Kommunale topchefer i opgør med Corydon

Fingrene væk, I drukner velfærden i bureaukrati! Sådan lyder den skarpe kritik fra landets kommunaldirektører i et usædvanligt åbenmundet angreb på finansminister Bjarne Corydon og de øvrige ”kommunale” ministre. Kommunaldirektørernes nødråb er et wakeup call til Corydon før forhandlingerne om kommunernes økonomi. Kontrolregimet skader ligefrem den velfærd, kommunerne kan yde borgerne, klager de kritiske direktører.

Bjarne Corydon er ”kammet over” i gammeldags økonomistyring. Mette Frederiksen ”dikterer detaljer”, der koster dyrt på landets jobcentre. Og Christine Antorinis konsulentkontrol af folkeskolereformen er ”trukket ned over hovedet” på kommunerne og virker direkte ”demotiverende”.

Direktørerne i landets 98 kommuner samler sig nu i et usædvanligt skarpt og åbenmundet opgør med en række navngivne ministres stadig mere detaljerede styring af kommunerne. De advarer over for Mandag Morgen om, at ministrene er gået alt for vidt og ligefrem risikerer at skade danskernes velfærd med bureaukrati og overstyring.

”Det svækker virkelig vores muligheder for at omstille den kommunale sektor, når der hele tiden kommer nye krav til indrapportering eller nye krav til den måde, vi skal gøre arbejdet på. Det gør det ikke nemmere, men sværere at levere velfærd til borgerne,” siger Niels Højberg, stadsdirektør i Aarhus Kommune og formand for kommunaldirektørernes forening KOMDIR, en position, der gør ham til talsmand for den kommunale verdens topembedsmænd.

Login