Ansatte vil hellere overvåges af maskiner end chefer

Moderne teknologi gør det muligt for ledere at overvåge deres ansattes produktivitet. Men pas på med den menneskelige monitorering, viser ny undersøgelse.

Findes der en god måde, hvorpå firmaer kan holde øje med deres hjemmearbejdende medarbejdere, uden at det føles totalt fremmedgørende og intimiderende?

Den teknologiske udvikling har gjort det muligt for mennesker i mange forskellige jobfunktioner at arbejde hjemmefra uden de store problemer, og samtidig er det blevet forholdsvist nemt for arbejdsgiverne at spore medarbejdernes aktivitet i computersystemer og måle detaljeret på deres produktivitet.

Virksomheder, der lige nu sidder og lægger planer for fremtidige arbejdsformer såsom hjemmearbejde eller en kombination af fremmøde og hjemmearbejde i kølvandet på coronapandemien, kan formentligt se en stor værdi i denne form for overvågning for at holde produktiviteten oppe, selv om de ikke ser medarbejderne fysisk hver dag. Men arbejdsgiverne løber en stor risiko for, at medarbejderne bliver vrede, fordi de absolut ikke bryder sig om at blive overvåget af deres chefer og frygter for konsekvenserne af overvågningen.

Men en ny undersøgelse fra forskere på University of Virginia og University of Southern California kaster lys over, hvordan overvågning opfattes af medarbejdere. Ifølge undersøgelsen er de ansatte mere villige til at acceptere overvågning og endda støtte det, hvis de indsamlede data bliver analyseret af maskiner og ikke af mennesker. Forskerne forklarer, at folk har tendens til at betragte teknologiske analyser som værdifuld information og som noget, der kan hjælpe dem til at blive bedre til deres arbejde. Overvågning, der ikke gør andet end at levere information til de ansatte selv, styrker deres følelse af uafhængighed, deres motivation, og det nedbringer samtidig sandsynligheden for, at de siger op, lyder det fra forskerne. Medarbejderne bliver derimod mere kritiske, når der er menneskelig indblanding i overvågningen, hvad enten det så drejer sig om menneskers observationer eller data leveret af teknologi og computere til cheferne.

“Uanset hvem det pågældende menneske er, er det selve den kendsgerning, at der sidder en person og kigger på dine data og konkluderer noget om dig, der er os inderligt imod, fordi vi allesammen ønsker at blive set i et positivt lys. Vi bliver bekymrede for en eventuelt negativ bedømmelse,” siger Roshni Raveendhran, som er adjunkt på University of Virginia og en af forfatterne bag undersøgelsen.  

“Hvis der ikke er nogen mennesker involveret, er folk langt mere åbne over for anvendelsen af teknologi, som kan overvåge endog meget personlige aspekter af deres liv,” siger hun.

“Hvis din chef stod og blev ved med at holde øje med, hvor længe du kiggede ind i en computerskærm, eller hvor længe du var inde i et Word-dokument, ville det føles voldsomt påtrængende,“ siger Roshni Raveendhran.

“Men hvis jeg havde et redskab, som sagde: ’Jeg har overvåget dig. Du skriver virkelig godt på de og de tidspunkter af dagen, mens du ikke er så produktiv på andre tider af dagen, så der bør du tage en pause’, ville jeg ikke bare være mere tilbøjelig til at følge rådene – jeg ville også blive begejstret for at gøre det.”  

Forskerne udførte fem eksperimenter, som registrerede deltagernes reaktion på, at forskellige dele af deres arbejde blev overvåget og analyseret. Deltagerne foretrak i langt overvejende grad den teknologiske analyse frem for den menneskelige bedømmelse.

Roshni Raveendhran siger, at arbejdspladser bør overveje at gøre overvågningsdata mere tilgængelige for medarbejderne, så de kan få indsigt i, hvordan de kan forbedre deres arbejdsindsats.

“Vi har adgang til alle mulige apparater, der kan udføre overvågning, og vores arbejdsgivere investerer store summer i denne form for teknologi, så hvorfor skulle vi ikke også give folk lov til rent faktisk at få indblik i deres egne data?”

”Man kan faktisk give rapporterne direkte til medarbejderne, så de føler, at de får mulighed for at træffe beslutninger og gennemføre ændringer ud fra deres egen adfærd, fordi de stoler på deres overvågningsdata.”

Undersøgelsen kan læses her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu