At gøre mindre skade er ikke længere tilstrækkeligt

John Elkington har rådgivet verdens største selskaber om den grønne omstilling gennem en menneskealder. I en ny bog siger han, at bæredygtigheds-begrebet er blevet udvandet. Det er ikke nok, at man udleder mindre CO2 eller gør mindre skade på miljøet. I stedet skal virksomheder arbejde regenerativt, så de aktivt genopretter økosystemerne.

Nogle byer vil kollapse i takt med, at klimakrisen vokser sig voldsommere, forudser John Elkington. Men generelt er storbyer gode for klimaet i den forstand, at både gennemsnitsudledningen og fødselsraten per indbygger er lavere. Her er vi i den kinesiske megaby Shenzhen.
Nogle byer vil kollapse i takt med, at klimakrisen vokser sig voldsommere, forudser John Elkington. Men generelt er storbyer gode for klimaet i den forstand, at både gennemsnitsudledningen og fødselsraten per indbygger er lavere. Her er vi i den kinesiske megaby Shenzhen.Foto: Kim Kyung Hoon/Ritzau Scanpix
Peter Hesseldahl

Han har stadig fingeren på pulsen, John Elkington. Selv efter 20 bøger og snart 40 års arbejde med at rådgive verdens største virksomheder om bæredygtig udvikling. 

I sin nye bog, Green Swans: The Coming Boom in Regenerative Capitalism’, beskriver Elkington den regenerative økonomi og tankegangen om at skabe løsninger, der ikke alene reducerer miljøbelastningen, men bidrager til at genoprette økosystemer. Det er en tankegang, der vinder hastigt frem – i landbrug, arkitektur og fremstilling. 

Bogens titel, Green Swans, er en henvisning til økonomen Nassim Nicholas Talebs bestseller Black Swans. Sorte svaner er blevet det udtryk, man bruger om begivenheder, der er totalt uventede, og som udløser hurtige, grundlæggende skift. Black Swans bliver i reglen set som en ubehagelig og negativ forstyrrelse, men den omstilling, John Elkington beskriver, er grøn og positiv – men ikke mindre gennemgribende. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu