Kulturanbefaling af 
Astrid Blom

Kultur i krigens skygge

Astrid Blom har set rørende dokumentarfilm om tre ukrainske børn.

Hun anbefaler desuden film om berømt klassisk kvartet og roman med fokus på en kvindes utroskab.

Set

Om Astrid Blom

Hun er direktør i Parkinsonforeningen. Hun har tidligere været sektionsleder i Sundhedsstyrelsen og forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed. 

Som alle andre har jeg været dybt rystet og trist siden Ruslands invasion af Ukraine. For nylig så jeg den nye dokumentarfilm ‘A House Made of Splinters’, der handler om tre børn på et børnehjem i Østukraine. De er kommet til børnehjemmet, fordi deres familier er gået i stykker i alkoholisme og vold – konsekvenser, som spores tilbage til invasionen af Krim i 2014. Instruktøren er Simon Lereng Wilmont, og sammen med sine samarbejdspartnere i Ukraine og Danmark bringer han os næsten på magisk vis ind i børnenes verden med glæder, venskaber, kampe og svær modgang. Det er en meget smuk og dybt gribende film, som næsten ikke er til at bære at se i lyset af den nye krig i Ukraine. Der bliver så meget at gøre, når krigen forhåbentlig snart slutter – ikke mindst for børnene og deres forældre. Filmen kan ses fra den 24. marts i Grand Teatret i København.

Jeg har ikke været til koncerter i lang tid. Men en film med en stærk lydside, som jeg vil anbefale, er ‘A Late Quartet’. Her står en verdenskendt kvartet overfor at skulle fejre 25-årsjubilæum med opførelsen af Beethovens Op. 131. Det ene medlem af kvartetten – spillet af Christopher Walken – får konstateret Parkinsons sygdom, og jubilæumskoncerten bliver hans sidste. Som direktør for Parkinsonforeningen lægger jeg naturligvis især mærke til skildringen af, hvad der sker med et menneske og dets omgivelser, når vedkommende får en alvorlig diagnose som Parkinson. Det er et chok. De årelange relationer i kvartetten bliver kastet op i luften. Intet er, som det var. Gennem særligt Philip Seymours spil kommer vi helt tæt på universelle menneskelige relationer, både de smukke og de rigtig svære. Filmen – og musikken – kan nydes på Filmstriben.

For nylig læste jeg den korte roman ‘Fru Marta Oulie’ af Sigrid Undset. Det er Sigrid Undsets debutroman helt tilbage fra 1907. Det nye er, at den er udkommet for første gang på dansk. Og tak for det. For Sigrid Undset skriver helt fantastisk. Bogen begynder med sætningen: ”Jeg har været min mand utro”, og så er den ellers i gang med sin intense skildring af hovedpersonens følelsesliv, fra det stormende møde med hendes mand og siden hendes kamp og kvaler med sin utroskab i en tid, hvor manden ligger for døden. Udover utroskab handler bogen også om at leve med konsekvenserne af sine valg. Bogen er på en og samme tid sansemættende og usentimental. Fra strømmen af nyheder fra krigen i Ukraine giver romanen et lille litterært pusterum.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu