Stigende kønsmæssig skævvridning på uddannelser blokerer for kvinders adgang til magt og høj løn

Den kønsmæssige skævvridning på de uddannelser, der traditionelt fører til en karriere med indflydelse, topledelse og høj løn, er steget de senere år. Der bliver færre og færre kvinder. Det viser en ny undersøgelse af kønssammensætningen på CBS’ uddannelser.

Det er i stigende grad mænd, der søger de uddannelser, der typisk giver adgang til topledelse, indflydelse og høje lønninger. Nye tal viser, at kønspolariseringen på CBS-uddannelserne stiger. Foto: Asger Ladefoged. Scanpix
Det er i stigende grad mænd, der søger de uddannelser, der typisk giver adgang til topledelse, indflydelse og høje lønninger. Nye tal viser, at kønspolariseringen på CBS-uddannelserne stiger. Foto: Asger Ladefoged. ScanpixFoto: Asger Ladefoged, Scanpix
Stine Bjerre Herdel

Der er et hav af uddannelsesmuligheder i Danmark, og i udgangspunktet kan en erhvervsøkonom sagtens være en kvinde, mens en erhvervspsykolog sagtens kan være en mand. Men det sker bare ikke så ofte, for udviklingen peger på, at køn stadig har en stor betydning for vores uddannelsesvalg.

På CBS, som er en af Danmarks store talentleverandører til erhvervslivet, er skævvridningen sågar blevet forstærket de senere år. Det betyder i praksis, at kvinder i stigende grad søger de humanistiske, relationelle og kreative fag, mens mænd søger de matematiske, naturvidenskabelige, økonomifokuserede og ingeniørtekniske uddannelser. 

Vi vidste godt, at tallene ikke udviklede sig godt, men ikke at der var så stor forskel på, hvilke uddannelser mænd og kvinder vælger.

Mogens Nørgaard Mogensen
Adm. direktør, PwC

Det viser en ny undersøgelse foretaget af PwC og Axcelfuture. De har analyseret data fra Copenhagen Business School (CBS) og kortlagt kønsfordelingen på kandidatniveau fra 2014 til 2021.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu