Kan blind rekruttering blive for blind?

Det handler hverken om at opfylde kvotekrav eller om at være ”mega woke”. Det handler om at få de bedste kandidater til jobbet, fortæller to organisationer, som begge har forsøgt sig med blind rekruttering og gjort sig vigtige erfaringer undervejs.

Foto: Mandag Morgen og Midjourneys kunstige intelligens
Stine Bjerre Herdel

Det begyndte som et pilotprojekt i 2023. Vejle Kommunes Kultur & Sundhedsforvaltning ønskede at prøve en ny måde at rekruttere på for at se, om det kunne gøre en forskel på, hvilke kandidater de ansatte.

”Og så er der mange, der tror, at det handler om at få opfyldt nogle kvoter for kvinder eller folk med en anden etnisk baggrund, eller at nu skal forvaltningen være regnbuefarvet eller mega woke. Men det er faktisk ikke det, der er udgangspunktet. Vi vil bare gerne sikre os, at vi ansætter de bedste til jobbet. Og vi ved, at al erfaring viser, at man altid fravælger nogle kandidater på baggrund af bias. Det vil vi gerne gøre op med, så vi bliver bedre til at se på rene kvalifikationer uden at lægge filtre ind over,” siger Thomas Frank, der er chef for Stab og Borgerservice i Vejle Kommunes Kultur & Sundhedsforvaltning.

Konkret foregår det på den måde, at ansøgerne sender deres oplysninger ind i forvaltningens HR-system, uden at give oplysninger som alder, navn, køn, uddannelsessted og så videre. Faktorer, som er almindelige at fjerne i forbindelse med blind rekruttering. 

Vi vil bare gerne sikre os, at vi ansætter de bedste til jobbet. Og vi ved, at al erfaring viser, at man altid fravælger nogle kandidater på baggrund af bias. Det vil vi gerne gøre op med.

Thomas Frank
Chef for Stab og Borgerservice i Vejle Kommunes Kultur & Sundhedsforvaltning.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu