Sådan kan Danmark blive uafhængig af russisk gas til næste vinter

Efter den russiske invasion af Ukraine er udfasning af russisk gas havnet øverst på både danske og europæiske politikeres dagsorden. Der er flere håndtag at trække i, hvis man vil skrue mest muligt ned for den russiske gas inden næste vinter. Det kræver handlekraftige politikere og aktivistiske borgere.

Claus KraghSimon Friis Date

Kort sagt

Vi skal både spare op og investere og sende vores bedste diplomater på charmeoffensiv på den anden side af jorden. Og så skal vi være lidt heldige. Men hvis alt lykkes, kan Danmark og EU klare sig uden russisk gas næste vinter.

Centrale pointer

• EU får brug for dyr, flydende gas fra fjerne egne, og virksomheder
kan blive pålagt at opfylde gaslagre, selv om de synes, det er en
dårlig forretning.

• En rationering af varmen, hvor virksomheder må skrue ned eller
slukke for gassen, er ikke urealistisk.

• Hvis EU ser sig tvunget til at genstarte ellers lukkede kulkraftværker, risikerer klimaet at komme til at betale prisen for politikernes manglende forudseenhed.

Perspektivet

I mange år har både Danmark og Europa haft et kompliceret og måske lidt naivt forhold til Rusland. Nu står vi foran et opgør, ikke kun med gassen men også med den ubegrænsede pragmatisme i handelsrelationer med russerne. 

I løbet af det seneste halve år er gas blevet en dyrere og mere usikker ressource. I de forgangne to uger er det blevet en sikkerhedspolitisk risiko. Europæiske regeringer kan nu se, at deres indkøb af russisk energi er blevet brugt til at opbygge den hær, der lige nu invaderer Ukraine.

Det er svært at forestille sig en mere brændende platform til at bryde afhængigheden. Men borgere, virksomheder, institutioner og myndigheder er små aktører i et tilsammen enormt netværk. De regner med den varme, som gassen giver. Hvordan man afslutter en afhængighed, der er opbygget over flere år og gravet ned i flere tusind kilometer lange rør på tværs af kontinentet, kan virke uoverskueligt.

Men ifølge Marie Münster, der er professor i energiplanlægning på DTU, er der to ting, man som almindelig borger, virksomhed eller offentlig institution kan gøre, der vil få en effekt med det samme.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu