Slut med livrem og seler: Fremtidens velfærd kræver modige ledere

Den niende udgave af Velfærdens Innovationsdag zoomede ind på fremtidens velfærdsledelse. Og særligt et ord blev igen og igen fremhævet fra scenen: Mod.

Andreas Hjorth Frederiksen

Hvilke kompetencer kræver den digitale transformation af velfærdsmedarbejderne?

Hvilken rolle skal kommunen spille midt i en demokratisk og organisatorisk disruption, hvor aktivisme og nye bevægelser udfordrer hierarkier, bureaukratier og måden, civilsamfundet spiller sammen med velfærden på?

Hvordan kan man sætte retning for arbejdet i en ukendt fremtid?

Den niende udgave af Velfærdens Innovationsdag zoomede ind på fremtidens velfærdsledelse.

Fra morgenstund til tidlig aften samtalte, debatterede og diskuterede 1.000 af velfærdens ledere og medarbejdere, hvordan vi sikrer, at nøglepersonerne i velfærden kan det, de skal kunne, i et samfund der forandrer sig hastigt.

Og særligt ét ord blev igen og igen fremhævet fra scenen: Mod.

At modige ledere, arbejdsglæde og kvalitet hænger sammen, var det indledende budskab fra Nationalmuseets direktør Rane Willerslev, der samtidig slog fast, at den vigtigste egenskab hos fremtidens velfærdsledere vil blive modet til at fejle. Og lederne skal genaktivere kaldet hos velfærdsmedarbejderne.

LÆS OGSÅ: Offentlige topledere: Vi skal have kaldet hos medarbejderne tilbage

Allan Søgaard, formand for ledelseskommissionen, understregede vigtigheden af at fokusere ledelseskraften på driften, ikke på administrationen. Fagligheden og den faglige ledelse skal igen stå forrest.

Men fremtidens ledere skal også droppe danskheden og stikke hovedet frem som ledere. Og det kræver mod, understregede kommissionsformanden.

Samarbejder er nøglen

Vil man gå hurtigt, skal man gå alene. Vil man gå langt, skal man gå sammen.

Sådan lød det fra Red Barnets Jonas Keiding Lindholm, der blev bakket op Aarhus Kommunes Vibeke Jensen og Leo Innovation Labs Kristian Hart-Hansen: Partnerskaber vil blive måden, vi sikrer innovation og plads til nye løsninger, var der enighed om på tværs af sektorerne. 

I Tænketanken Mandag Morgen tror vi på, at hvis velfærden skal lykkes i fremtiden, så er det motiverende ledere og veluddannede medarbejdere med de rette kompetencer, der kommer til at gøre forskellen.

Og efter Velfærdens Innovationsdag 2018 ser vi endnu mere frem til at tage fat på fremtidens velfærdsudfordringer og -løsninger på tværs af sektorer, fagligheder og kommunegrænser. 

Vi ser vi frem til fortsat at sætte fokus på fremtidens ledelse, velfærdsaktivisme, nye former for demokratisk deltagelse og mulighederne i den digitale transformation. Vi ser frem til fortsat at skabe indsigt og mødesteder for jer, der vil forandre verden.

Vi skal have modet til at vende fremtidens risici til muligheder. Lad os gøre det sammen!

Andreas Hjort Frederiksen er projektdirektør i Tænketanken Mandag Morgen.

LÆS OGSÅ: 

Offentlige topledere: Vi skal have kaldet hos medarbejderne tilbage

Ultimatum til offentlige ledere: Sæt borgeren i centrum eller ryg ud

Deling af sundhedsdata kan give bedre behandlinger, men tekniske og etiske udfordringer venter

Willerslev: ”Ledelsen skal afgive magt nedad, så medarbejderne kan være helte i deres arbejdsliv"

Sophie Løhde lancerer største velfærdsreform i ti år

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu