Chefredaktørens blog 
Tanja Nyrup Madsen

I Danmark er vi alt for rige og udviklede til at blive ramt af klimaforandringerne

I denne uge fremlagde forskere ny, stærk evidens for en uafvendeligt vådere verden. Gletsjerne smelter, og havene stiger. Det er nu et faktum, ikke en spådom. Men i vores lille, flade ørige bliver vi ved med at lade som om, det ikke vil ramme os.

Landet, hvor man kan gå på vandet 
Landet, hvor man kan gå på vandet Foto: Mandag Morgen og Midjourney

I søndags lagde Danmarks klimaminister, Dan Jørgensen, en ny episode af sin podcast op. Den hedder ‘Planet A’ og tager lytterne med ind i den type samtaler, som ministeren allerhelst vil iscenesætte sig selv i. Det er samtaler, hvor gæsten taler engelsk og ser med beundring på det lille, fantastiske land mod nord, der tilsyneladende evner at føre verdens mest ambitiøse klimapolitik. Her får værten, Dan Jørgensen, lov til at være klimahelten, der taler i kor med de mest visionære klimatænkere og forskere fra hele verden.

Denne søndag kunne vi lytte med på en samtale mellem klimaministeren og Kim Stanley Robinson, en internationalt berømmet science fiction-forfatter, som vi også tidligere har interviewet her på Mandag Morgen. Hans bog ’Fremtidsministeriet’ beskriver de politiske og folkelige reaktioner, der kan komme, når konsekvenserne af klimaforandringerne rammer klodens lande med dødelige hedebølger, tørke, storme og oversvømmelser. En fremtid vi så småt allerede er vidner til.

PENTAGON, den amerikanske centralbank, FN og World Economic Forum har alle interesseret sig for Kim Stanley Robinson og hans scenariebeskrivelser, fordi de fungerer som en slags fremskrivning af de udviklinger, vi allerede ser i dag.

I vores egen lille science fiction bygger vi vindmøller på livet løs og sender en check til de fattige i verden, som klimaforandringerne rammer. 

Tanja Nyrup Madsen
Chefredaktør, Mandag Morgen

Også den danske klimaminister har brug for at forestille sig fremtiden for at kunne forberede sig på den – og i bedste fald påvirke den. Og Dan og Kim virker i podcasten som to mænd, der forstår hinanden og deler opfattelsen af, at man må se verdens realiteter i øjnene for at kunne handle på dem.

Men efter de første hyggelige 30 minutter, begynder det at blive lidt ubehageligt. Kim Stanley Robinson har tidligere været på besøg i Danmark. Og her gjorde han sig en simpel observation:

”Det var umuligt for mig at overse, at Danmark er ret fladt land, ret tæt på havoverfladen – stort set over hele landet. Så havvandsstigninger er ikke noget, der bliver let at løse. Hvis de globale temperaturer bliver ved med at stige, og de store gletsjere fortsætter med at smelte i Grønland og Antarktis, så vil store dele af Danmark være under vand.”

En observation, der er så ligetil, at man skulle tro, at det var præmissen for alle samtaler om klima i Danmark, hvorfor Stanley også følger op med et ”men det ved dine lyttere jo nok alt om”.

HVIS VI IKKE VIDSTE DET i forvejen, så kan vi forvisse os om det i ugens mest opsigtsvækkende artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature, omtalt i flere internationale medier. Her dokumenteres med ny tyngde, hvordan isen på Grønland smelter langt hurtigere, end klimaforskere havde forudset. Havvandet vil stige med 30-70 centimeter i vores levetid – alene på grund af den grønlandske afsmeltning. Dertil kommer effekten af smeltende gletsjere og ismassiver andre steder i verden. Læg dertil, at ekstremt vejr forventes at forekomme langt oftere, så ekstreme mængder af vand også langt oftere vil ramme os fra oven.

Men klimaministeren synes ikke rigtig at tage beskeden ind om, at vores eget lille, flade ørige er særligt udsat.

Selv da Dan Jørgensens podcastgæst gør ham opmærksom på, at total afsmeltning af isen i nord og syd vil føre til vandstandsstigninger på 70-80 meter, holder han fast i fortællingen om Danmark som et rigt land, som har ressourcerne til at afværge konsekvenserne af havvandsstigninger. ”Men mange steder på kloden vil meget fattige lande ikke have en chance. Der ville det være enden på de lande,” lyder det fra Dan Jørgensen.

Selv går vi en gylden fremtid i møde som storleverandører af grøn strøm og grønne brændstoffer til vores naboer. Den grønne omstilling kommer ikke til at gøre ondt på nogen. Ikke her i Danmark.

Tanja Nyrup Madsen
Chefredaktør, Mandag Morgen

Hvilken rigdom, der kan købe Dan Jørgensens Moses-lignende evner til at holde vores eget flade ørige tørt mellem meterhøje mure af vand, må stå hen i det uvisse. Men det er imponerende, at klimaministeren – selv når han bliver stillet over for dette ekstreme scenarie – insisterer på at se Danmark som et heldigt smørhul på toppen af verden langt fra klimaforandringernes konsekvenser.

Ude i verden drukner tusindvis af pakistanere under vand fra oven og smeltevand fra gletsjere skyller hele landsbyer væk . 33 millioner mennesker i det bjergrige land mærker lige nu, hvor lidt diger hjælper, når vandets kræfter for alvor slippes løs. Men det er som om, billederne af ødelæggelserne i de fremmedartede egne blot fastholder forestillingen om, at klimaforandringer alene rammer fattige mennesker langt fra os.

Læs mere

Interview med Kim Stanley Robinson:

Science fiction, der viser vej ud af klimakrisen

I VORES EGEN SCIENCE FICTION bygger vi vindmøller på livet løs og sender en check til de fattige i verden, som klimaforandringerne rammer. Selv går vi en gylden fremtid i møde som storleverandører af grøn strøm og grønne brændstoffer til vores naboer. Den grønne omstilling kommer ikke til at gøre ondt på nogen. Ikke her i Danmark.

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu