Mønsterbryderen: En kultur- og vækstby på heden

Holstebro er den eneste kommune uden for landets to vækstområder, der ligger i top på Mandag Morgens Kommuneportal. Succesen bygger på en beslutning i byrådet for 50 år siden.

MM Special: Her er det bedst at bo

I Vestjylland kan et kvarters tid bag rattet i en bil føre en fra fremgang til tilbagegang. I Holstebro Kommune stiger befolkningstallet år efter år. I nabokommunen Struer, kun 15 km væk, er befolkningstallet faldet med godt fem pct. over de seneste ti år. Se figur 1.

Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S), peger på det stigende befolkningstal som det bedste tegn på byens udvikling. Holstebro Kommune er placeret som nummer 11 på Mandag Morgens Kommuneportal, der rangerer landets 98 kommuner ud fra deres serviceniveau, kun få decimaler fra en placering blandt de 10 bedste.

Holstebro er samtidig den eneste topkommune, der ikke ligger i et af de to vækstområder omkring hovedstaden og i Østjylland. Faktisk ligger Holstebro midt i det udkantsdanmark, hvor mange kommuner befinder sig i et ubehageligt krydspres mellem lave skatteindtægter på den ene side og store behov på den anden side, bl.a. fordi mange borgere står uden for arbejdsmarkedet.

Tilbage i de glade 60’ere

Når H.C. Østerby skal forklare, hvorfor grænsen mellem befolkningstilgang og befolkningstilbagegang ligger lige netop ved hans kommunegrænse, griber han tilbage til en beslutning i byrådet i midten af 1960’erne.

”Dengang var befolkningens uddannelsesniveau lavt, og byrådet besluttede at satse på uddannelser og kultur,” siger han.

Den prioritering har kommunen holdt fast i lige siden. Punkt nummer 1 i kommunens nuværende vision er kultur og fritid, hvor kommunen vil ”sætte den kulturelle dagsorden lokalt, nationalt og internationalt”. I Mandag Morgens kommuneindeks er Holstebro den kommune, der bruger næstflest penge pr. indbygger på kultur.

Flere flytter til Holstebro

Figur 1 | Forstør   Luk

I modsætning til nabokommunen Struer stiger befolkningstallet i Holstebro. Mens Holstebro Kommune er vokset med ca. 1.200 indbyggere siden 2008, så der i dag er 58.400 holstebrogensere, har Struer vinket farvel til næsten 1.400 borgere i samme periode.

Kilde: Danmarks Statistik

”Vi siger, at der skal være en dråbe kultur i alt, hvad vi foretager os. Jeg tror, at det er med til at forklare, hvorfor vi klarer os så godt. Kultur er krydderiet i det, der skaber en god by og kommune. Når Holstebro samtidig er en uddannelsesby, kan det forklare, hvorfor vi særligt tiltrækker nye, unge tilflyttere,” siger H.C. Østerby.

I dag lever kommunen højt på de prioriteringer, som et fremsynet byråd vedtog tilbage i 1960’erne. Og den vedholdenhed er afgørende.

”Man skal være tro mod sine valg og ikke svinge efter et eller andet modelune, men holde fast,” siger han.

Holstebro Kommune har oplevet store virksomhedslukninger. I 2009 lukkede Danish Crown sit slagteri i midten af byen, og med byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup uden for Herning følger byens sygehus efter. De kommende år bliver den store politiske opgave at udnytte slagteriets grund og dele af bygningerne til nye formål.

”Vi skal i gang med en ny byudvikling på en måde, så man om 50 eller 100 år er stolte af den beslutning, vi snart skal træffe,” siger H.C. Østerby.

Holstebro huser i dag tre egnsteatre: Odinteatret, Black Box Theatre og Operaen i Midten. Professionshøjskolen Via University har afdelinger i Holstebro.

Læs mere - og gå i dybden med din egen kommune - på mm.dk/kommuneportal

,

Forrige artikel Formand for ekspertgruppe: Trepartsaftale bør kun være startskuddet Formand for ekspertgruppe: Trepartsaftale bør kun være startskuddet Næste artikel Voldens Danmarkskort Voldens Danmarkskort

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.