Sådan bygger du en fremsynet bestyrelse

En virksomheds bestyrelse skal ikke være ledelsens tro væbner, men en kritisk sparringspartner, der hæver blikket over den daglige drift.

I takt med at topcheferne bliver mere og mere fokuserede på kvartalsrapporter og kortsigtede performancemål, bliver det stadig vigtigere, at bestyrelsen formår at holde fokus på de langsigtede udfordringer og se de forandringer, der ligger forude. Men alt for mange bestyrelser bruger mere tid på at se i bakspejlet.

Det konkluderer de to McKinsey-topchefer, Christian Casal og Christian Caspar, der har interviewet 25 bestyrelsesformænd i store offentlige og private virksomheder i Europa og Asien.

I en ny analyse giver de en række anbefalinger til, hvordan bestyrelsesformænd kan gøre bestyrelsesarbejdet mere fremadrettet:

  • Sæt vinderholdet i tide

Ofte bliver ledige bestyrelsesposter besat under pres og uden tanke på den samlede sammensætning af kompetencer i bestyrelsen. Forestil dig, hvordan bestyrelsen ideelt bør se ud om tre år, og begynd allerede nu at identificere personer, der bidrager til et kompetencemiks, der er nødvendigt i forhold til virksomhedens langsigtede strategi. Det vil øge antallet af relevante kandidater, når posterne skal besættes.

  • Arbejd hårdere

De fleste bestyrelsesmedlemmer bruger 10-12 dage om året på deres hverv. Det er for lidt. I de mest velfungerende bestyrelser arbejder medlemmerne det dobbelte. Ekstratiden kan bl.a. bruges til at tage med på salgsbesøg eller besøge produktionsfaciliteter. Reel indsigt i virksomhedens drift, marked og konkurrenter er nødvendig for at træffe langsigtede beslutninger, der fungerer i praksis.

  • Gør rollefordelingen tydelig

Magtkampe og mistillid er hæmmende for al nytænkning. Nogle gange synes ledelsen, at bestyrelsen blander sig for meget, mens bestyrelsen omvendt føler sig forbigået. I fællesskab skal bestyrelse og ledelse definere rolle- og arbejdsfordelingen mellem sig og skrive den ned. En gang om året skal dokumentet revideres.

  • Kend jeres omgivelser

Inviter fageksperter og professionelle til at præsentere nye teknologier og muligheder. Læg bestyrelsesmøder "ude i virkeligheden", hvor I kan studere udviklingstrends og markedstendenser, som er relevante for virksomhedsstrategien. For at udfordre ledelsen skal bestyrelsen regelmæssigt sammenligne virksomhedens præstationer med konkurrenternes.    

  • Gør strategi til en fælles opgave

At lægge en strategi for virksomheden bør ikke være en solopræstation fra ledelsen, men en løbende og gensidig proces, hvor bestyrelsen inddrages som ligeværdig partner.

  • Spot virksomhedens talentmasse

De mest fremsynede bestyrelser sikrer sig mandat til at arbejde med langsigtet talentudvikling. Mens ledelsen ofte fastholder dygtige medarbejdere, hvor de er, kan en bestyrelse flytte ressourcerne derhen, hvor de tjener virksomhedens overordnede strategi.

  • Forbered jer på det værste

Bestyrelsen har det overordnede ansvar for at vurdere risici i forbindelse med strategiske satsninger. Men de fleste bestyrelser overser eksistentielle trusler forbundet med cyber-angreb, insiderhandel, korruption osv. Har man ikke et krisehåndteringssystem for disse risici, kan det have katastrofale følger, hvis virksomheden pludselig rammes. 

Kilde: Christian Casal og Christian Caspar: ”Building a forward-looking board”. McKinsey Quarterly, 2014. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu