Patienter ender som kastebolde i kamp om paragraffer og milliarder af kroner

Hundredtusinder af danskere bruger hjælpemidler. Hvis de er bevilget efter serviceloven, betaler kommunen, er de bevilget efter sundhedsloven, betaler regionerne. I mere end ti år har kommuner og regioner ofte tænkt mere på paragraffer og udgifter end på patienternes behov. Nu skal Sundhedsstrukturkommissionen komme med en løsning, der sætter patienterne i centrum.

Tusindvis af patienter er hver eneste dag dybt afhængig af hjælpemidler som kompressionsstrømper, stomiposer og glukosemålere. Kvinden på billedet er ikke Mette Rasmussen.
Tusindvis af patienter er hver eneste dag dybt afhængig af hjælpemidler som kompressionsstrømper, stomiposer og glukosemålere. Kvinden på billedet er ikke Mette Rasmussen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Torben K. AndersenJens Reiermann

Da Mette Rasmussen blev opereret for brystkræft i sommeren 2022, begyndte hendes højre arm efterfølgende at svulme op.

Lidelsen kaldes lymfødem. Det kan både være meget smertefuldt og invaliderende og rammer hvert år tusindvis af patienter.

Mange kræftpatienter har problemer med at få tildelt et hjælpemiddel, andre kan ikke få det hjælpemiddel, som passer netop til dem. Der er også stor forskel på praksis mellem kommunerne.

Pernille Slebsager
Afdelingschef for Patentstøtte og Frivillig Indsats i Kræftens Bekæmpelse

For at klare hverdagen og kunne passe deres arbejde er patienter som Mette Rasmussen helt afhængig af kompressionsærmer. Alligevel kan det være sin sag at få bevilget de nødvendige hjælpemidler.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu