Nyt grønt nationalregnskab afslører massivt overtræk på naturens ressourcer

Hvert år tager Danmark værdier fra naturen svarende til cirka ti procent af vores samlede nationale indkomst uden at betale for dem. Hele 245 milliarder kroner gik vi over budget, alene i 2020. Det viser nye beregninger fra Peter Birch Sørensen, som har ledt et flerårigt forskningsprojekt for at udregne et grønt nationalregnskab.

Placeholder image
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En usædvanligt travl Peter Birch Sørensen dukker op på skærmen via Zoom fra sit hjemmekontor. Det er en stor uge for den tidligere økonomiske overvismand. Flere års arbejde er ved at kulminere.

I syv år har han ledt et forskningsprojekt, som skal opgøre Danmarks grønne regnskab. Fredag skal han præsentere sine fund ved en stor konference på Christiansborg. Og han mangler stadig at få de sidste detaljer på plads.

Det er velkendt, at økonomernes modeller har svært ved at tage højde for klima og miljø, når de skal vurdere værdien af et nyt motorvejsprojekt eller et boligbyggeri. Få har været uenige om, at problemet eksisterer.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører