Henry Mintzberg: ”Vi kan ikke fikse verdens problemer ved at reparere på kapitalismen”

Den canadiske professor Henry Mintzberg, der er anerkendt som en af tidens største ledelseseksperter, mener, det går ”ad helvede til” med verden i dag. Særligt USA er degenereret som samfund og demokrati, men også verdenssamfundet trænger gevaldigt til at genfinde balancen. Det skal civilsamfundet hjælpe med, mener han.

Foto: Owen Egan, McGill University
Andreas Baumann

Han er verdenskendt for sine skarpe organisatoriske analyser af virksomheder og den måde, de drives på. Mange betragter ham som en af tidens største ledelsesguruer, hvis ikke ligefrem ”den største nulevende ledelsesforsker i verden”, som den danske professor Steen Hildebrandt har kaldt ham.

Men faktisk bryder Henry Mintzberg sig ikke selv om det store fokus på begreberne ”ledelse” og ”lederskab” – altså leadership. Han foretrækker selv begrebet management, der indikerer det sociale aspekt og kompleksiteten ved rollen som leder af andre mennesker. 

”Lederskab derimod er et individualistisk og ekstremt narcissistisk begreb. Det lægger et overdrevent fokus på individets betydning i forhold til gruppen,” siger Henry Mintzberg, der da også er professor i management studies på McGill University i Montreal.

Henry Mintzberg

Anerkendt forsker, forfatter og underviser med ekspertise i ledelse, organisationer og strategi. Har skrevet 20 bøger og over 180 artikler om ledelse og organisationer

Cleghorn Professor of Management Studies, McGill University

Ph.d. Sloan School of Management, M.I.T., 1968

Uddannet elektroingeniør fra McGill University, 1961

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu