ESG er (endelig) kommet på dagsordenen i bestyrelserne

Efter års kritik af, at det går for langsomt med at få danske bestyrelser til at fokusere på ESG, ser det nu ud til at rykke. En spritny undersøgelse af 1400 danske bestyrelser viser, at mere end otte ud af ti bestyrelser i de største selskaber nu beskæftiger sig med bæredygtighed, og at der generelt er vækst i de grønne initiativer. De mindre virksomheder halter dog stadig efter.

Stine Bjerre Herdel

I den fynske entreprenørvirksomhed Skjøde har direktionen i de seneste år haft en tæt dialog med bestyrelsen om ESG. Det har haft stor betydning for de strategiske valg, virksomheden har truffet.

Skjøde er på grund af sin størrelse ellers ikke en af de virksomheder, der i år møder krav om ESG-rapportering. Kravene i rapporteringsdirektivet fra EU, ’CSRD’ (direktivet om bæredygtighedsrapportering), som trådte i kraft 1. januar i år, gælder indtil videre kun børsnoterede selskaber med mere end 500 ansatte. 

Man skal finde sit eget ståsted som virksomhed i ESG-dagsordenen, og det kan være megakomplekst. Men der har vi valgt at gøre det ret struktureret i samarbejde med vores bestyrelse.

Allan Arno
Teknisk direktør, Skjøde

Den fynske entreprenør kan dog tids nok blive mødt med ESG-krav. I regnskabsåret 2025 opstiller direktivet nye og mere omfattende krav, og her bliver størrelsen af omsætningen og balancesummen udslagsgivende. Derfor har Skjøde allerede påbegyndt rapporteringsøvelsen i et samarbejde med bestyrelsen.

”Det bliver hurtigt ret tydeligt, at hvis de store virksomheder skal til at rapportere, så skal dem i værdikæden, der leverer til de store, jo også til at i gang. Vi skal jo kunne levere tallene,” siger teknisk direktør i Skjøde Allan Arno og tilføjer:

”Man skal ligesom også finde sit eget ståsted som virksomhed i ESG-dagsordenen og den grønne omstilling, og det kan jo være megakomplekst. Men der har vi valgt at gøre det ret struktureret og bygge en målsætning i samarbejde med vores bestyrelse. Vi har blandt andet brugt første rapportering til at sætte os et skarpt mål for, hvad vi skal nå i de kommende år. Et af dem er maks. fem kilo CO2 per kvadratmeter byggeri, og det er ikke 'bare lige'. Det vil kræve meget af os,” siger Allan Arno. 

Med en omsætning på over en halv milliard kroner er det ikke overraskende, at Skjøde samarbejder med bestyrelsen om ESG. I den årlige undersøgelse blandt knap 1.400 danske bestyrelser, lavet af bestyrelsesrådgivningsvirksomheden BoardPartners i samarbejde med DI, er det langt størstedelen af bestyrelserne for virksomheder med en omsætning på over 250 millioner kroner, der svarer at de har fokus på ESG.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu