Nu er det de atypisk ansattes tur

På et topmøde i næste uge lægger regeringen op til reformer, der skal sikre, at alle har ret til løn under sygdom, barsel, feriepenge og pension. Det er i dag rettigheder, der gælder for nogle, men langt fra alle på det danske arbejdsmarked.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

For rigtig mange lønmodtagere er det en selvfølge, at de er dækket ved arbejdsskader, får løn under sygdom og kan gå på barsel med løn. Men sådan er det ikke for mange af de borgere, der har en atypisk ansættelse.

Siden år 2000 har omkring hver tredje på det danske arbejdsmarked ikke haft et almindeligt fuldtidsjob, men i stedet arbejdet som deltidsansat, vikar, freelancer, korttidsansat, soloselvstændig eller såkaldt partner for eksempelvis nogle af de nye arbejdsplatforme, der udbringer fastfood eller gør rent i folks hjem.

Antallet af atypiske job er så højt, at statsminister Mette Frederiksen nu sætter reguleringen af deres arbejdsforhold helt op i toppen af den politiske dagsorden i et forsøg på at sikre, at det atypiske ikke bliver det typiske, som hun formulerede det under afslutningsdebatten i Folketinget i juni. 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu