Linak-ejer: ”Jeg kunne ikke drømme om at flytte rundt med pengene”

Bent Jensen er direktør og ejer af Linak, og det har gjort ham til en af Danmarks rigeste. Derfor betaler han også mere i skat end de fleste andre. Men det gør han med glæde, for så er han med til at bidrage til samfundet, siger han og fortæller, hvor meget han betaler i skat.

Andreas Baumann

MM Special: Jagten på fair skat

Den politiske skattejagt har stået på siden finanskrisen, men flere af de politiske beslutninger i OECD og EU begynder først nu at træde i kraft.

I EU er to danske politikere trådt helt i front for at skabe mere internationalt samarbejde om de grænseoverskridende skatteproblemer. Den globale skattejagt accelererer - Mandag Morgen har undersøgt hvordan.

Nationale skattemyndigheder er blevet kørt over af globaliseringen

MM MENER: Danmarks vej til fair skat går via EU

Ngo’er: Der er sket dramatisk meget i kampen for fair skat

Nyt lys over skattely: 9.000 milliarder dollar er gemt af vejen

Linak-ejer: ”Jeg kunne ikke drømme om at flytte rundt med pengene”

Thorborg: "Jeg havde lyst til at sige 'fuck samfundet, jeg tager, hvad jeg kan'"

Skatteminister er åben for bundgrænse under selskabsskat

Bent Jensen er en af Danmarks rigeste. Helt præcist nummer ni på Berlingskes seneste liste over de 100 rigeste i landet. Formuen er tjent over en årrække takket være virksomheden Linak, der ligger i Guderup på Als og bl.a. producerer elektronik til hæve-/sænkeborde og hospitalssenge.

Igen i år kan Linak præsentere et rekordregnskab med en omsætning, der har rundet 3,5 milliarder kr., og et overskud, der er højere end nogensinde før. Og det betyder en større skatteregning end nogensinde før. Men den betaler Linak og Bent Jensen med glæde.

”Jeg føler mig lige så forpligtiget som alle mulige andre til at betale skat. Selvfølgelig gør jeg det. Jeg kunne ikke drømme om at flytte rundt med pengene på alle mulige måder for at betale mindre i skat. Jeg mangler ingen penge, og så gør det jo ikke ondt at betale skat,” siger han.

Når man ser på tallene, kunne man ellers godt tro, at det gør lidt ondt at sende trecifrede millionbeløb videre til det danske skattevæsen år efter år. Sidste år betalte det familieejede Linak helt nøjagtigt 119,5 millioner kr. i selskabsskat. I år er det steget til ca. 138 millioner.

Og dertil kommer Bent Jensens personlige indkomstskat, som modsat selskabsskatten er et privat anliggende. Men Bent Jensen har ikke noget imod at oplyse den: Sidste år var hans personlige skattebetaling på 8,2 millioner kr.

Linak-milliardæren kan derfor med rette siges at være en af de skatteydere, der yder lidt mere end de fleste andre gode skatteborgere i Danmark. Men holdningen til skat er nok som de fleste andre danskeres.

”Den skat, man nu engang er blevet enige om, den accepterer jeg, og den betaler jeg med glæde, for så er jeg også med til at bidrage til samfundet. Jeg vil da gerne have skatten ned. Det vil alle jo. Men jeg vil ikke snyde i forhold til, hvad andre betaler,” siger han og fortæller, at han engang har afvist en revisors påfund om at lave en skattefinte, der angiveligt kunne spare ham for millioner.

”Sådan noget kreativt noget med luskede konti hist og pist, det gider jeg ikke lægge navn til. Det går imod hele min indstilling til at være med i et samfund og være med til at bidrage til det,” siger han og uddyber:

”Jeg er med i et samfund, som jeg har en masse gavn af. Det skal jeg selvfølgelig været med til at betale til. Så nytter det ikke noget, at jeg lader alle dem, der arbejder for mig, betale skatten, og så selv snyde. Det er da ikke i orden moralsk,” siger Bent Jensen.

Man kan vel godt mene, at det er uretfærdigt, at skatten er så tårnhøj i Danmark?

”Skatten er da tårnhøj i Danmark, men det går jo fint nok alligevel. I USA er bilerne måske nok lidt billigere og skatten er lavere, men de har jo f.eks. ikke samme sikkerhed i sundhedssystemet, som vi har. Og i sidste ende må vi jo se på, om man kan have et godt liv i Danmark. Og det kan vi jo. Vi kan drive virksomheder, vi kan få et godt liv. Og vi hører jo også, at vi er nogle af de lykkeligste i verden. Så det går jo nok.”

Rent økonomisk giver det da ikke logisk mening, at du ikke for længst er rejst fra Danmark. Hvad får dig og din virksomhed til at blive?

”Det betyder mere for mig at blive i Danmark. Jeg har også altid sagt, at vores fabrik skal blive i Danmark af en vis størrelse. Vi må bare ikke gå fallit i Danmark. Men jeg føler en stor forpligtigelse både over for mine medarbejdere og lokalområdet for, at vi ikke bare forsvinder. Den følelse kan jeg ikke rigtigt forklare. Andre mennesker i den her verden føler sig ikke forpligtet på den måde. De tænker kun på sig selv, og så forsvinder de herfra. Det er ikke min stil. Jeg har det godt her i Danmark, også selvom det regner hele tiden.”

Også selv om Skat smider milliarder af skattekroner ud til udenlandske svindlere?

”Det er jeg da dybt irriteret over. Det er jeg da. En barber kan de finde ud af afsløre i skattesnyd, og så lader de milliarder flyve ud af landet samtidig, fordi de ikke har styr på den del af det. Det er slet, slet ikke i orden. Men det ændrer ikke ved, at jeg selvfølgelig betaler min skat... Du tror ikke helt på det, kan jeg mærke?”

Haha, jo, men hvad siger du til den mistillid over for de rigestes skattebetaling, som måske nok er udbredt i befolkningen?

”Jeg kan da godt forstå den mistillid til ’os’, når der er så mange dumme eksempler på folk, der har opført sig åndssvagt. Det skal bare ikke pege på mig. Men jeg er da irriteret over, at nogen opfører sig sådan, at der opstår den mistillid. Og jeg synes da heller ikke, at det er i orden, at de der kæmpestore internationale selskaber, der har slået sig ned i Danmark, de ikke betaler deres skat. Nu vil jeg ikke nævne nogen navne, men det har været fremme, at nogle af dem ikke betaler skat i Danmark. Hvad fanden er det for noget svineri? Det er da ikke i orden.”

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu