

Dette smalle mandat har mange af deres konkurrenter ude i Europa og resten verden ikke. Virksomheder som amerikanske Tysons Foods og franske Danone er aktieselskaber, hvilket giver større smidighed, end den man har i de danske andelsselskaber, hvor topdirektørerne sidder på kød- og mælkeproducenternes nåde.

Som Mandag Morgen har beskrevet i denne uge, investerer disse virksomheder nu i udviklingen af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til kød. Det gør de med et øje på såvel den klimapolitiske situation som på presset fra en voksende gruppe forbrugere, for hvem storindustriel slagtning af dyr er et no-go.

Fravalget af dyrebaserede produkter er en udvikling, vi kun vil se mere til, og et marked i stor vækst. I USA var væksten inden for salget af grønne, vegetabilske ’kødprodukter’ på godt 20 pct. i 2017, mens de traditionelle kødmarkeder kun voksede med lige godt to pct.

Det betyder naturligvis ikke, at vi skal skrotte andelstanken, som ER smuk, og som på mange måder har tjent både dansk landbrug og Danmark som land så godt. Der er absolut ikke nogen grund til at smide den på møddingen og erstatte den med en overgearet aktieselskabskapitalisme, der bestemt har sine bagsider.

MM Special: Hvad er landbrugets fremtid?

Men der er behov for, at man i den kreds af svinebønder og kvægavlere, der ejer Danish Crown og Arla, stiller sig selv og hinanden nogle ret enkle spørgsmål: Hvor vigtigt er det for os at opdrætte dyr? Er det afgørende for, at vi kan drive en økonomisk bæredygtig forretning med de jorde, ejendomme og materiel, vi har i dag?

Eller kan vi begynde at dreje vores forretning, sådan at vi selv producerer mere af det planteprotein, vi fodrer dyrene med? Og viser det sig så ikke på den lange bane, at der er god forretning i også at producere plantebaseret protein til mennesker?

Gentænk kød og mælk

Mens Danmark og dansk landbrug i dag i udpræget grad forbindes med produktion af svin, kvæg og mælk, har det ikke altid været sådan.

Eksplosionen i kød- og mælkeforbruget var et af de velstandsfænomener, der bredte sig i den vestlige verden efter Anden Verdenskrig. Før det spiste man mindre kød og mælk.

Og den store stigning i forbruget af animalske fødevarer er lige præcis et af de fænomener, som helst ikke skal brede sig til de store udviklingsøkonomier, hvis verdenssamfundet vil gøre sig forhåbninger om at stoppe de menneskeskabte klimaforandringer.

Det behøver ikke handle om, at dansk landbrug helt skal droppe at producere kød- og mælkeprodukter. Kød og mælk har masser af ernæringsmæssige og gastronomiske kvaliteter, som man naturligvis ikke skal nægte kunder og forbrugere.

Men sagen er, at det i dag er helt indlysende, at det højindustrialiserede og klimaskadelige kød- og mælkeproducerende landbrug kommer under voldsomt pres i fremtiden.

Danmarks svine- og mælkebønder er – uagtet hvad man måtte mene om dem i militante veganerkredse – hårdtarbejdende, veluddannede, samvittighedsfulde og snart gennemdigitaliserede forvaltere af store dele af Danmarks natur.

Som ejere af Danish Crown og Arla bør de give topcheferne i de to store virksomheder grønt lys til at finde dansk landbrugs nye plads i et globalt fødevaresystem, der satser lidt mindre på dyr og lidt mere på grøntsager og andre alternativer.Claus Kragh@kraghclaus

Europaredaktør på Mandag Morgen siden 2011. Tidligere nyhedsredaktør, udenrigskorrespondent og klimaredaktør på Berlingske. Har igennem 20 år beskæftiget sig indgående med Europas udvikling.

LÆS MERE
Forrige artikel Løkkes klimaplan er erhvervsvenlig og taktisk smart Løkkes klimaplan er erhvervsvenlig og taktisk smart Næste artikel Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk? Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.